0

М узикантът от легендарния народен оркестър „Канарите“ - Владимир Величков, е предложен за световните награди „Грами“.

Канадската платформа за етно музика Ethnocloud го е избрала измежду над 100 хиляди изпълнители от 166 страни на базата на своята месечна класация и цялостната му слушаемост.

Владимир Величков

 Владимир Величков
Личен архив

Флирт

„Три дни не спах от вълнение, като ми пристигна официалният мейл, че съм предложен за „Грами“ в категория „Глобал“. Без да се хваля, но не съм излизал от топ 40 в света от 2016 г., когато качих в платформата първите си произведения. Дори в момента композицията ми „Флирт“ (аранжимент на Веселин Койчев, с участието на Стоян Янкулов-Стунджи) е втори месец на първо място“, сподели пред „Телеграф“ кавалджията.

Той призна, че три месеца са работили по оформянето на огромната документация, нужна за предложението, и е благодарен на Ethnocloud и дигиталния си разпространител KVZ за съдействието. Покрай това Влади е научил, че журито за номинациите за „Грами“ е от 12 000 членове, тъй като категориите са стотина, а всеки един може да даде по 5 номинации в 15 категории. От две седмици плевенчанинът вече е допуснат до затворените групи на наградите, където трябва да си препоръчан минимум от трима души.

Кавал

Българското предложение за „Грами“ е албумът на Владимир Величков „Пробуждане“.

Обложката на албума Пробуждане

 Обложката на албума Пробуждане
Личен архив

„Нарекох го така, тъй като в него показвам за първи път нови техники и моделиране звука на кавала. Начинът ми на свирене е различен от този досега, като някои от техниките съм създал сам. Кавалът е най-трудният от народните инструменти и се води аерофонен инструмент – просто казано, една тръба, която може да извади само един звук. Аз успях вече да извадя три тона, при това да звучат с цвят и тембър, така че да създават чувства и картини - музиката не само да се чуе, но и да се види“, сподели виртуозът. Дискът му включва 10 пиеси, разнообразни като стил, като нарочно всяка от тях е записана в различно студио. „Направих го, за да не си помисли някой, че слуша компютърно редактиран звук. Даже колега ми се обади да иска един семпъл, но му казах, че не е, тъй като всичко е изсвирено на живо от мен, дори в един филм на „Музикаутор“ го показвам“, добави Влади.

В студиото с аранжора Иван Киришев по време на записа на Самодива

 В студиото с аранжора Иван Киришев по време на записа на Самодива
Личен архив

Клип

След като чули първите му пиеси, канадците от Ethnocloud го питали кой е композиторът, продуцентът, издателската къща и с изненада научили, че Величков всичко сам си прави. „Тогава твърдо застанаха зад гърба ми. Лошото е, че няма българи – някой, който да попита имам ли нужда от помощ, всички казват само „браво“ и „успех“ и това е. А много българи, и въобще музиканти от Балканите, са регистрирани в Ethnocloud“, споделя още музикантът. Той разказа и за презентационния видеоклип, който е трябвало да направи само за един ден. „Много съм благодарен на Анелия и Георги от Раковски, на които се обадих вечерта и до обяд на следващия ден бяхме заснели материала, а по-късно го монтираха и изпратих в срок в Канада“, каза кавалджията.
Свири в Бачковския манастир на Голяма Богородица

Владимир Величков е пазил в пълна тайна подготовката за предложението за „Грами“, дори от колегите си от „Канарите“. „Само най-близките ми знаеха. Колегите сигурно вече са прочели някъде в медиите, но сега на 15 август се събираме и ще им разкажа подробностите. Откакто е създаден оркестърът, има традиция да свирим на всяка Голяма Богородица на Бачковския манастир и събраните пари да ги дарим за обителта“, сподели музикантът. Той свири в „Канарите“ от 22 г. и участва в 25 диска на легендарния тракийски оркестър.

Оркестър Канарите на сватба

 Оркестър Канарите на сватба
Личен архив