0

П одготовката на кожата за лятото и морето изисква специално внимание, за да се предпази от вредното въздействие на слънцето и изсушаването. Д-р Димитър Малинов издаде пред „Телеграф“ как да изпълним правилните стъпки за здрава и хубава кожа.
„Нанасяйте слънцезащита 30 минути преди излагане на слънце и подновявайте на всеки два часа или след плуване“, споделя дерматологът.

Процедури

Д-р Димитър Малинов е професионалист в сферата на дерматологията и работи в една от най-посещаваните клиники в София. Той разкри кои процедури са най-подходящи и търсени след почивката ни на море. „През лятото най-търсени са бързите и приятни процедури като Guna (колагенова терапия), Zemits кислородотерапия (с прилагане на серуми с антиоксиданти-витамин C или глутатион), летни пилинги, скинбустери за дълбока хидратация на кожата“, казва специалистът. „Трябва да се внимава с лазерната епилация и грижата за кожата след това. Много често пациентите забравят и за правилата при излагане на слънце след лазерна епилация. Тук важното за ефективна защита на кожата е да не се подлагате на лазерни процедури 2 седмици преди или след активно излагане на слънце или солариум. Като заключение трябва да се каже, че най-важното е спазването на стриктна рутина и след летния период да се посети дерматолог за консултация и скинчек. В нашата клиника разполагаме със скин анализатор. Той сканира кожата на лицето и показва проблемни зони, фини и дълбоки бръчки, пигментации, капиляри и UV увреди“, допълва още докторът. Все пак лятото не е сезонът на по-агресивните процедури и те трябва да бъдат избягвани. Поставяне на филъри по лицето също не се препоръчват. „Ограничете използването на силни химични пилинги и други агресивни процедури. Да се избягва и ексфолирането преди плаж, за да не се стига до раздразнения“, споделя дерматологът.

С екипа в клиниката

 С екипа в клиниката
личен архив

Киселини

„Консумирайте храни, богати на витамини, минерали и омега-3 мастни киселини, които поддържат кожата здрава. Изборът между хранителни добавки за кожа и професионална грижа в дерматологична клиника зависи от индивидуалните нужди и състояние на кожата. И двете имат своите предимства и могат да играят важна роля за здравето на кожата. „Хранителни добавки за кожа поддържат здравето отвътре. Те могат да осигурят на кожата необходимите витамини, минерали и антиоксиданти, които може да липсват в диетата. Приемът на добавки е лесен и не изисква посещения при специалист и редовният им прием може да подпомогне дългосрочно за здравето на кожата. Недостатъците, които може да открием, са, че ефектът може да варира в зависимост от индивидуалните нужди и усвояване на организма“, казва дерматологът. „Професионална грижа в дерматологична клиника може да предложи индивидуализиран план за грижа, съобразен със специфичните нужди и проблеми на кожата. Достъп до високоефективни процедури, които не могат да бъдат постигнати само с домашна грижа и добавки. Например лазерна терапия, химически пилинг, микродермабразио, които също не се препоръчват през лятото. Редовните прегледи при дерматолог гарантират професионален контрол върху състоянието на кожата и навременна намеса при нужда. Идеалният подход често включва комбинация от двете. Хранителните добавки могат да подпомогнат здравето на кожата отвътре, докато професионалната грижа може да адресира конкретни проблеми и да осигури интензивни и целенасочени резултати“, допълва Димитър.

Грижите за лицето – всеки ден

Изключително важно е да създадем рутина, в която да измиваме лицето си сутрин и вечер с подходящи продукти за кожата, използване на овлажняващи кремове и серуми ежедневно. „Включете в режима си продукти, богати на антиоксиданти, като витамин C и E, които помагат за борба със свободните радикали и предпазват кожата от увреждания“, съветва д-р Малинов. Носенето на слънчеви очила с UV защита също е важно. „След ден на плажа използвайте хидратиращи и успокояващи продукти, съдържащи алое вера или пантенол, за да успокоите и възстановите кожата. Следвайки тези стъпки, ще подготвите кожата си за лятото и морето, осигурявайки й защита и здрав вид“, казва още докторът.

*Автор: Лина Димитрова