0

Н оевият ковчег е една от най-големите мистерии в света. Той се търси в широк ареал, дори в България. Преди време подводният археолог Робърт Балард обяви, че библейският потоп се е случил в Черно море, и логично именно тук някъде да е плавателният съд, изработен от Ной по Божия заръка. Доста напред в проучванията обаче са комшиите от Турция, които преди дни извадиха нови „доказателства“, че библейският герой наистина е достигнал планината Арарат. В разгадаването на мистерията приживе се включила и световноизвестната пророчица Ванга. Тя посочила, че знае точното местонахождение на Новия ковчег, но изненадала с думите си, че го вижда на територията на България. И е като непокътнат от времето.

„Ноевият ковчег не е в планината Арарат, а е заседнал някъде между планините Пирин, Рила и Родопите, в близост до река Места“, разкрила феноменалната жена, за което свидетелстват нейни близки. Къде точно е българското пристанище на Ной тя така и не споделила, но пък и никой от родните археолози и историци не проявил интерес да я пита.

Виж в съседна Турция учените са решени да докажат, че именно оттам е тръгнал наново животът след потопа. Преди дни изследователи от три турски и американски университета обявиха, че са открили скални и почвени проби, за които се смята, че съдържат останки от библейския плавателен съд.

От години учени и ловци на митове виждат в тази структура в Турция кораба на Ной.

 От години учени и ловци на митове виждат в тази структура в Турция кораба на Ной.
eastturkeyexpedition.com

От години учените проучват мястото в източната част на страната, където подозират, че може да почива Ноевият ковчег. Наскоро публикувани изображения показаха в Арарат една област, привидно приличаща на структура, подобна на лодка. Тя е наречена Дурупинар, като потенциалът на обекта е идентифициран за първи път през 1956 г. Наскоро около 30 скални и почвени проби бяха събрани от района и впоследствие анализирани в Истанбулския технически университет. Анализът от миналия месец сочи наличието на "глинести материали, морски вещества и фосили", датиращи от 5500-3000 г. преди новата ера, съвпадащи с библейския разказ за потопа.

„Смята се, че Ноевият потоп се е случил преди 5000 години и нашите открития показват наличието на живот в този регион през това време. Въпреки това е твърде рано да се правят окончателни заключения“, коментира д-р Фарук Кая, зам.-ректор на университета „Агри Ибрахим Чечен“.

Арарат

Връх Арарат, най-високият в Турция, се извисява на внушителните 5 километра. В един момент той е бил дъно на море, което според учените е съвпаднало с ерата на катастрофалното наводнение. Това в комбинация с легендите и със структурата на мястото, наподобяващо плавателен съд, кара мнозина да заключат, че през халколита районът е бил обитаем, но изведнъж е потопен под водата. Иначе местните жители отдавна вярват, че това са останките от Ноевия ковчег - вярване, което е отразено в множество религиозни текстове и местни легенди.

Монотеизъм

Изповядвайки монотеистична вяра в единния Бог, мюсюлманите в района си приличат много повече с християните, отколкото с индуистите например. Те също вярват в мита за Ной, когото наричат Нух, и смятат за един от пророците. Потеклото на Дева Мария, наричана Мириам, в Корана се извежда така: „Аллах избра над народите Адам и Нух (Ной) и рода на Ибрахим (Аврам – б.р.)...“

Древна каменна котва, която комшиите твърдят, че е била наблизо до предполагаемия кораб.

 Древна каменна котва, която комшиите твърдят, че е била наблизо до предполагаемия кораб.
islamicweb.com

Самото място на предполагаемия кораб е на 2300 м надморска височина, точно под малката планина Ал Джуди, наречена в Корана като място за почивка на Ковчега. Там е открит и камък с дупка, приличащ на онези, използвани в древността като котва на плавателните съдове.

Старият завет

Според Стария завет на Библията Ноевият ковчег е голям кораб („ковчег“), на три нива, с размери 300 лакти (около 150 м) дължина, 50 лакти (около 25 м) ширина и 30 лакти (около 15 м) височина. Той е построен от Ной по поръчение и по указания на Бог, за да спаси от потопа себе си, семейството си и избрани двойки от различните видове животни („според рода им“). Според Библията заради греховете на човечеството „се раззинаха всички извори на голямата бездна, и окната небесни се отвориха“, като в продължение на 40 дни валяло непрестанно дъжд, а водата се издигала над земята в продължение на 150 дни. След това започнала постепенно да се оттегля. Според тълкуватели световният потоп продължил една година и през това време загинало всяко живо същество освен тези в „ковчега“ на Ной. Предполага се, че той засяда при върховете на някоя висока и древна планина. Тогава Ной пуска от своя кораб врана, а след 40 дена гълъб. След като гълъбът се връща на кораба с маслинова клонка в човката, Ной разбира, че земята вече е започнала да изсъхва. Накрая Ной, семейството му и двойките животни, намиращи се в ковчега, излизат в света 12 месеца след започването на потопа и дават неговото ново начало.

