П родавачка, работила в различни търговски обекти в продължение на 35 години, разказа какво може да се купи под прикритието на вкусните деликатеси.
„Нямах представа колко много изненади ни очакват на рафтовете и във витрините“, разказва Галина Пузина, продавачка с 35-годишен опит пред Зоя Мозалева от rzn.aif.ru. Тя споделя как в малък магазин отчаяно са се опитвали да превърнат продукти пред разваляне в свежи.
„Измивахме пушената наденица, за да няма по нея бяло покритие, след което я намазвахме със слънчогледово олио, за да блести. След тази процедура тя наистина изглеждаше като нова“ - спомня си Галина. „Внимателно изстъргвахме следите от мухъл от хляба“.
Колбаси
Когато Галина се мести в друг по-голям магазин, се надявала, че в него ще има повече ред. Но и тук „реанимирането“ на храната било усъвършенствано до изкуство. Там тя научила как да вдъхне нов живот на тъжните колбаси. Оказва се, че и кренвиршите, също много обичат „водните процедури“.
Процедури
„През нощта ги слагаме в купа с вода. На сутринта, след като дойдем, ги вадихме, избърсвахме ги и ги нареждахме във витрините. И те изглеждаха много свежи“, споделя Галина. „Същите манипулации бяха извършени и с пушена наденица, както и в моята предишна работа. Единствената разлика беше, че в малкия цех кренвиршите се миеха само с топла вода или с вода и сода, а в големия цех се добавяше препарат, и така слузта се отмиваше по-добре. И след една такава „баня“ се намазваха колбасите отново със слънчогледово масло, за да блестят“.
Както ни обясни Галина, колбасите, които наближаваха срока си на годност, бяха изпратени за нарязване. И когато и това не помагаше, те бяха използвани за приготвянето на салати, а в магазина имаше малка производствена база.
Пилето
Но най-забележителните открития на Галина са свързани с пилето. „С доставчика се сприятелихме, след като той ни носеше прясно птиче месо два пъти седмично и по някакъв начин намерихме общ език с него. Той се шегуваше с нас, че ако имаме пневмония, можем просто да ядем бройлери и всичко ще ни мине, след като пилето е толкова напълнено с антибиотици. Пилето също съдържа достатъчно хормони, особено хормоните на растежа. Тези компоненти са от съществено значение в храната за пилетата. Различните производители добавят различни количества. Някои им ги дават в умерени количества, докато други ги тъпчат извън всякаква мярка. Поставят и инжекции на пилето, като се инжектира в месото съединение, съдържащо консерванти. Това добавя тегло и значително увеличава срока на годност. За да се запази пилето за по-дълго време, каза ни доставчикът, то се третира с пероцетна киселина. Не знам точно какво е това, но той каза, че е относително безвредно. А много от тях се лекуват с хлороформ. Въпреки че хлорът е официално забранен от много години, това правило често се нарушава и това прави продукта много добър, а пилешкото месо се съхранява много по-дълго.
Почистващ ритуал за птица в тиган
Доставчикът на пилешко беше споделил с продавачките и тайните как да се „обезвреди“ пилето. За да извършите „почистващ ритуал“ върху пилето, напомпано с всякакви гадости, то трябва да се постави в тиган с подсолена вода и да се постави на слаб огън. Да се остави да заври, да се изключи котлонът и да се остави да се охлади в тази вода. След това трябва да се отцеди този химически бульон, да се добави нова вода и да се свари бульонът, и този бульон вече може да се яде. Това са тайните за приготвяне на първите ястия.
Но ако имате нужда от пиле за второто ястие, процедурата по „екзорсизъм“ е по-сложна - трябва да измиете пилето и да го поставите в специален разтвор със сол и оцет (на 1 литър вода се слагат около 2 супени лъжици сол и 0,5 супени лъжици оцетна киселина). Накиснете птицата в този разтвор за 2-3 часа, след това я изплакнете и вече пилето може да се готви.
Превод: Павел Павлов