0

И стория, природа и вяра. Това са най-важните съставки за всяка магия. 

Любовта към приключенията и пътешествията рано или късно отвежда до Метеора. А когато застанете между внушителните отвесни скали, ще се почувствате точно така – като омагьосани. За някои гледки казват, че са спиращи дъха. Тази обаче не е от тях. Тя ще ви накара да поемете въздух толкова дълбоко, че дробовете ви да се изпълнят с вълнение и аромат. 

Висящ

Да докоснеш и да се почувстваш докоснат от небето. Това е усещането, което Метеора ще ви подари. Не случайно в превод от гръцки μετέωρα означава „висящ във въздуха“ или „горе в небесата“. Прочутият манастирски комплекс в Гърция води началото си от 11-и век. Тогава скалните пещери били заселени от християнски отшелници. Няколко столетия по-късно при османското нашествие по върховете им монаси построяват 24 манастира. Днес само седем от тях са запазени, като единият е затворен за посетители, а останалите шест са действащи. Манастирите се извисяват на 400 метра височина над Тесалийската равнина. До повечето се стига по стръмни пътища и по над 100 стъпала, които се вият нагоре и надолу между скалите. Всеки манастир работи по собствен график  и за всеки се заплаща входна такса от 3 евро на човек. Изключително важно за монасите е облеклото на туристите (виж карето). В някои манастири се раздават престилки и наметала за посетителите, които не покриват изискванията на светата обител.

Достъп

Най-лесен е достъпът до „Свети Стефан“. Той е най-старият от сега действащите манастири. Основан е през 1192 г., но през Втората световна война бил бомбардиран от нацистите и изоставен. През 1961 г. манастирът е даден на монахини. Те го преустройват и превръщат в красивия женски манастир, който виждаме днес. Най-трудният за достигане пък е манастирът „Света Троица“. Няма категорично доказателство за времето на неговото основаване, но първото историческо споменаване на манастира е от 1362 г. Той се извисява на 400-метрова скала. През 1925 г. при управлението на игумена Никандър в скалата са издълбани 140 стъпала, които след пътеката в подножието извеждат до манастира. Малко по-далеч от небесното докосване – на 373 метра височина, е разположен манастирът „Варлаам“, кръстен на монаха, който пръв се изкачил на скалата около 1350 г. и построил там малка църква. След смъртта му скалата остава необитаема почти две столетия. За истински основатели на манастира обаче се смятат братята Нектарий и Теофанис Апсарадес, които се заселват на Метеора през 1510 г. Около тридесет години по-късно монасите на скалара се увеличават и така се стига до построяването на нова църква, посветена на Вси Светии, която до днес е главният храм на манастира. Любопитен факт е, че изкачването на строителните материали до скалата отнема 22 години, а самото строителство – само 20 дни. 

Руини

Между „Варлаам“ и „Света Троица“ се намира манастирът „Русану“, известен и под името „Света Варвара“. През годините той неколкократно бил опустошаван. През 1940 г. е напуснат от монасите и запустява, но десет години по-късно старицата Евсевия от Кастраки сама поема грижите по запазването на манастира. След смъртта й през 1971 г. манастирът е затворен поради лошото му техническо състояние, а през 80-те години е реставриран от Гръцката археологическа служба и възобновява дейността си като женски манастир. Върху и между руините на други няколко манастира пък се намира „Свети Никола Анапавса“. Построен след 1400 г. той също бил изоставен в началото на 20-и век и започнал да се руши, но след 1960 г. бил обновен. Най-големият от шестте действащи манастира е „Преображение Господне“, наричан още „Великият Метеор“. Той е разположен и най-близо до небето – върху 613-метрова отвесна скала. Днес 115 стъпала водят до входа на манастира, но до 1923 г. изкачването се е извършвало с помощта на въжени стълби или мрежа, изтегляна с макара от върха. В продължение на вековното си съществуване „Великият Метеор“ е подлаган на множество нападения и грабежи, а през 1633 г. манастирът е почти напълно унищожен от пожар. 

Обиколка

За да разгледате всички манастири, ще са ви нужни поне 2 дни, и то при стриктна подготовка. Ако имате възможност обаче, най-добре е да си отделите три пълни дни, за да се насладите на спокойствие на това забележително място. За обиколката можете да разчитате както на собствен превоз, така и на организирани автобуси. В близост до всеки манастир има достатъчно места за паркиране, а обиколките за туристи са около 30 евро, но цената не включва входа за манастирите. Освен за вход отделете си пари и за сувенири. В почти всички манастири има магазинчета с красиви икони, рисувани камъни и други дребни неща, подходящи за подарък или за спомен. В случай че разчитате на собствена организация, задължително включете в списъка си и наблюдаване на залеза. 

Какво трябва да знаете:

Манастирите работят по собствен график и остават затворени по един ден в седмицата. За всеки манастир е различно (виж таблицата). Входната такса обаче е еднаква – 3 евро.

Палене на лагерни огньове, пеене, викове, консумация на алкохол и др. са строго забранени в археологическия обект на Метеора.

Облечете се подходящо за светата обител. Забранени са късите рокли, голите рамена и дълбоките деколтета.

Носете удобни обувки и вода. Особено през летните месеци достигането до някои от манастирите може да бъде много уморително.

Отделете си поне 2 дни, за да може да посетите и шестте действащи манастира.

Джеймс Бонд снима на „Света Троица“

През годините Метеора е вдъхновение за редица сюжети, филми и песни. Тук е заснета и дванадесетата част от поредицата за Джеймс Бонд – „Само за твоите очи“ от 1981 г. За снимачна площадка е използван манастирът „Света Троица“. Роджър Мур, който по това време е в ролята на Агент 007, обаче има панически страх от височини. Това се оказва проблем и по време на снимките Мур е принуден да пие алкохол в умерени количества с насърчение от режисьора, за да притъпи страха си. Освен в един от филмите на Джеймс Бонд Метеора e част и от романа за зомби апокалипсиса на Макс Брукс „Z-та световна война“. Един от оцелелите герои в книгата намира убежище и спокойствие в манастирите.

Летен график (от април до октомври):

МАНАСТИР

ОТВОРЕНО ЗА ПОСЕТИТЕЛИ

ПОЧИВЕН ДЕН

Свети Стефан

09,00 – 13,30

15,30 – 17,30 

понеделник

Света Троица 

09,00 – 16,00

четвъртък

Варлаам

09,00 – 16,00

петък

Русану

09,00 – 16,00

сряда

Свети Никола Анапавса

09,00 – 17,00

петък

Преображение Господне (Великият Метеор)

09,00 – 15,00

вторник

* Източник – meteora.com