0

О т "осанна" до "разпни го". По този трънлив път продължава да върви вътрешният министър Калин Стоянов, който успя да разбуни духовете в политиката.

Назначен за МВР-шеф на 6 юни м.г. от кабинета на ПП-ДБ в сглобка с ГЕРБ-СДС, днес той е критикуван именно от лидерите на тези партии. Кариерата му на върха в МВР е белязана от 4 основни скандала.

Искрата

Първият сериозен трус, който породи разгорещена политическа полемика около Калин Стоянов, беше протестът и кървавите сблъсъци между фенове и агитки с полицията пред БФС м.г. Заради баталните сцени, при които пострадали имаше както сред хората, така и сред униформените, академик Денков поиска оставката на Стоянов. Нещо повече, той го обвини, че по време на екшъна е бил на кино, а не до хората си.

Академик Денков поиска, но не получи оставката на Стоянов.

 Академик Денков поиска, но не получи оставката на Стоянов.

„Получих информация, че е бил на някаква кинопрожекция, което е доста смущаващо“, ядоса се бившият премиер. Отговорът на Стоянов не закъсня. „Нито съм бил на кръчма, нито на дискотека. На каква прожекция съм бил снощи – МВР е консултант на филм за телефонни измами. Присъствието ми там беше в работен порядък, а не да се забавлявам”, контрира той и категорично отказа да подаде оставка.

С Димитър Главчев на взривовете в Елин Пелин

 С Димитър Главчев на взривовете в Елин Пелин

Аргументът му беше, че по този начин ще предаде всички онези полицаи, които успяха да спрат още по-сериозни кръвопролития в центъра на София. Това му донесе мощна вълна на подкрепа от личния състав. Лидерите на ГЕРБ Бойко Борисов и на ДПС Делян Пеевски също се обявиха в негова подкрепа, но Борисов поиска оставката на спортния министър, защото „нагнетявал напрежение“. В крайна сметка Денков взе главата на заместник-министър Стоян Темелакиев, който отговарял за оперативната част в МВР. Така лека-полека напрежението спадна, а лидерът на ДСБ Атанас Атанасов заяви, че щом има грешка, има и прошка.

Сагата

Явно обаче въглените в политическата обстановка около Калин Стоянов останаха да тлеят, защото няколко месеца по-късно (април тази година) се разрази нов спор – за това кой е предложил Стоянов за шеф на МВР. Този път огънят разпали съпредседателят на ПП Кирил Петков.

Той разказа, че първо за поста Борисов му предложил Атанас Илков, но след като разбрал, че въпросният полицай е в близък контакт с ГЕРБ, не се съгласил. „След това Мария Габриел (значи пак Бойко Борисов) предложи Калин Стоянов. Нашата проверка в първия момент и впоследствие моят разговор с г-н Стоянов не показа пряка зависимост, но последващите действия и бездействия на вътрешния министър ни опровергаха многократно”, написа Петков в профила си във Фейсбук. Министърът на свой ред го опроверга с думите, че единственият, с когото е говорил, е самият Кирил Петков.

Калин Стоянов с американския посланик Кенет Мертен

 Калин Стоянов с американския посланик Кенет Мертен

Завръзката

Интересното е, че сега - 4 месеца след този скандал, същият разговор се вихри отново, като в него се включиха всички политически лидери. От кулоарите на парламента Пеевски посочи, че Кирил Петков е направил Стоянов министър, като заедно с бившия заместник-директор на ДАНС Петър Петров били в една кола на задната седалка като „сандвич“. Съпредседателят на ПП потвърди, че са били в автомобил, но отрече да е водил той министъра.

Кадруване

Искри между Стоянов и Кирил Петков имаше и по въпроса с кадруването в МВР, който се разрази малко след като съпредседателят на ПП поиска оставката му. Ябълката на раздора се оказаха 17 полицейски областни директори.

