0

П реди няколко дни в една от поредиците на приложението на вестник "Телеграф" „Златно време“ ви показахме част от големите трагедии в света на футбола. Продължаваме с тях.

Четири години преди трагедията на „Хилзбъро“, за която вече ви разказахме, една друга трагедия помрачава отново футболна Европа. Тя се случва на 29 май 1985 г. на ст. „Хейзел“ в Брюксел по време на футболната среща от турнира на Шампионската лига между отборите на „Ливърпул“ и „Ювентус“. Фенове на англичаните нападат колегите си от Италия, които за да се спасят, се опитват да избягат. Пътят им обаче е препречен от бетонна стена на трибуната, която не издържа на огромния натиск и се срутва, като затиска част от италианските запалянковци.

Кои са най-големите трагедии в света на Цар Футбол?! (СНИМКИ)

Загиват 39 човека, а над 600 са ранени. След проведеното разследване като виновници за случилото се са подведени 34 души. 14 фенове на „Ливърпул“, както и шефът на местната полиция и няколко държавни служители са признати за виновни и осъдени по обвинение за убийство. Веднага след трагедията британският министър-председател Маргарет Тачър отправя искане до Футболната асоциация на Англия сама да отстрани всички футболни клубове от страната от европейските турнири. Докато асоциацията мъдрува обаче, УЕФА ги отстранява за неопределено време. След трагедията ст. „Хейзел“ е разрушен до основи и на негово място е построено изцяло ново футболно съоръжение, което носи името „Крал Бодуен“. Като спомен е оставена само една от портите на стария стадион до главния вход на новото модерно и обезопасено по всички правила футболно съоръжение.

Резултат

Споменатите трагедии са най-известните, но те далеч не са единствените и най-тежките в историята на този спорт. Първата известна и документирана такава е от началото на ХХ век и е с адрес Шотландия. На 5 април 1902 г. по време на мач между Шотландия и Англия западната трибуна на ст. „Айброкс“ в Глазгоу внезапно се срутва и затиска намиращите се под нея запалянковци. 25 човека загиват, а 517 са ранени. Въпреки това срещата не е прекъсната и завършва при резултат 1:1. По-късно обаче този мач е премахнат изобщо от световната футболна статистика, като никога несъстоял се.

Трагедията на стадион Айброкс през 1902 г.

 Трагедията на стадион Айброкс през 1902 г.
Архив, Уикипедия

На 9 март 1946 г. по време на среща за Купата на Англия между „Болтън“ и „Стоук сити“ една от стените на ст. „Бърдън парк“ пада. 33-ма запалянковци загиват, а повече от 400 са ранени.

Рекорд

Една наистина ужасяваща с размерите си футболна трагедия се разиграва на 24 май 1964 г. в перуанската столица Лима по време на олимпийска предквалификационна среща между националните отболи на домакините и Аржентина. Искрите прехвърчат, след като гостите повеждат с 1:0, но „пожарът“ избухва истински, след като две минути преди края на мача съдията отменя гол на Перу. Запалянковците по трибуната пощуряват и излизат на терена. Последвалите ужасяващи гледки на побоища и разправа между запалянковците на двата отбора не са за хора със слаби нерви и психика. Крайният резултат е 318 загинали и над 500 ранени. С тези числа трагедията в Лима се нарежда на първо място като инцидента с най-много жертви в света на футбола.

Екшъните от Южна Америка продължават 4 години по-късно, този път с адрес Аржентина.

На 23 юни 1968 г. в Буенос Айрес след края на мача на вечните съперници „Бока Хуниорс“ и „Ривър Плейт“ над 70 души загиват. Но не от нападения на противниците, а след като се „сблъскват“ със заключена врата на единия от изходите. Хората са притиснати и смазани между металните решетки, а ранените надхвърлят 150.

Сблъсък

Почти 70 години след първата трагедия на ст. „Айброкс“ в Глазгоу, се случва и втора. На 2 януари 1971 г. по време на дербито между „Селтик“ и „Глазгол рейнджърс“ към края на мача, след като любимият им отбор пада, публиката на символичните гости започва да си тръгва от стадиона. В този момент обаче „рейнджърите“ вкарват изравнителен гол и някои от феновете им решават да се върнат обратно на стадиона. Те обаче се сблъскват с част от останалата част от публиката, която също е тръгнала да напуска стадиона. Изпотъпкани са много от зрителите, а 66 души загиват.

Тежки драми се случват не само в страните с доказани футболни традиции. На 17 февруари 1974 г. в Кайро, Египет, 50 души загиват при опит да влязат на стадион за среща от местното първенство. Две години по-късно, на 31 октомври 1976 г., в Яунде, Камерун, по време на квалификационна среща за класиране на световно първенство между Конго и Камерун, реферът отсъжда дузпа за домакините. Разгневен вратарят на гостите директно се нахвърля с юмруци на съдията. Това е сигнал за началото на безредици, които налагат в един момент да се намеси президентът на Камерун, който изпраща военни парашутисти на стадиона. В крайна сметка само двама души умират, но ранените са стотици. Един доста нелеп инцидент води до жертви на мач в Хаити, в която страна футболът едва ли е толкова любим спорт. По време на мач между Хаити и Куба човек от публиката изстрелва ракета. Хората около него обаче решават, че това е пистолет и изпадат в паника. В последвалата суматоха един от присъстващите на стадиона войник произвежда изстрели с пистолета си и за нещастие убива момче и момиче. Разбирайки какво е направил, той се самоубива. В мелето, последвало изстрелите му, загиват още трима души, скачайки от високо в опит да спасят живота си.

Един неизяснен инцидент с жертви от Москва е с дата 20 октомври 1982 г. По време на мач между местния „Спартак“ и холандския „Харлем“ при меле на изходите на стадиона в края на срещата има загинали. Според властите в Москва те са 61, но според чуждите медии броят им надхвърля 340. Освен това според Кремъл милицията няма вина, докато според слуховете именно униформените са главните виновници, тъй като накарали хората да се насочат към заледените изходи на стадиона.

*Автор: Иван Георгиев