0

В поредица на приложението на вестник "Телеграф" „Златно време“ ви показваме част от големите трагедии в света на футбола. Продължаваме с тях.

През 80-те години на ХХ век наред с трагедиите на „Хилсбъро“ и „Хейзел“ има и още няколко не толкова известни. В Брадфорд, Англия, незагасена цигара предизвиква пожар на местния стадион и в пламъците загиват 56 човека. В Триполи, Либия, на 10 март 1987 г. при сблъсък между въоръжени с ножове бандити и футболни запалянковци последните са принудени да бягат през стена, която се срутва и ги затиска. И тук броят на загиналите е неуточнен. Според либийското правителство на Муамар Кадафи те са само двама. Според чуждите медии надхвърлят 20. Подобна ситуация се разиграва и на следващата година на стадион в Катманду, Непал. След като завалява градушка, част от запалянковците решават да напуснат стадиона. Изходите обаче се оказват заключени и в последвалото меле около 100 човека загиват, след като са стъпкани и смазани от останалите.

Мушкане

През 90-те години първите футболни трагедии идват от Южна Африка. На 13 януари 1991 г. в град Оркни привърженик на един от местните отбори напада с нож запалянковците от противниковия и успява да намушка няколко от тях. Изплашени, останалите се опитват да се спасят и при този опит 42 човека са премазани. Срутила се трибуна на стадиона в град Бастия, Франция, довежда до смъртта на 17 човека, а близо 1900 са ранените. Черната година през 90-те е 1997-а. При това не защото два от трите инцидента са регистрирани на Черния континент. На 16 юни в Лусака, Замбия, 9 загиват, а 78 са премазани след края на квалификационна среща за световно първенство. Месец по-късно, на 16 юли в Триполи, безредици също довеждат до жертви и ранени. Либийското правителство обаче така и не обявява броя им. А по време на квалификационна среща между Гватемала и Коста Рика 78 човека намират смъртта си, а 180 са ранени. Предполага се, че искрата е прехвръкнала между пияни фенове на двата национални отбора, които се сбили помежду си. Освен това на предназначения за 45 хил. зрители стадион е имало над 60 хиляди.

Новото хилядолетие също не е застраховано от футболни трагедии. Но те са предимно в страни от Третия свят, където взетите мерки за обезопасяване на стадионите очевидно не са достатъчни. На 11 април 2011 г. в Йоханесбург 47 души загиват по време на мач между два отбора от местното първенство на препълнения чак до козирката стадион „Елис парк“.

Вандали

В Порт Саид, Египет, пък ръкопашна схватка между фенове на два отбора довеждат до 74 жертви. И още един ужасяващ инцидент от Африка от 9 май 2001 г. Той се случва в Акра, столицата на Гана, на срещата между местните отбори „Харт ъф Оук“ и „Асанте Котоко“.

След като домакините повеждат с 2:1, феновете на гостите започват да трошат стадиона. Вандалите трошат седалките и ги хвърлят към играчите на терена. В опитите си да въведат ред местните полицаи използват сълзотворен газ, който изстрелват направо в трибуните със зрители. При опитите да се спасят запалянковците се натъкват на заключените изходи на стадиона. В последвалото меле загиват 126 души. За щастие след този случай черната хроника на футболните трагедии заглъхва за цели 21 години. Последният регистриран такъв случай е от 1 февруари 2012 г. в Порт Саид, Египет. По време на дербито между „Ал Масри“ и „Ал Ахли“ феновете на домакините след края на мача нападат своите врагове. Нападателите са въоръжени с бухалки, ножове, огнестрелни оръжия и дори самурайски мечове. Крайната равносметка е 79 убити и над 1000 ранени. Запалянковската агресия в този случай е напълно необяснима, тъй като отборът на домакините печели срещата с 3:1 и техните привърженици нямат никаква причина за това, което правят след края на мача.

Екшън

За щастие в България подобни ужасяващи футболни трагедии досега няма. И дано никога да няма. Единственият здрав екшън е между отборите на „Левски“ и ЦСКА по време на финала за Купата на България, който се провежда на 19 юни 1985 г. Екшънът на стадиона започва още в 26 мин., когато Георги Славков от ЦСКА си повежда топката с ръка. Ники Илиев и Боби Михайлов искат фаул, но съдията Ахмед Яшаров отказва да им го даде. И това дава възможност на армееца Славков да открие резултата. А след това той отива към сектора на синята агитка и започва да я дразни с жестове и реплики. Второто полувреме започва с още един спорен фаул, даден на „червените“, който завършва с втори гол за тях.

Обстановката на терена вече е крайно нажежена, а реферът не прави нищо, за да я успокои.

Една от малкото запазени снимки от екшън мача между Левски и ЦСКА в 1985 г.

 Една от малкото запазени снимки от екшън мача между Левски и ЦСКА в 1985 г.
Архив

Защитникът на „сините“ Пламен Николов влиза с бутоните в краката на Ради Здравков и той е откаран в болница. А причинилият контузията получава директен червен картон и е изгонен от игра. Минута по-късно настъпва ново меле, в което се включва и 19-годишният цесекар Христо Стоичков. В резултат на това меле реферът, който вече тотално е изпуснал мача, показва още два червени картона: на Емил Спасов от „Левски“ и на Костадин Янчев от ЦСКА. След това мачът временно се успокоява и Наско Сираков връща един гол, но в крайна сметка „Левски“ губи срещата. За всички футболни хора и фенове е ясно, че тази среща няма да се размине без наказания. Но това, което последва, наистина е драстично.

На 22 юни наказанията на БФС са обявени и те наистина са потресаващи. Двата отбора са разформировани и преименувани. „Левски“ става „Витоша“, а ЦСКА - „Септемврийско знаме“ – ЦФКА „Средец“. Треньорските права на Васил Методиев – Шпайдъла, и Манол Манолов – Симолията, са отнети. Завинаги от футбола са изключени: Борислав Михайлов, Пламен Николов, Емил Спасов и Емил Велев от „Левски“ и Христо Стоичков от ЦСКА.

Наско Сираков е със спрени състезателни права за 1 година. Спечелената купа от ЦСКА и титла от „Левски“ са отнети на клубовете. Говори се, че лично Тодор Живков е настоявал за драстичните мерки, за да се пресече футболното хулиганство у нас още в зародиш. Така преименуваните отбори завършват първенството на 4-то и 5-о място, а шампион на България е „Берое“ (Стара Загора). Двата столични гранда връщат старите имена и отличията от 1985 г. чак след промените през 1989 г.

Кои са най-големите трагедии в света на Цар Футбол (ЧАСТ 1)?! (СНИМКИ)

НАЙ-ГОЛЕМИТЕ ТРАГЕДИИ ВЪВ ФУТБОЛА (ЧАСТ 2): 25 починали, 517 ранени на стадион „Айброкс“ в Глазгоу