0

При споменаването на риболова в съзнанието на повечето хора веднага възниква образът на плувка, която се носи по водата, и рибар, който дреме, поседнал на брега или в лодка.

Риболовът неслучайно е любимо хоби на толкова много хора на всякаква възраст и с различни професии. Той е възможност да се отпуснете на чист въздух, далече от шума на автомобили и технологични джаджи, това е единство с майката природа. Опитните рибари си имат трикове, които ги спасяват в трудна ситуация. Допитахме се до тях.

1. Всичко в света остарява и въдицата не е изключение. Влошава се под въздействието на слънчева светлина, от триене по време на навиване, от пребиваване в езерце, поради факта, че влиза в контакт с пясък и корени. След такива удари въдицата става по-малко издръжлива и вероятността рибата да се откъсне се увеличава. Но ако не можете да си купите нова въдица, тогава има шанс да възстановите старата. За да направите това, трябва да се навие в един ред (за да не се обърка) върху кръгъл предмет. След това трябва да направите разтвор на чай: петнадесет грама чай се варят в продължение на 3 минути в двеста грама вода. След като разтворът се охлади, трябва да спуснете въдицата там и да кипнете за десет секунди. Повторете процедурата три пъти с интервал от минута. След това въдицата трябва да се остави в разтвора за десет часа и тя не само ще стане силна, но и ще придобие жълтеникав цвят, което ще я направи невидима при глинесто или пясъчно дъно.

2. Ако кукичката е тъпа, не се ядосвайте и не я сменяйте с друга. За да я наточите, ви трябва само кибритена кутия. Търкането по нейните стени ще свърши идеална работа и ще върне оригиналната острота. Ако положението е тежко, първо се опитайте да я заточите с крайбрежен камък и чак след това с кибрита.

3. За да премахнете ръждата от куките, е достатъчно да ги залепите към обикновен домашен сапун за няколко дни.

4. Противно на масовата представа, че рибите са глухи и неми, те чуват, и то доста добре. И се плашат от външните звуци, които достигат до тях. Затова риболовът е мълчаливо занимание.

5. Уловеният улов може да се запази дълго време свеж по време на транспортиране, ако рибата се постави в широк съд на слоеве, които се покрият с прясна коприва.

6. Ако случайно се намокрите по време на риболов и нямате резервни чорапи и обувки, найлоновите торбички и вестник ще ви помогнат. Свалете мокрите чорапи и подсушете добре краката си. Вземете вестник, смачкайте го с ръце и увийте краката си на няколко слоя. Поставете найлонови торбички върху вестника и обуйте (макар и мокри) обувките. Ако обувките позволяват, тогава използвайте възможно най-много вестници, така че краката ви да не са студени.

7. Досадните насекоми, които не само бръмчат неприятно близо до ухото, но и хапят и смучат кръв, могат значително да развалят процеса на риболова. Купените от магазина мехлеми и спрейове против комари могат да бъдат забравени у дома и често се провалят, не осигуряват надеждна защита. А за някои хора такава "химия" е просто противопоказна. Какво да направите? Трябва да се помни, че комарите не обичат жълто и обожават синьо, така че изборът на облекло е от голямо значение. Най-добре е дрехите да са жълти. Комарите освен това са по-склонни да кацнат върху силно изпотена кожа. Ако няма подръка средство против комари, можете да намерите листа от пелин и да избършете откритите части на тялото с техния сок. Тази миризма ще изплаши гадините. Но не трябва да търкате пръстите си с пелин, защото рибата не харесва тази миризма, а все пак трябва да поставите стръвта на куката с тези пръсти. Ако не е било възможно да намерите тези растения, тогава можете да избършете лицето и ръцете си със сок от прясна трева.

8. Комарите не харесват миризмата на дим, така че след като седнете близо до огъня и тялото ви поеме миризмата на дим, комарите може да ви забравят за известно време. Ако въпреки това са ви нахапали, избършете кожата си със соден разтвор – пропорциите са половин чаена лъжичка сода на чаша вода, и сърбежът ще премине.

9. За да има по-малко пръски в кофата с вода при транспортиране на улова, трябва да поставите обикновена пластмасова бутилка вода в кофата. Тя ще „изяде“ част от вибрациите при шофиране през неравности и т.н.

10. Не трябва да бързате да издърпвате въдицата - рибата първо трябва да бъде правилно изтощена, така че да позволи да бъде извадена на брега. Това особено важи за по-големите екземпляри. Връвта трябва да е умерено опъната, а всички сили на рибаря да са насочени към ограничаване на трепканията.

Автор: Кристи Красимирова