0

Л ято, плаж, слънце... и сърбяща кожа. Защо се получава така и как да добиете загар, без да станете роднина на Господин Рак?

Тенът е повишаване на нивото на пигмента меланин. Може да осигури естествена защита срещу слънчево изгаряне, причинява потъмняване на кожата и също така показва UV увреждане. Дали човек ще получи слънчево изгаряне или лек тен зависи до голяма степен от базовото му ниво на меланин: колкото по-високо е то, толкова по-малък е рискът от нараняване на кожата. Нивата на меланин са най-ниски при хора със светла кожа и коса. Те могат да изгорят за по-малко от 15 минути на слънце. Най-често сърбежите след слънчеви бани са поради увреждане и възпаление, които възникват като реакция на тялото към твърде много ултравиолетова (UV) радиация. Друга възможна причина за сърбеж е слънчевата алергия. В такъв случай по кожата може да се появят зачервявания, обриви и дори мехури. 

Застрашени

Кой обикновено има сърбяща кожа след слънчеви бани? Всеки, който излиза на слънце, е изложен на риск от тежък тен и изгаряне. Но хората трябва да бъдат особено внимателни: с бледа и бяла кожа; които имат лунички или много бенки; с червена и руса коса; които приемат противовъзпалителни лекарства, хинол и тетрациклинови антибиотици, диуретици и противогъбични средства; страдащи от кожни заболявания; чиито роднини са имали рак на кожата. 

Важното е и къде хващате тен. Например тези, които живеят или са на почивка в слънчеви райони, са по-склонни да започнат да се чешат след слънчеви бани. Там UV индексът - показател, характеризиращ нивото на ултравиолетовото лъчение - е особено висок. Той се покачва над 8, докато само стойности под 2 се считат за безопасни. 

Вашият начин на живот също може да повлияе - ако се излагате на слънце само от време на време, но внезапно се окажете под парещи лъчи, вероятността от сърбеж ще се увеличи. 

Мерки

Обикновено можете да се справите сами с увреждането на кожата след слънчеви бани. Ето няколко стъпки, които ще помогнат:

1. Скрийте се на сянка

Ако почувствате, че кожата започва да ви сърби, трябва да отидете на закрито или на сянка възможно най-скоро. По този начин ще намалите количеството ултравиолетово лъчение, което ви влияе, и няма да страдате още повече. Освен това трябва да избягвате интензивните слънчеви лъчи, докато кожата не заздравее напълно. 

2. Охлаждане и успокояване

Намокрете кърпа със студена вода и нанесете върху засегнатите места. Вместо мокри компреси можете да използвате каламинов лосион или гелове от алое вера. Те няма да ускорят заздравяването на наранената кожа, но няма да причинят вреда и за някои може да са по-удобни за използване от лосиони. Можете също да вземете хладна вана или душ. Това ще облекчи сърбежа и евентуалната болка. 

3. Пийте повече течности 

Пиенето на студена вода или напитки с електролити ще ви помогне да останете хидратирани и ще изсуши чувствителната ви кожа. 

4. Не се чешете

След обилен тен кожата може да започне не само да сърби, но и да се лющи. И има голям риск да се стигне до жестоко изгаряне. Опитайте се да не дърпате „парцалите“ - това няма да донесе облекчение, но сърбежът може да се засили. А свежата кожа под обелената ще бъде особено уязвима на ултравиолетова радиация, склонна към сухота и увреждане. Ако по кожата се появят мехури, не трябва да ги пробивате или чоплите. Нараняванията и драскотините могат да бъдат отворена врата за бактерии и да доведат до инфекция. 

5. Носете широки дрехи 

Тесните тъкани, които прилепват към тялото, могат да раздразнят увредената кожа и да я протрият. 

6. Използвайте лекарства, за да облекчите състоянието си. 

За болка можете да приемате нестероидни противовъзпалителни лекарства като ибупрофен. Геловете за кожа, съдържащи диклофенак, също са подходящи, но могат да причинят странични ефекти като контактен дерматит. Антихистамините като дифенхидрамин или фексофенадин или 1% крем с хидрокортизон са подходящи за намаляване на сърбежа. 

Мазила

Единственият начин със сигурност да предотвратите сърбежа след слънчеви бани е да ги избягвате. Но ако искате да сте на слънце, трябва правилно да се предпазите от ултравиолетовото лъчение. Планът за действие е: Винаги нанасяйте крем с SPF 30+, преди да излезете навън. Дори навън да изглежда облачно. Продуктът трябва да се намаже 20 минути преди да излезете на открито върху всички непокрити с плат части от тялото и след това да се подновява на всеки два часа. 

Изберете подходящи дрехи. Шапка с широка периферия и затворени дрехи с дълги ръкави и крачоли, без дупки и за предпочитане от тъмна или ярка материя ще ви предпазят от ултравиолетовите лъчи. 

Избягвайте интензивната слънчева светлина. За да направите това, потърсете сянка - опитайте се да ходите под дървета или покрай къщи или вземете чадър със себе си. Още по-добре стойте на закрито в най-опасните часове за вашата кожа – от 10 до 16 часа. Да, по този начин кожата ви няма да промени цвета си. Но нека помним, че тенът е вреден: той уврежда клетките и може да бъде придружен от възпаление. Ако все пак искате да имате слънчев загар, по-добре е да използвате специален спрей или крем. В сравнение с излагането на слънце или солариумите автобронзирането се счита за най-малко вреден избор. Основното нещо е да не вдишвате продукта по време на нанасяне и да избягвате попадането му върху лигавиците.

Автор: Цвета Дилова