0

В гората Ветроклин е пуснал корени Дървобрад. Всички фенове на Толкин знаят кой е той и осъзнават, че това е измислен персонаж. В реалния живот говорещи дървета няма. Или поне така си мислим. Природата е в състояние да разбие представите ни на пух и прах, ако се заинати да докаже, че всичко е възможно.

Преди време е разпространена новината за момиче от Бангладеш, което опровергава правилото, че т.нар. синдром на човека дърво е разпространен само сред представителите на силния пол. Лицето на 10-годишната тогава Сахана Хатун се оказва покрито с участъци, характерни за рядко срещаното генетично заболяване веруциформна епидермодисплазия. „Само четирима души в света са диагностицирани с рядкото генетично заболяване, като сред тях няма жени“, отбелязва тогава Лал Сен, ръководител на отдела по пластична хирургия в Медицинския институт в Дака. Той лично наблюдавал работата на екипа в института, който поел грижа за Сахана.

Бащата на момичето със синдрома на човека дърво е беден фермер. Сахана осиротяла на 6, когато загинала нейната майка. „Надявам се, че ще изрежат израстъците и дъщеря ми ще възвърне прекрасното си лице“, казва виделият се в чудо родител. Практиката обаче показва, че лечението на това заболяване е трудно и дори невъзможно. Израстъците рано или късно се появяват отново и са още по-упорити от предните.

Мутация

Болестта със сложното наименование е генетична. Характеризира се с мутация на вируса папилома. Особено силно се проявява върху ръцете и краката. Поразява хора над 20 години, но може да се прояви и при деца, както стана ясно от случая на Сахана.

Преди няколко години многобройни блогове публикуваха снимки на румънеца Йон Тоадер, при който бе диагностицирана болестта на човека-дърво през март 2007 г. Снимките получиха световна популярност. Тоадер се подложи на серия от операции през 2013 г., но така и не беше излекуван окончателно. Симптомите се проявяваха отново и отново.

Индонезиецът Деде Косвара вече не е между живите. Той почина през януари 2016 г. Неговият случай стана известен през 2007 г. покрай телевизионното предаване „Моята ужасна история“ и го превърна в най-популярния човек-дърво в света.

По ирония на съдбата Деде Косвара бил по професия дърводелец. Отглеждал двете си деца в мизерия и се примирил, че израстъците по него са нелечимо заболяване. През август 2008 г., претърпял операция, при която от него били отстранени 6 килограма брадавици. Операцията преминала на три етапа. Първоначално премахнали масивните му рога и ръкавите от брадавици. Следващата стъпка била свързана с отстраняването на десетките малки брадавици по тялото, главата и краката му. На финала покрили ръцете му с нова кожа.

Discovery Channel и TLC снимали подробно всички етапи от операцията, при която били отстранени 95% от брадавиците на Деде Косвара. За негово огромно разочарование не след дълго те започнали да се появяват отново. Човекът-дърво потърсил помощ и в алтернативната медицина, но и там не успели да се справят с проблема. Двама японски лекари го церили с прах от редки растения през 2010 г., но състоянието му не се подобрило.

Изневиделица

Когато се родил в малко индонезийско селце през 1974 г., Деде Косвара бил бебе за чудо и приказ – здраво, красиво. Бащата се радвал, че ще си има отмяна и го подготвял да стане рибар. Но на петнадесет Деде Косвара се наранил на дърво. От този момент се появил и проблемът с брадавиците, които никнели буквално като гъби по него. Всяка година той се сдобивал с нов петнайсетсантиметров слой с плътно покритие. Режели ги, а те израствали отново. Най-големите образования били на крайниците и на ръцете.

Въпреки странната си външност Деде се оженил по любов, народили му се деца. Но израстъците вече му пречели да държи въдицата, така че не можел да изкарва прехраната на семейството си с риболов, а скоро станало ясно, че не може да върши и нищо друго. Липсата на пари се отразила катастрофално на брака му. Изоставен от жена си, Деде си намерил работа в цирка, където уродливата му външност го превърнала в сензация. Хората в селото го отбягвали, тъй като били убедени, че това, което се е случило с него е проклятие. Деде не можел дори да се обслужва сам, така че трябвало да плаща на помощник, за да не умре от глад.

Атракция

Светлината в тунела се появила, когато в селото пристигнал снимачен екип, който водел със себе си светилото в световната дерматология д-р Антъни Гаспари от американския университет в Мериленд. Дерматологът потвърдил след серия от анализи нещо, което вече се знаело – Деде има кожно заболяване, предизвикано от вируса папилома. Тази странна болест била провокирана от срив в имунитета му.

Гаспари предложил на Деде да взема синтетичен витамин А, тъй като предшестващите две хирургически операции в Индонезия не довели до нищо. Индонезийските власти обаче се обидили не на шега, защото от филма едва ли не излизало, че не предприемат нищо. Клетникът бил подложен на още няколко операции, в резултат на което се установило, че към откритата по-рано туберкулоза на кожата и хепатит се е добавила и остеопороза. Последното разрушило и изкривило пръстите на Деде и отстраняването на кожните израстъци вече било невъзможно, за да не клъцнат погрешка и палците покрай брадавиците.

Тогава със случая отново се захванали лекари от САЩ, за които Деде бил предизвикателство. Както вече стана ясно, от него били изрязани 6 килограма кожни израстъци, като този процес бил придружен и от химиотерапия, за да няма повече рецидиви. Хепатитът обаче наложил спирането на химиотерапията, а и дерматологът Антъни Гаспари имал неразрешими разногласия с бюрокрацията в Индонезия. Все пак усилията на американските медици не били напразни. Завръщайки се в родната си страна, Деде Косвара вече можел да ползва самостоятелно прибори, както и мобилен телефон.

Историята му трогнала хората и получавал хиляди писма. Появила се и фенка, която настоявала да се омъжи за него. Мнозина му изпращали пари, за да го подпомогнат, благодарение на което успял да си купи малко земя и кола. Мечтаел да засее ориз и да изхранва с него себе си и децата си. Мечтаел си да се ожени отново и да има голямо семейство. Но болестта отново провалила всичките му планове. Израстъците никнели отново и отново. Деде хранел малка надежда, че ако му направят трансплантация на костен мозък, нещата може и да се оправят. Тази операция обаче е забранена в Индонезия, а чиновници не му давали да я осъществи в чужбина. Така Деде се примирил, че всичко е безнадеждно и зачакал смъртта. Тя била бавна и мъчителна.

Кръпки

Болестта на Деде била невероятна, но не и единствена. През 2009 година „Дискавъри“ пуска в ефир още един епизод, в който главен герой е друг индонезиец. След смъртта на Косвара средствата за масова информация съобщават за още един човек-дърво. Той е 26-годишният Абул Бажандар от Бангладеш. Неговата история силно наподобявала тази на Деде. Бил на 16, когато брадавиците започнали да се появяват. Постепенно се нароили във вид на големи кръпки. Започнали да се трупат една върху друга. Абул вече не можел да се обслужва самостоятелно.

Пак в Бангладеш има цяло семейство, поразено от коварната болест. Това са 9-годишният Рахул Амин, неговият баща Таджул Ислам и чичо му Башед Али. Най-добро засега е състоянието на детето, което има най-малко поражение по кожата. Израстъците на чичото били толкова много, че се наложило да му ампутират крака.

Лекарите твърдят, че всеки нов случай ги доближава поне малко до разгадаването на тази необяснима загадка. За хората-дървета това не е кой знае каква утеха.