0

К ралство Йордания е една от най-либералните арабски държави, която спокойно може да се определи като истински рай за любителите на екзотични туристически дестинации. 
За разлика от някои мюсюлмански страни, в които туристите от други религии непрекъснато трябва да се съобразяват с местните традиции и обичаи, в Йордания режимът е значително по-толерантен. 

Алкохол 

Така например в повечето заведения на страната се предлага и се сервира алкохол. Нещо немислимо за Саудитска Арабия или Иран например. Като при това алкохол може да консумират не само чужденците, но и местните мюсюлмани. Освен това Йордания е една от най-либералните и по отношение на правата и свободите на жените, на които е оставен избор дали да покриват главата си или не. В Йордания чуждите туристки спокойно могат да се разхождат облечени с къси поли и по-фриволни дрехи, стига все пак да не са прекалено разголващи тялото и предизвикващи мъжкото внимание.

Климат 

През последните години Йордания е една от най-предпочитаните от българските туристи арабски дестинации, като предлаганите оферти започват от 4 и могат да стигнат до 10 дни. Най-предпочитаното време е през есента и зимата, когато климатът там е най-прохладен и най-приемлив за българите. Пътуването е с директен самолетен полет от София, но не до столицата Аман, а до пристанищния град Акаба, откъдето започва и приключението. Разположен между двата континента, Азия и Африка, на брега на Червено море, Акаба се формира като желана дестинация. Една от забележителностите е кръговото кръстовище в центъра, наподобяващо изкуствено езеро и оазис от палми. Друга забележителност е джамията, носеща името на ръководителя на Арабското въстание, Шариф Хюсеин бин Али Москуе. Зад джамията се намира местният пазар. Там туристите могат да намерят всичко: от местни билки и подправки, до бижута и килими. Гидовете не пропускат да съветват туристите при пазаруване да се пазарят колкото може по-дълго с продавача. Не само защото така може да смъкнат от цената, но и защото ако купувачът не поиска да се пазари, може жестоко да обиди търговеца.

Плаж 

Сред интересните за чуждите туристи обекти в Акаба са пристанището и централният плаж. Туристическите агенции обаче предупреждават, че плажът едва ли ще впечатли туристите. Една от причините за това е неговата мръсотия. А освен това местните имат навика да се къпят във водата с дрехите, което едва ли би харесало на повечето чужденци. За сметка на това обаче Акаба е едно от най-предпочитаните места за подводно гмуркане по дъното на Червено море. Ако туристите се страхуват да се гмуркат или удоволствието им се вижда скъпо, те могат да изберат евтиния вариант, разглеждане на морските дълбини от лодка с прозрачно дъно. Всяка от лодките задължително преминава покрай потънал през Втората световна война танк, който е една от главните атракции на разходката.

Близо да Акаба се намират и двете най-известни забележителности на Йордания: Лунната пустиня и Каменният град Петра. Пустинята Вади Рум, известна като Лунната пустиня, се свързва най-вече с касовия филм „Лорън Арабски“, който разказва историята за британски офицер – Томас Лорънс. По време на Арабския бунт над Османската империя в 1917-1918 г. той прекарва известно време в пустинята. По-късно описва огромните скали, издигащи се в пустинята на височина до 1700 метра като небостъргачи, като „отекващи и богоподобни“. Вади Рум е предизвикателство за всички планинари. Върху скалите в пещерите и каньоните са открити рисунки на повече от 4000 години. В пустинята живеят бедуини номади, които са единствени нейни обитатели днес. Заради своя неземен пейзаж в пустинята са снимани части от филми с космически пейзажи като „Червената планета“, „Междузвездни войни“, „Марсианецът“, „Трансформърс“, „Прометей“ и други. Най-известните забележителности в пустинята са Скалният мост Джамал Бурда и Седемте стълба на мъдростта. Със своите 35 метра Бурда е един от най-високите каменни мостове в света. За туристите е важно да знаят, че при посещение в пустинята Вади Рум не трябва и за миг да се отделят или да се отдалечават от групата и от местния водач. Придвижването обикновено става с открити високопроходими джипове или камили. 

