0

П ознати библейски сцени можем да разгледаме в изложбата “Икони” на Лили Владимирова и Емил Чушев, която ще продължи и през януари в столичната галерия „Нюанс“.

Придържайки се стриктно към старата технология, те грижовно подготвят подходящи дъски, полагат ленени платна, грундират, шлайфат и чак тогава рисуват първо с молив, после гравират рисунката. След това полагат 8 слоя полимент на местата, където иконата ще се позлатява с 22-каратовото злато. Впоследствие златното покритие се полира с ахат, изолира се с лак и тогава те рисуват образите с яйчна темпера. Накрая полагат няколко вида лак, които съхраняват изображенията и позлатата за столетия напред.

Вдъхновение

Лили Владимирова споделя, че най-голямо вдъхновение за своите икони намира сред тишината и зеленината на ателието в полите на Витоша, което делят заедно с Емил Чушев. За него, от друга страна, вдъхновението идва най-лесно край морето с морския бриз, лятно време на караваната му. Лили Владимирова работи основно по възрожденски образци. Сюжетите често са многофигурни и сложни, но дори и при изображенията на един светец образът е с богата, прецизна орнаментика, изискваща специален усет към детайла. Иконите й са жизнени и празнични. Четейки житията на светците, които изобразява, тя съумява да предаде на всяко едно изражение определен дух и задълбоченост. Емил Чушев работи предимно по византийски образци – традиция, неизменно свързана с българската история. Тяхната иконография е по-лека и по-семпла. Неговите изображения са тихи и смирени. Никога не започва икона случайно,556 решението за всеки негов сюжет е провокирано от случка, сън или мисъл.