0

В секи чака с нетърпение почивката на море. Когато се къпем във водата обаче, трябва да внимаваме за някои неща, за да не провалим ваканцията си. Какво да правим, ако ни ужили риба дракон или медуза? Те могат да предизвикат алергични реакции и затова е необходимо да потърсим лекарска помощ.

Морският дракон обича плитчини, среща се най-често от 2 до 10 метра дълбочина. Предпочита песъчливо дъно. Стои на дъното, рядко атакува повърхността. Ако попаднете на такава риба, в никакъв случай не я пипайте с голи ръце. Спазвайте дистанция от поне 50 см. Иначе рискувате да усетите острия му отровен шип. Може буквално да ви инжектира с отрова и да изпитате остра болка.

За да не се стига до нежелани убождания, е най-добре да използвате специални щипки или клещи с дълги рамена. Те са предназначени именно за такива видове риби. Добре е да използвате и обувки за плуване, които може да ви предпазят от убождане. Ако все пак се случи това, е препоръчително да откачите рибата едва след като сте сигурни, че тя е мъртва. Иначе отстраняването на жив дракон е риск, който не си заслужава да поемате, особено ако се срещате с тази риба за пръв път. Убождането не е смъртоносно, но е болезнено. Може да има усложнения обаче при хора, склонни към алергии.

Последствия

Последствията от действието на отровата на морския дракон идват веднага. Мястото на инжектирането става синкаво и подуто. Болката е остра и се разпространява бързо. Симптомите са рязко повишаване на телесната температура, обща слабост и виене на свят, гадене и затруднено дишане. Може да последва дори парализа на „ужиления” крайник. В редки случаи се стига и до фатален изход.

Никак не е за подценяване и рискът от опарване от медузи. Те могат да инжектират токсини и при контакт с кожата да предизвикат парене и щипене. Симптомите са изключително характерни. Най-често ужилването протича с особено силен сърбеж при мястото на контакт. Може да се появи и болка. По-рядко може да изпитате слабост, гадене, главоболие, мускулни болки и спазми, сълзене в очите, носова секреция, учестяване в дихателната дейност, ускоряване в сърдечната честота - тахикардия, диария или болки в коремната кухина. На мястото на ужилването след време може да се появи белег.

При склонните към алергии хора ужилването от медузи може да протече с много тежка реакция, която да прогресира дори до анафилактичен шок. В някои случаи дори може да се предизвика летален изход. Смята се обаче, че двата най-често срещани типа медузи в Черно море са изключително безопасни и обикновено предизвикват реакции на локално дразнене, сърбеж и слаба болка.

Какви мерки може да вземем

Ако все пак ви опари медуза, трябва да почистите нараненото място веднага. Много е важно да не правите това с топла чешмяна вода, защото това може да доведе до разпространяване на отровата. Специалистите съветват мястото да се промие обилно с морска вода, която има детоксикиращ ефект. След това е добре да използвате и оцетна киселина, която също помага за неутрализиране на отровния секрет. Също така е важно хората, които оказват първа помощ, да не допуснат контакт на ужилената зона с тяхната кожа, защото по този начин може да се прехвърлят медузови клетки по тяхната кожна повърхност. Специалистите съветват още наранената зона от ужилването да се почисти добре от оставащи медузови клетки с помощта на чист нож, дебитна/кредитна карта, черупка от мида или ножица, но не от страната на острието, за да не се нарани кожната повърхност и това да позволи директен контакт на токсичния секрет с кръвта на пострадалия.

*Ана Иванова