ЮНЕСКО 

Другата далеч по-известна забележителност на Йордания е Каменният град Петра. През 2007 г. той е избран за едно от Седемте най-нови чудеса на света. Изборът бе направен на базата на гласуване, в което участват над 100 млн. души в целия свят. Петра е най-старото от избраните най-нови чудеса. Това е и един от най-големите и най-богатите комплекси, включени в списъка на ЮНЕСКО за Световно културно и природно наследство. Според археолозите градът е изграден около 2400 години преди новата ера и дълго време е бил столица на древното арабско царство Набатея. Разположен е в долината Вади Муса и през него са преминавали най-важните търговски пътища в древността. Изборът на мястото на построяването му не е никак случаен. Градът е обграден от високи планини и в него може да се проникне само през едно тясно дефиле. Това го прави естествено укрепена крепост, невъзможна за превземане и завладяване дори и от най-многобройната и добре въоръжена вражеска войска.Туристическото посещение на Петра традиционно започва с преминаване през прохода Сик, който представлява тясно ждрело между две страховито надвиснали от двете страни скали. В края на прохода пред очите на туриста се открива съкровищницата „Ал Хазне“, храм в класически гръцки стил, изсечен в скала на височина от 39 метра. От съкровищницата започва „улицата на фасадите“, по която туристите обхождат мистичния Каменен град. В самия град сред най-важните обекти са: Набатейският храм, владетелските гробници и единственият в света амфитеатър, изсечен в скали. Над целия комплекс пък се издига манастирът „АлДеир“, до който се стига по 800 стъпала.

Откритие 

Петра е открит през 1812 г. от швейцарския изследовател Йохан Лудвиг Буркхарт, който е първият европеец, стъпил в него след кръстоносците през XII век. Откритието направил случайно, след като, пътувайки от Сирия за Египет, попада на група араби, които споделят за наличието на стари предмети, изкопани от тях в долината Вади Муса. Арабите отвели Буркхарт до тъмен проход, през който вървели половин час, преди да стигнат до каменна арка, висока 30 м. Оттук започвал Каменният град. И тогава, и сега влизането и разходката из Петра може да се извърши само пеш или на кон. Влизането на автомобили е забранено.

След Акаба и околностите най-често през втория или третия ден от екскурзията туристите посещават Мадаба, известен още като „града на мозайките“ заради богатата си колекция от арабски и византийски мозайки. Най-известната от тях е „Мадабската карта“, която е направена от милиони парчета цветни камъчета от VI век. Тя се намира на пода в църквата „Св. Георги“ и представлява най-старата карта на Йерусалим и Светите земи. Друга важна забележителност в района е планината Небо, откъдето според Библията Моисей за първи път вижда Обетованата земя. Разбира се, едно пътуване до Йордания не може да завърши и без посещение на бреговете на най-соления воден обект в света, Мъртво море.

Пустиня

Един от проблемите при посещението на забележителностите в йорданската пустиня е този с нощувките. Ако туристът е част от организирана група, проблем няма. След като пустинята е разгледана, туристите се връщат обратно с джиповете си в хотела. Ако обаче мераклията е решил да обиколи Йордания индивидуално, трябва да очаква и затруднения при намирането на място за нощуване. Не че такива няма, но някои от тях може и да не са съвсем по вкуса на туриста. „Не мисля, че ще е добре да останете да нощувате в пустинята Вади Рум. Но ако все пак сте решили да го направите и сте фен на трудностите, можете да останете в някой от многото палаткови градове, които подобно на хотелите също си имат звезди. Някои са с три, други с пет звезди. В „палатката лукс“ освен леглото има и свещ, а тоалетната и банята са общи. Храненето е на общи маси. Вкусно е, но това не значи, че е чисто. Рискувате да пипнете нещо стомашно“, пише българинът Христо Костов, посетил йорданската пустиня. Въпреки това, или пък може би точно заради това временно бягство от благата на съвременната цивилизация, броят на туристите, желаещи да нощуват насред пустинята на свещ, през последните години се увеличава, споделят организаторите от туристическите агенции, предлагащи екскурзия до Йордания.