Лозово листо

Тълкуватели на християнски апокрифи обаче отбелязват един интересен детайл - че гълъбът е донесъл не маслинова клонка, а лозово листо. Това подсказвало, че районът на акостиране се е случил в земите на траките, които в античния свят се смятат за народа, произвеждащ най-доброто вино. Нещо повече, има легенди, че Ной е първият лозар, но дали не е взел този занаят от нашите предци. В апокрифа „Откровение Варухово“ се говори, че лозата е посадена в рая от архангел Сатанаил, който по-късно станал Сатана. Тогава Бог прокълнал това растение. Лозата станала свята отново именно след всемирния потоп. Една лозова пръчка от рая, отнесена от водата, стигнала до Ной. След потопа „той започна да обработва земята и насади лозе. Той пи вино, опи се и лежеше гол в шатрата си“ (Битие, 9:20-22). Тълкуватели на старите текстове подозират, че именно Ной е усъвършенствал технологията за приготвяне на вино, а това най-вероятно наистина се е случило по българските земи, както е видяла и българската пророчица Ванга.

Слава Севрюкова го видя покрай Царичина дупка

Другата гранддама на феноменологията - ясновидката Слава Севрюкова, видяла Ноевия ковчег около село Царичина и митичната там дупка.

Слава Севрюкова

 Слава Севрюкова

Дали метафорично е говорила, не е ясно, но когато военните идват да я питат дали си струва да копаят и дали наистина под селото лежи съкровището на цар Самуил или първия човек на земята, измайсторен от извънземни, Севрюкова видяла, че там е „...Гробница на първото човешко същество, обитавало земята... Ноевия ковчег... Свещените скрижали...“.

Тезата на проф. Божидар Димитров: Ако корабът е на дъното, нас нямаше да ни има

Покойният историк и дългогодишен директор на Националния исторически музей (НИМ), проф. Божидар Димитров, бе скептичен относно издирването на Ноевия ковчег на дъното на някое древно или съществуващо в момента море. Според него божият кораб не е потънал, „иначе нас нямаше да ни има“. Поради тази причина нямало как да е на дъното и на Черно море, както твърди Балард, защото в противен случай мисията на Ной, поставена му от Бога, се е провалила. Най-логичното според професора било, след като достигнали суша, с дървения материал от кораба са били направени първите къщи и обори за добитъка.

Митът, че Ной е слязъл на брега на Черно море, идва от книга, наречена „Ноевият потоп“, на двама геолози от Колумбийския университет, излязла през 1997 г. В нея е развита теорията, че Черно море е било сладководно езеро, когато преди около 7000 години е наводнено до размерите на катаклизъм от топящ се ледник, повишил нивото на Средиземно море. Авторите предполагат, че това е потопът, залегнал в историята на Ной от Стария завет. Ако това се окаже вярно, то това ще означава пренаписване на историята на културите в ключовия район между Европа, Азия и древния Близък изток.

Ключов въпрос е дали е имало цивилизация по тези земи преди потопа. Той обаче не стои на дневен ред, защото доказателствата в България са доста повече от фосилите в Арарат.

Откриха чинията на библейския герой

Същата година, когато Балард попада на „Титаник“, проф. Петко Димитров вади от Черно море каменна чиния, изящна и със странни надписи. Съдът е известен като чинията на Ной. „Впечатлението ми беше, че тази чиния не е паднала от кораб, а е на място, където хората са я ползвали“, казва Петко Димитров.

Петко Димитров прави откритието си с помощта на малка подводница, докато търси едно много специално място. Мястото, където река Палео-провадийска се е вливала в най-голямото на света сладководно езеро, каквото е било старото Черно море преди Големия потоп.

Предполага се, че по бреговете му се е зародила човешката разумна цивилизация, след което се разселила по Земята. Според изследователя Христо Смоленов регионът на тази супер-култура включва супер-културата Варна-Загора и първото обработено злато в света, известната солница в Провадия, както и разкопките в Суворово и Дуранкулак. Там са и най-древните каменни градежи (крепостни стени), медни сечива и оръжия, произведения на изкуството от глина и от камък, предхождащи епохата на древен Шумер.

Доказаха божествен дизайн

В единственото до момента сериозно изследване на направата на Ноевия ковчег според описанието му в Библията се доказа, че той наистина е имал боговдъхновен дизайн.

Корейският изследователски институт за кораби и корабно инженерство (KRISO), ръководено от д-р Сеок Хонг, изследва 12 възможни корпуса с различни пропорции, за да покаже кой вариант е най-практичен. В хода на изследването се стига до заключението, че пропорциите на описания в Библията плавателен съд са внимателно балансирани, за да може корабът да притежава необходимата здравина и комфорт при плаване, като съвсем лека промяна на пропорциите от това, което е посочено в Библията, би довело до нестабилност на кораба или до неговото прекършване.