0

„Коледен сън“ е една от песните, без които не минава зимен празничен концерт на Веселин Маринов през последните 20 години.

Тя обаче не е написана специално за него, а за младата в края на 90-те певица Дани Георгиева, разкриха пред „Телеграф“ авторите Красимир Гюлмезов и Александър Петров.

Тя се прочу с дискотечен кавър на „Една българска роза“, на който кръсти и дебютния си албум, след което изчезна от публичното пространство.

Дани Георгиева

 Дани Георгиева
Архив

Обич

„Това е първата от трите коледни песни, които съм написал по стихове на големия Александър Петров. Тя не се чу много. Веско я знаеше и след няколко години поиска да я направим в нов вариант“, разказа пред „Телеграф“ композиторът Красимир Гюлмезов. По стихове на Сашо Петров той е написал още една песен - „Коледна молба“, за семейния му дует с Вили Гюлмезова – Шик, включена в дебютния им албум „Обич“.

На третата си коледна творба е автор и на текста. „Обикновено тези песни са мажорни, а „Коледна песничка“ е минорна. Едновременно ми дойдоха и музиката, и текстът“, добави музикантът.

Отново

Александър Петров е авторът на първата българска коледна песен. „Направихме я през 1989 г. Първо написах текста, после го дадох на Борето Карадимчев за музика. Сложих заглавието „Отново е Коледа“, защото дотогава 45 г. Коледа не се празнуваше. Цялата поп гилдия извикахме на записа, децата от „Пим-пам“ също се включиха.

Александър Петров и Борис Карадимчев са автори на първата българска коледна песен Отново е Коледа

 Александър Петров и Борис Карадимчев са автори на първата българска коледна песен Отново е Коледа
Булфото

Първото й концертно представяне беше на едно коледно събиране на площада, организирано от Христофор Събев. След това направих „Коледен сън“ за Дани Георгиева, но тя замина за Швейцария и Веско Маринов я направи популярна. Имам и една коледна песен с Илия Ангелов“, разказа пред „Телеграф“ златното перо на българската музика.

Благословия

След като смени Happy Birthday с „Честит рожден ден“ в празниците на българския народ, музикалното семейство Мая Нешкова и Кирил Икономов е на път да направи това и с класическата Jingle Bells - със своята „Честита Коледа“. „Много пъти съм казвала на съпруга си, че искам коледна песен, дори концерт с такова настроение и аромат.

Мая Нешкова в прегръдките на Добрия старец в кадър от видеото Честита Коледа"

 Мая Нешкова в прегръдките на Добрия старец в кадър от видеото Честита Коледа"
Архив

През декември дори въздухът е друг. Това е Боже време! Вечер светлините светят по различен начин, не знам дали е заради студа, но създават един приказен и загадъчен свят. Посланията в една такава песен са добродетелни като вярата и духа, които не са често срещани в ежедневието ни“, разказа пред „Телеграф“ обичаната изпълнителка. „Много дълго време трябваше да я осмислям. Доста коледни текстове ни минаха през ръцете. Не се пише лесно песен за Коледа.

Колкото и да е странно, основната идея тръгна още през август, на плажа. Но се получи отличен синхрон между музика и текст. Мая искаше да е като благословия тази песен - „Бог ни даде Христос за Спасител и надежда за всеки да има, с любов да са пълни сърцата и да има мир на земята, само сълзи от радост да има“.

Точно тези послания ги няма в нито една друга българска коледна песен. Доволни сме от резултата“, добави композиторът Кирил Икономов. Мая Нешкова сама е написала текста на „Честита Коледа“, след като е била готова мелодията. „При нас винаги е така - по музиката се прави текстът, но, общо взето, като задам темата, нещата вървят успоредно. Цялата съм аз в „Честита Коледа“ и много се радвам, че се създава едно общо българско звучене на Коледа.

Вече има много български коледни песни, а всеки певец има различен нюанс и така допринася за общия колорит. За първи път представих „Честита Коледа“ пред публика на декемврийските концерти от турнето ми през 2017 г., а последно я пях преди няколко дни във водите на Дунава, на круиза „Коледните светлини на Европа“, разказа певицата.

Тя е снимала и видеоклип с екипа на телевизия Родина. „Бяхме в най-голямата детска градина в Благоевград, момченцата бяха облечени като коледари, момиченцата като снежинки. Много автентично звучи песента между децата. Актьор от един частен театър пък влезе в ролята на Дядо Коледа“, добави звездата. Един от коментарите под клипа е повече от показателен: „Ако хората разбираха текста, щеше да е световен хит“.

Надежда Захариева довърши „Бъдни вечер“

Голямата поетеса Надежда Захариева наскоро е дописала стиховете на песента „Бъдни вечер“ по музика на Хайгашод Агасян, издаде пред „Телеграф“ самата тя. „Тази песен я направихме през 1997 г. и тогава влезе в албума на Хайго „Вълшебното хапче“. После детският радиохор я пя, а през 2019 г. с нея завърши конкурсът за детска коледна песен в Хасково.

Надежда Захариева и Хайгашод Агасян написаха химн за Бъдни вечер

 Надежда Захариева и Хайгашод Агасян написаха химн за Бъдни вечер
Булфото

Тя не участва в състезателната програма, а на финала бе изпълнена от 300 деца. През годините е включвана в учебниците по музика, но тази година Хайго реши да й добавим още един куплет, за да бъде цялостно завършена. Записа я вокалната група „Средногорски звън“ от Челопеч и е включена в албума „Децата на България“, излязъл преди месец“, разказа Захариева.

Тя има сантимент и към песента „Да бях вълшебница“, която е написала за Роси Кирилова. Макар да не е коледна, посланието й се вписва много точно в тези празнични дни. „Роси ме помоли да й дам мои текстове. Аз написах няколко, които да отразяват нейната душевност, защото имаме обща философия за живота, както и едни и същи представи за добро и зло.

Много се зарадвах, че тя е направила музика точно по това стихотворение и така озаглави един от албумите й“, сподели поетесата. Подарък за нейните почитатели ще бъде излъчването на документалния филм за нея „Изповед в стихове“ на режисьора Стилиян Иванов в коледната програма на БНТ.