0

С навлизането в сезона за групов лов на дива свиня участниците се изправят пред невидимата опасност от различни зарази, най-масовата от които е трихинелозата. Във връзка с това Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) напомня, че е задължително предаването на проби от отстреляните свине за изследване за заболяванията африканска чума по свинете (АЧС) и трихинелоза.

Изследването за трихинелоза е от изключителна важност за свеждане до минимум на риска от заразяване на хората при консумация на месо, добито от отстреляни диви свине. Изследването се извършва в акредитирани лаборатории, в това число и в лабораториите на БАБХ.

Ред

При констатиране на трихинелоза лабораторията незабавно информира директора на Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ), официалния ветеринарен лекар на общината, където е отстреляно дивото прасе и контактното лице от ловната дружинка, за предприемане на необходимите мерки за обезвреждане на месото. Положителната проба се изпраща в Националната референтна лаборатория за диагностика на трихинелозата към Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт. Месото от положителното диво прасе се проследява, събира и изпраща за обезвреждане.

Проблем

Трябва да помним, че трихинелозата е една от най-опасните паразитози при човека. Тя е проблем за всички страни, в които се консумира свинско месо. При всички видове се различават две форми на паразита - полово зряла възрастна форма, наречена чревна трихинела, и ларвна форма, наречена мускулна трихинела. При възрастните форми има ясно изразени мъжки и женски индивиди. Половозрялата трихинела живее в лигавицата на тънките черва. Мъжките са дълги от 1.2 до 2.2 мм и дебели 0.040 до 0.50 мм, а дължината на женските е от 3 до 4.4 мм. Женските индивиди са живораждащи - раждат млади трихинели. Втората форма в развитието на трихинелозата (мускулната трихинела) е с дължина от 0.8 до 1.2 мм. Около мускулната трихинела се обособява капсула с различна форма при различните гостоприемници. Тя се локализира в мускулните влакна на скелетната мускулатура, като първо засяга мускули, които са богато кръвоснабдени (наситени с кислород), междуребрени мускули, шийни и диафрагмата. Инвазията се предава от животно на животно, или на човек при изяждане на сурово  месо от заразени животни, съдържащо капсулирани мускулни трихинели.

Симптоми

Най-характерните симптоми на заболяването са оток по веждите, клепачите и лицето, се появява още през първата седмица. Постоянен симптом са мускулните болки, които наподобяват мускулна треска. Болките обхващат най-често гълтателната, очната и дъвкателната мускулатура, а също ребрените и двигателните мускули. Болните трудно дъвчат и преглъщат. При някои болни могат да се появят и гадене, повръщане, диария, конюнктивит, очни кръвоизливи, обриви по кожата, дрезгав глас, агония и др. При някои хора трихинелозата преминава в хронично заболяване – в течение на 5-6 години периодично се появяват мускулни болки и обща слабост.