0

А ко в дома ви има поне едно растение, което не смятате да уморите, в даден момент ще ви се наложи да го пресадите. Ако смятате, че това е непосилна за вас задача, зарежете тази статия. Но ако се нуждаете от помощ, можете да се възползвате от тези десет любопитни съвета. С уговорката, че на цветята им понася най-добре пресаждането през пролетта. Растението, което се нуждае от пресаждане, само подава сигнали – ако почвата започне да изсъхва след поливане много по-бързо от преди или ако зеленият домашен любимец е престанал да ви радва с нови листа и издънки (разбира се, в късна есен този знак не е показателен).

1. Контейнери

Празната черупка от яйце е изключително подходяща за отглеждане на разсад – тя се превръща в чудесен екоконтейнер. Вътре, с помощта на чаена лъжичка, сипете пръст и засадете семената. Когато покълнат, може да ги засадите директно с черупката в земята (почвата). Така растението ще расте, кореновата му система ще се увеличи, а черупката ще се разпадне, превръщайки се в тор.

2. Бульон

Запазете водата от яйцата и водата, останала от варенето на зеленчуците. Оставете да се охлади до стайна температура и използвайте за поливане на стайни растения. Тайната е, че тези "бульони" са богати на хранителни вещества, които ще бъдат полезни за развитието на растенията.

3. Срещу загниване

Когато пресаждате растение в нова саксия, поставете обикновена кухненска гъба на дъното. Тя ще абсорбира нежеланата вода, ако прекалявате с поливането, и в същото време ще съхранява корените, ако забравите да напоите цветето. Така с един замах се решават двата най-важни проблема на начинаещите цветари.

4. Коричка

При често поливане на растенията пръстта хваща „кора” или мухъл. За да разрохкате най-лесно пръстта, използвайте китайски пръчици или шишчета за барбекю.

5. Светлина

Периодично завъртайте саксията на място, така че всички листа да получат достатъчно светлина. Важно е да не премествате растението на друго място, а просто да обърнете саксията. Радикална промяна може да навреди на цветето.

6. Четене

Да, този доста странен съвет работи. Макар и не буквално. Разбира се, цветето е безразлично към съдържанието на вашата книга или списание. Всичко е свързано с процеса на дишане. При издишване човек отделя въглероден диоксид във въздуха - това е известно дори на ученик. CO2 е необходим за фотосинтезата, също като водата.

Друга причина да четете до цвете е да проверите нивата на светлина. Ако имате достатъчно естествена светлина за удобно четене, на цветето вероятно също не му липсва такава. Но ако не, е време да помислите за закупуване на специални лампи за растения. Това обаче не важи за всички видове цветя. Всяко има свои собствени нужди от количеството и яркостта на светлината.

7. Кафе или чай

Кафето и чаят се използват отдавна. Някои ги насипват в пръстта в суха форма, други добавят остатъците от чаени листа и утайка от кафе в почвата. Естествените торове помагат на цветята да абсорбират полезни минерали от почвата и също така да я насищат с азот. Има и ограничения, които е важно да знаете, когато използвате чай и кафе като торове: чаят изсушава почвата, а кафето леко я подкиселява. Последното обаче може да е от значение за киселиннолюбивите сортове (например азалии, лилии).

8. Млечен десерт

Ако няма подръка работни контейнери за засаждане на цветя, можете да използвате кутийките от млечните десерти. Надупчете ги с шиш, напълнете с пръст и поставете всички контейнерчета върху по-голяма чиния или подложка, за да не изтича водата от тях. Ако цветята се нуждаят от повече пръст, същата работа вършат и празни кофички от кисело мляко, които също трябва да продупчите отдолу за проветривост на почвата.

9. Капак

Капакът от торта, както и долната част от пластмасовата кутия от кадаиф, също може да служи като контейнер за отглеждане на разсад. Насипваме пръст, засаждаме семена. Ако покриете отгоре с друг капак или с опънат найлонов плик, вече имате миниоранжерия.

10. Дренаж

Цветарите казват, че всяко растение се нуждае от дренаж. За дренаж се използват специално предназначени материали, например дренажна експандирана глина, но може да се направи и от камъчета - насипете ги на дъното на саксията. Камъчетата ще предпазят корените от постоянно намокряне във водата и ще ги предпазят от гниене.