0

Л юбовта е най-великото и красива човешко чувство. „Любовта ще спаси света“, провиква се поетът Хайнрих Хайне. В световната история на литературата има написани десетки, а може би и стотици хиляди любовни истории, разказани от творци от шестте континента. До днес има направени десетки опити за класации и ранглисти на любовната литература, но това едва ли е възможно. Защото любовта не може да бъде класирана. Въпреки това има няколко произведения на любовна тематика, които през вековете и годините вече са се превърнали в истинска любовна класика. Каква е обаче тяхната история? Как и защо са написани те? И дали, докато ги е писал, авторът е бил под влиянието на това велико чувство, любовта ? Днес ще се опитаме да повдигнем малко завесата на някои от тези велики произведения и да видим какво се крие зад онова, което пише в учебниците и научните рецензии за тях. И ще започнем, разбира се, се класиката и емблемата на световната любовна литература

Трагедия

„Ромео и Жулиета“ - това е една от двете най-известни трагедии на английския драматург Уилям Шекспир и разказва за невъзможната любов на двама млади от два враждуващи благороднически рода – Монтеки и Капулети. Трагедията завършва със смъртта на Ромео и Жулиета, а тяхната смърт помирява отново родителите им, обединени от нещастието. В края на драмата е написана репликата, изразяваща основната идея на автора: „Досега светът не знай любов, по-чиста, и съдба, по-клета, от тази на Ромео и Жулиета!“ Малко известно е, че всъщност Шекспир не измисля, а просто преразказва по свой начин любовната история на Ромео и Жулиета, която преди него вече е била разказвана няколко пъти: от италианските поети Данте Алигиери, Мазучо Салернитано, Луиджи ди Порто, Матео Бандело, както и от британеца Артър Брук. Що се отнася до имената на двата враждуващи рода, оказва се, че те действително са съществували: Монтеки във Верона, а Капулети в Кремона, които са враждували помежду си, а враждата им е била на политическа основа. Смята се, че „Ромео и Жулиета“ е най-пресъздаваната пиеса в историята на световния театър. Първият филм в киното, посветен на Шекспировата трагедия, е създаден в 1902 г. А през 1996 г. по кината излиза една любопитна версия на драмата, където общата възраст на актьорите, играещи Ромео и Жулиета – Лесли Хауърд и Норма Шиърър, е 75 години.

Критика

На второ място в класацията за най-великите любовни история в световната литература е „Брулени хълмове“. Още една история за забранена, но силна всепомитаща любов, сътворена от английската авторка Емили Бронте. Името на романа идва от името на хълмове в графство Йоркшир, около които се развива сюжетът, свързан с любовта на героите Хитлийф и Катрин. Още в първите години след създаването си и до днес „Брулени хълмове“ се приема различно от критиката. Докато едни са във възторг от него, други го смятат за повърхностен и мрачен. Това обаче не пречи той да се превърне в любим за кинопродуцентите и режисьорите. В противоречивата роля на Хитклийф са влизали такива звезди на киното като сър Лорънс Оливие, Тимъти Далтън и Том Харди, а в ролята на Катрин – Жулиет Бинош. През 1976 г. венецуелска продуцентска компания създава и сапунка от 48 серии по романа на Бронте. А две години по-късно британската певица Кет Буш създава песента „Брулени хълмове“, която се превръща в истински хит на Острова.

Емили Бронте е най-малката от трите сестри Бронте, отдали се на писателския занаят. По-голямата и сестра Шарлот е автор на друг един роман, превърнал се в класика в света на любовната литература.

Третото място е за „Джейн Еър“ - романът на Шарлот Бронте ни учи, че дори и споделената любов невинаги носи щастие. Романът разказва за живота на сирачето Джейн, отгледано от своята леля, която се отнася към него като мащеха и го изпраща в пансион. Джейн се влюбва в по-възрастния от нея мистър Рочестър, богат собственик на имение, който отвръща на чувствата й. Двамата обаче не могат да се оженят, защото Рочестър всъщност е женен. Това разбива сърцата и на двамата и Джейн напуска имението му и дълго време живее като просякиня. Накрая се връща обратно в имението, но тук я очаква истински шок. Рочестър е пострадал в пожар и е останал сакат и ослепял. Въпреки това двамата заживяват заедно и дори си имат дете. И тук заради сюжета, който е доста труден за пресъздаване, романът на Шарлот Бронте не се радва на много екранизирани версии.

Дами

Мнозина литературни критици смятат, че жените писателки са много по-добри в писането на любовни романи шедьоври. И това очевидно се потвърждава и от следващите две книги, чиито авторки също са дами.

Следва „Гордост и предразсъдъци“ - роман на английската писателка Джейн Остин, създаден през далечната 1813 г. Сюжетът е доста сложен, което създава проблеми на кинорежисьорите. По тази причина филмите и сериалите по романа на Джейн Остин са не повече от десетина. В това число и един индийски сериал, продукция на Боливуд. В ролята на главния мъжки персонаж през годините влизат актьори като Лорънс Оливие и Колин Фърт, а в главната женска роля – красавици като Рене Зелуегър и Кийра Найтли.

Ако за много любители на любовни истории екранизациите на „Гордост и предразсъдъци“ са доста скучни, а сюжетът объркан, то филмът, създаден по следващото произведение, си остава истинска световна класика. Хиляди български домакини в годините на соца зарязваха кухнята и печката и заставаха пред черно-белите телевизори, за да гледат поредния епизод от култовия филм – да видим ще се сетите ли кой е той?

*Следва продължение!