Реакцията на силовия шеф не закъсня и той отново контрира политика. „Срещата между мен и Кирил Петков не е била една – те бяха няколко, в МВР. Освен срещите имаше и множество телефонни разговори, в които Кирил Петков се опитваше да се намесва в дейността и кадровата политика на МВР. Става въпрос конкретно за това кой служител на какъв ръководен пост да се сложи, съответно за това да не махам някои от директорите, които към момента изпълняваха длъжността, а аз имах намерение да ги махна”, обясни министърът. Кирил Петков призна, че е ходил в МВР, но искал да пита защо се правят такива рокади и то „изненадващо“. „Отидох да говоря с него тогава и му казах: Сигурен ли си, че някой не ти влияе за тези назначения? Защо ти поне не събра парламентарните групи или да ни уведомиш? Защо го правиш изненадващо от днес за утре?“, обясни съпредседателят на ПП. Този скандал загрубя още повече, след като в него се намеси и вече освободеният главен секретар Петър Тодоров (виж карето), който повлече след себе си няколко горещи картофа.

Протести

Високото напрежение около Калин Стоянов започна да клокочи по време на пожарите, обхванали страната, и избухна преди броени дни, когато за следващ служебен премиер беше определена Горица Грънчарова-Кожарева. Тогава към нея бяха отправени призиви да не слага Стоянов отново за служебен министър. Този път обаче срещу политическите заигравания скочиха от най-големия полицейски синдикат СФСМВР.

Горица Грънчарова-Кожарева го предложи за вътрешен министър, но президентът отказа да подпише указа

 Горица Грънчарова-Кожарева го предложи за вътрешен министър, но президентът отказа да подпише указа

Полицаите обявиха, че не правят защита на никого, но са против това политиците да си играят с тях. „Внушенията, които се правят в последните дни, че изборите на 9 юни 2024 г. са манипулирани, неоснователните критики към денонощно борещите се с огнената стихия пожарникари, както и трайното и неоснователно сатанизиране на МВР от политическите представители се приемат не само с неразбиране от професионалистите в системата – те са индиректно обвинение и обида към всичките 50 000 души, работещи във Ведомството”, написаха от синдиката.

Полицаите го подкрепят

 Полицаите го подкрепят

След серия разговори с полицейски шефове и със самия Стоянов Кожарева все пак взе решение да го предложи за МВР-шеф, но президентът отказа да подпише и така се стигна до повторното номиниране на Димитър Главчев за служебен премиер. Като реакция полицаи се събраха на протест пред президентството в подкрепа на началника си, и то за втори път, което е безпрецедентно и до момента не се бе случвало в историята на МВР.

Въпросът

Сега въпросът пред Калин Стоянов е – какво ще прави, ако министерската му кариера приключи. Самият той даде отговор, който може да бъде тълкуван, че ще остане в политиката в един или друг проект. Засега налице е само едно предложение – от Пеевски. Но имало и други оферти от партии.

Предстои да видим в понеделник решаващата фаза в тази напечена ситуация. Защото винаги преди избори драмите около МВР са най-силни.

22 години е в системата, става рано за фитнес

Калин Стоянов влиза през 2003 г. в МВР, когато е на 22 г. Работил е в Айтос, Приморско, Бургас, а в ГДБОП влиза през 2009 г. Има част от кариерата му, която е изпълнена с мистерия, защото е агент под прикритие. Масово обществото чува за него обаче, когато оглавява антимафиотите. Това е през миналата година, но само след няколко месеца е назначен за министър.

Негови колеги казват, че едно от любимите му хобита, за които намира време, е фитнесът. По няколко пъти в седмицата отива в 6 ч. и тренира, преди да влезе в кабинета си на „6 септември“.

Смени двама главни секретари

Калин Стоянов работи с двама главни секретари – Петър Тодоров и Живко Коцев, преди да дойде сегашният временно заемащ поста Димитър Кангалджиев. Това са Петър Тодоров и Живко Коцев. И двамата си заминаха със скандали. Явно обаче двамата не успяха да се сработят и главният секретар беше принуден да подаде оставка. „След посещение на политически лидер в кабинета му това се промени и без някакви ясни аргументи ми беше поискана оставката“, заяви Тодоров.

Полицаи два пъти излязоха на протест в защита на министъра

 Полицаи два пъти излязоха на протест в защита на министъра

Той твърдеше, че имало и смяна на директори, за които нямало лоши индикации или сигнали. След него поста зае Живко Коцев, който също приключи със скандал, и то не какъв да е, а грандиозен, по аферата с бившата шефка на митниците, контрабандиста Паскал, баща и син Димитрови и ексминистър Бойко Рашков. И така на поста временно бе назначен Кангалджиев.

Снимки: БОЙКО КИЧУКОВ, КРУМ СТОЕВ, БУЛФОТО