0

К акво работят принцовете и принцесите? Противно на общоприетото мнение те не получават заплати, но се трудят от сутрин до вечер по график, който се спазва до секунда.

И когато принцесата на Уелс Кейт се разболя от рак и спря да изпълнява своя, тази липса стана видима за броени дни. Навикът на поданиците да виждат кралските особи като символ на сигурност и традиции е много силен и е гаранция за национално единство в европейските държави, които са монархии.

На пост

Едно нещо свързва по-старите крале и кралици с техните наследници, които днес показват модерен начин на живот. Всички те невинаги работят, откакто е започнала модерната ера в началото на ХХ век. Всякакви официални събития, срещи, подготовки, благотворителни мероприятия, представяне на страните им в чужбина, дипломация зад кадър, подкрепа за различни части от населението – с всичко това принцовете и принцесите „отработват“ средствата, които получават от държавите монархии за издръжката си.

Делят се на два вида – престолонаследници и всички останали. За наследниците на короните има общи белези във всички държави – служат в армията (независимо от пола), защото след това са главнокомандващи; представят страната си в чужбина; патрони са на благотворителни каузи; най-вече поддържат традицията и уважението към кралете - техни родители.

Фирмата

Култовата тв поредица „Короната“ хвърли доста светлина върху тези факти, що се отнася за британското кралско семейство – най-известното и най-важното в света. Да бъдеш престолонаследник – мъж или жена, хич не е лесна задача и започваш да се готвиш за това от мига на раждането си. Основата на живота е да служиш на народа си. Това важи както за Елизабет, станала кралица твърде млада – преди на навърши 30 години, така и за сина й Чарлз, който пък пое престола, след като навърши 70. Сега тежката задача е в ръцете на Уилям, новия принц на Уелс.

Титлата на британския престолонаследник е от 1301 г. насам, когато Едуард Първи ликвидира последния роден в Уелс тамошен принц. Днес Уилям е задължен да поема ангажименти в армията (където е служил като младеж), да се появява на хиляди места в родината си, да пътува като официално лице в чужбина, да открива различни дейности. Що се отнася до съпругата Катрин, както предшественичките си се занимава основно с благотворителна дейност. Лечението от рак, което бе в последните 9 месеца, спря абсолютно всички официални работни задължения за нея. Сега обаче тя се завръща постепенно към работата си.

Как една принцеса може да стане световен символ и да прави политика, без да е политик, показа майката на Уилям – покойната принцеса Даяна. Лейди Ди бе работещо момиче от влизането си в кралското семейство до нелепата си смърт. И трудно ще бъде засенчена в спомените не само на британците, но и на целия свят.

Бюджет

В замяна на всекидневния трудов график принцът на Уелс и жена му получават по около 24 милиона паунда годишна издръжка. Тя идва от графството в Корнуел, на което той се води „началник“ - дук на Корнуел. Говори се, че Уилям като честен съвременен мъж си плаща данък върху дохода след приспадане на домакинските разходи.

Абсолютно всички наследници на Короната на Великобритания имат свои задължения, като най-близкият кръг прави това всекидневно, като в замяна живее в дворци и имения, поддържани от държавата, и получава издръжка. След като излязоха от този кръг на доверието доброволно, братът на Уилям - принц Хари, и жена му Меган останаха без работни задължения, но и без доход. Което им е основен проблем в Америка, където сега живеят уж като частни лица.

Ученички

В Испания бюджетът на кралското семейство винаги е бил спорна тема и откакто пое трона преди 10 години, крал Фелипе го направи публичен. За 2023 г. са отпуснати 8,43 милиона евро. Част от тях отиват за реални заплати на краля, кралицата и кралицата майка. Испанските принцеси все още не получават заплати. По-малката инфанта - София, е ученичка. Престолонаследничката Леонор завърши тази година, но веднага постъпи в армията. И така все още няма собствени пари. Кога ще ги получи, зависи само от баща й. Той например, когато бе в нейното положение на принц, стана достоен за заплата едва 30-годишен. Така прецени баща му, абдикиралият към момента крал Хуан Карлос.

Засега двете инфанти са насочени към образованието си – средно и висше. Но докато бяха престолонаследници, Фелипе и Летисия работеха по теми, подобни на тези на британските им братовчеди в Короната. Армейски задължения за Фелипе, благотворителност за Летисия, бивша журналистка, много дипломатически пътувания. Тук е мястото да отбележим, че и Чарлз, и Фелипе са били в България на официални визити именно като престолонаследници. У нас е идвал и испанският крал – Хуан Карлос, с кралица София, но никога – британски монарх.

Регент

Наследникът на короната на Норвегия - принц Хаакон, вече има опит като крал. От 25 ноември 2003 до 12 април 2004 г. крал Харалд V се подлага на лечение от рак и Хаакон става регент. Принцът е регент още веднъж през 2005 г., когато кралят се възстановява от сърдечна операция. Принц Хаакон е патрон на различни културни организации и фестивали (предимно литературни и музикални). Той и съпругата му основават хуманитарен фонд, който спонсорира различни програми в Норвегия и в чужбина — свързани със здравето и образованието на децата и младежите. Запален е по спорта, интересите му са насочени предимно към ветроходството – страст и на испанския крал, когато беше принц. Впрочем цялото испанско семейство са запалени спортисти и обичат да представят и подкрепят сънародниците си различни спортни форуми. Това също е важна част от работния им график.

Норвежкият престолонаследник е също и в листата на наследници на британската корона – на 64-о място, защото е потомък на английския крал Едуард Седми.

Някои принцеси приемат буквално задачата да работят. Сестрата на Хокон – Марта Луиз, е лечителка и ясновидка, а съвсем неотдавна се омъжи за чернокож американец шаман.

Летец

Кралят на Белгия Филип става летец, докато е принц (тогава дори не е наследник на короната). Той е първият, посещавал обикновено училище. След това продължава образованието си в Кралската военна академия на Белгия и Тринити колидж на Оксфордския университет, а след това получава магистърска степен по политология от Станфорд. Докато е принц, Филип работи като пилот на самолет и вертолет. През 2001 г. принцът получава званието генерал-майор в сухопътните и въздушните войски и званието контраадмирал във военноморските сили на Белгия. Обича да управлява своя собствен вертолет, червен Robinson R44.

Князете

На принцовете и принцесите, които са от фамилии без царства, им е по-лесно с работата. Те нямат и избор – работят, за да се издържат. Титлите им са само за „шарм“.

Такива са наследниците на българското царско семейство, които по наша традиция се наричат князе и княгини. Всички 5 деца на българския цар Симеон имат завидни кариери, като първо завършват престижни западни университети. Безспорно най-известният в това отношение е княз Кирил, който от години е банкер в Ситито в Лондон, след като се дипломира като физик в Принстън. Медицината е на мода също - синът на Симеон Кубрат е хирург, наследи го синът му Мирко, а брат му Лукас също стана лекар, но психиатър. У нас, в наследствен имот на монарха, живее единствената дъщеря на царя – княгиня Калина, която е отдадена на изкуството, без да се знае точно какво прави.

Като икономист в мултинационални компании работеше наследникът на българската царска титла княз Кардам. Той обаче почина след седем години в будна кома, причинена от тежка автомобилна катастрофа. Така първи в линията на наследяване на титлата стана първородният му син Борис. Младият мъж редовно присъства на важни събития за семейството в България редом до дядо си цар Симеон. Борис е скулптор, като мечтае за магистърска степен по международни отношения от Кеймбридж.