0

- Д-р Петрова, актуална ли е темата за сексуалността при мъжете и жените в пенсионна възраст?

- Интимността над 65+ не е тема табу. Човешката сексуалност е функция на мозъка ни. Тя е естествена и неизменна част от живота ни и всички хора, дори и в пенсионна възраст, имат право да я изживеят пълноценно, до последния си дъх. През годините сексуалността търпи много и различни проявления, понякога е бурна, друг път застойна, често спокойна, има периоди, когато напълно отсъства, но тя е постоянно с нас. Има биологични, психологични и социални аспекти, което означава, че след като имаме функциониращо тяло, след като изпитваме различни емоции, чувства и преживявания, след като общуваме с хората, няма никаква причина да отричаме сексуалността си.

- С напредване на възрастта желанието за секс намалява. Как може да се преодолее този процес?

- Половият акт е само една част от интимността, но често хората се фиксират именно в тази част. Сексуалният неуспех (липса на желание и влечение, липса на лубрикация при жените или еректилни и еякулаторни дисфункции при мъжете) се преживява много драматично, особено от мъжете, които продължават да се идентифицират със сексуалната си активност. Жените повече са фиксирани върху това как изглеждат като външност, защото те по природа са по-суетни. Кризата на възрастта води до увеличаване на тревожността и депресивността, като има и много допълнителни причини за тези проблеми – загуба на работа, пенсиониране, грижи за здравето (собственото или на близките ни), битови проблеми, загуба на роднини, както и материални трудности. Всичко това за голяма част от възрастните хора се оказва много трудно.

- Препоръчвате ли на възрастните хора да прибягват до мастурбация и до ползване на вибратори или други продукти, предлагани в сексшопа?

- Съвременните възрастни хора са много активни, част от тях са социални през възможността да ползват новите технологии в лицето на интернет, мобилните телефони, достъп до средствата за масова информация. Много по-информирани са, но относно темата, свързана със сексуалността, продължават да бъдат много консервативни. Това, което бих препоръчала като психолог, преди всичко е при загуби първо да потърсят специалист, колега психолог, заедно с когото да преодолеят трудностите от кризата на възрастта при прехода от активен начин на живот към по-пасивен. В норма тревожният и депресивен човек не мисли за сексуална близост. След преодоляване на тази криза могат да се обърнат към колеги сексолози, с които да обсъдят темата за интимността. Сексуалността е много индивидуална. Всеки я разбира и усеща по различен начин. Ако за едни хора тя е свързана с мастурбация и ползване на вибратори, то за други хора тя може да е свързана с общуване, докосване или друга форма на интимна споделеност.

- В напреднала възраст доста мъже имат проблеми с ерекцията. Тях какво ги съветвате?

- Много от мъжете имат еректилни проблеми дори и в млада възраст. Това, което ги съветвам, е задължително да потърсят медицински консултации с колеги уролози, ендокринолози, кардиолози, психиатри. Да не предприемат никакви форми на самолечение, защото това може да притъпи симптомите и да настъпят сериозни усложнения. Ако се докаже, че проблемът не е физиологичен, тогава започваме индивидуална психологична работа. Причините за проблемите с ерекцията могат да бъдат много разнообразни, като част от тях са: високо ниво на стрес, неотработени сексуални травми, негативен сексуален опит, много заблуди по темата, свързани с гледане на порно, изкривени от това представи, конфликт с партньора и много други.

- Някои мъже в напреднала възраст си купуват вакуум помпи за уголемяване на половия член. Необходимо ли е това?

- Разбира се, че не е необходимо. Това за съжаление е част от липсата на сексуално възпитание и липсата на сексуална култура в България, от които се възползват много индустрии. С темата относно големината на половия член много се спекулира и това е проблем на мъжете въобще, особено в ранна възраст. В напреднала възраст, повечето мъже имат желание да задоволят сексуалния си нагон, като не се фокусират върху размера на половия си член, а върху еректилните си функции.

- Какво бихте препоръчали за финал на читателите на „Златно време”?

- Бих им припомнила, че остаряването е толкова естествена част от живота ни. Всички остаряваме и за това не е виновен партньорът ни. Добре е да знаем, че и той остарява с нас и че в този процес ние не сме сами. Ще ни бъде по-лесно, ако споделяме това ново преживяване. За този процес никой никога не е подготвен, колкото и да си мисли човек, че го разбира и очаква. Възрастта може да бъде както оправдание за липсата на сексуалност, така и чудесно предизвикателство за нови усещания и за безброй наслади. Бих казала на читателите на „Златно време”, че от самите тях зависи какъв избор ще направят, за да са щастливи!

Топ 10 съвети

  1. Търсете специализирана медицинска и психологична помощ, ако се усещате тревожни или депресивни;
  2. Усмихвайте се – с отваряне на очите след сън и колкото се може повече през деня;
  3. Носете цветни дрехи, експериментирайте, за жените - сменяйте прическата си, цвета на косата си;
  4. Грижете се за тялото си. Добре е чрез масажни движения да се втриват в тялото различни масла и лосиони, за да се подхранят кожата, ноктите, косата;
  5. При сухота на влагалището (която е характерна за жени в менопауза) използвайте интимни лубриканти за овлажняване на половите органи, а при болка задължително търсете консултация с лекар гинеколог;
  6. Използвайте различни дихателни техники, правете леки физически упражнения за повишаване на жизнения тонус;
  7. Срещайте се с различни хора и не се изолирайте сами вкъщи;
  8. При възможност си позволявайте да бъдете интимни и знайте, че това е ваше право - това е нормален процес и няма нищо срамно в него;
  9. Избягвайте новините с черни хроники и с тревожни послания;
  10. Пробвайте нови неща - без укор, без нападки, без изисквания и без отричания.