0

Р усе днес може и да не присъства на бирената карта на страната, но има своя голям принос в производството на пенливата течност, която е наслада за тялото и душата на толкова много хора. В този най-голям български град край Дунав започнали да правят пиво още преди Освобождението, а първата фабрика се наричала... „Света Петка“. Ако някой прави връзка между алкохолната напитка и православието, ще сгреши, защото името идва от местността и скалната пещера наблизо, които също се наричали така.

Дописка

Все още не е проучен напълно въпросът за точната година, когато е започнало производството на бира в Русе. Изследователи са открили дописка във в. „Дунав“, бр. 340 от 29 декември 1868 г., в която се посочва, че за мелниците и бирената фабрика в Русчук се превозват въглища от Мъчин с дунавски параходи. Мъчин е румънски град и пристанище в устието на Дунав, известен в днешно време с хубавото си вино, произведено от винарната Vinuri de Macin. В книгата си „Русчук – биография на дунавския град“ Васил Дойков пише, че първата бирена фабрика в България е основана през 1877 г., а пръв неин собственик е Сава Велезли от гр. Тетово, Македония. Построена е била в близост до пещерата Света Петка, където се е намирала и едноименната средновековна скална църква. В пещерата градусите били постоянни, затова я използвали като склад за отлежаване на вече готовата бира. Пещерата и църквата вече не съществуват, тъй като са били затрупани през 60-те години на миналия век при изграждането на Дъговия мост.

Бирената фабрика „Света Петка“ е била едно от основните предприятия в града преди 1878 г. Дотогава във вилаетския Русчук са се намирали почти половината от индустриалните предприятия в Туна вилает – фабрики с машини и парни двигатели, посочва Васил Дойков. Веднага след Освобождението временната управа на Русе прави равносметка за по-значимите предприятия в града и заключава, че това са: железопътно-ремонтното депо „Тракцията“, в което са се поправяли локомотивите и вагоните от първата жп линия у нас Русчук – Варна; най-голямата мелница във вилаета „Капитан Яни“ от 1873 г. и на трето място - пивоварната „Света Петка“.

Останки

Останки от главната производствена сграда на фабриката съществуват и до днес. Осеметажното здание е било в близост до река Русенски Лом, изградено стабилно с тухли и камък.

Дойков посочва, че фабриката е произвеждала пилзенска и баварска бира, а главен майстор пивовар е Франц Милде. В предприятието са използвани много модерни за времето си машини. Франц Милде заминава през 1882 г. за Шумен, където става съосновател и главен пивовар на „Шуменско пиво“. Брат му Венде Милде е представител на шуменското пивоварно дружество в Русе.

През 20-те години на миналия век производството на бира у нас навлиза в дълбока криза. През юни 1920 г. в русенската пивоварна избухва стачка на работниците, които се трудят при все по-тежки условия. Славната първа бирена фабрика у нас „Света Петка“ издържа до 1929 г., когато изпада в несъстоятелност. В лични колекции са събрани бирени бутилки на предприятието. Капачките са порцеланови с логото на пивоварната и най-различни символи.

Втората бирена фабрика в Русе е основана през 1883 г. от австриеца с чешки произход Йозеф Хаберман, собственик и на други фабрики за пиво, но извън България. Той назовава предприятието си „Първа българска парна пивоварна“. По-късно Хаберман продава фабриката си на Хеския Канети, а от 1903 г. тя става собственост на акционерното дружество „Шумен – Русе“.

Според някои изследователи Хаберман започва строителството на своята фабрика в Русе през 1876 г., но работата спира заради Руско-турската война от 1877-1878 г. След приключването й дейностите се възобновяват. В известен период от време пивоварната е управлявана от Себастиян Милде, а после и от сина му Карел Милде. През 1938 г. Карел Милде произвежда бирен малц в сградата на Хаберман и това продължава и след национализацията. По времето на Милде в двора на фабриката имало ресторант, много посещаван в съботите и неделите от заможни граждани, които се срещали на чаша бира и сладки приказки.

Бирената фабрика на Хаберман се е намирала на брега на Дунав. В годините на социализма на нейно място е изграден консервният комбинат „Дунавия“.

За кратко през 1895-1896 г. в Русе просъществува бирената фабрика „Алберт“, а през 1913 г. се появява и пивоварната „Одеса“.

Бутилиране

По времето на социализма в Русе не се е произвеждала, но се е бутилирала бира, която е носена с големи автоцистерни от други места в страната. Договори е имало с „Плевенско пиво“, „Загорка, „Болярка“. През 90-те години на миналия век предприятието е закупено от варненско дружество, което прекратява бутилирането и изнася машините.

Новите собственици пускат на пазара бира със старата русенска марка „Хаберман“, но тя не се произвежда в града край Дунав, а в пивоварната в Мездра. Независимо от това този опит да се възстанови производството на бирата „Хаберман“ се посреща много добре от русенци. Не след дълго по ред причини тази инициатива е прекратена. Въпреки славната история на Русе в пивопроизводството градът вече не е сред тези, в които се произвежда любимата пенлива алкохолна напитка.