0

- Д-р Николова, от какви нови профилактични прегледи ще можем да се възползваме през 2024 година? Научи ли се българинът, че сам е отговорен за здравето си и е необходим скрининг?

- Българинът няма нагласа да отиде и да си направи профилактичен преглед. Той отива на лекар тогава, когато нещо го боли. Обикновено няма да отиде, за да провери здравето си. Затова искаме да направим информационна кампания, която да стигне до всички. Лично аз за моите пациенти съм я озаглавила: „Направи подарък за рождения си ден. Направи си профилактичен преглед“, накарай да се прегледат хората, които са близки до сърцето ти. Това е най-добрият подарък, който можем да си направим. Сериозна е програмата, която в момента се извършва. Разширява се още малко пакетът по Наредба 8, която предвижда дейностите по профилактика и диспансер на хронично болните.

- Какво е предвидено за дамите?

- За жените между 30 и 40 години има гинекологичен преглед, който предвижда цитонамазка. Човек трябва просто да отиде при личния си лекар, за да си получи направлението. За жените до 45-годишна възраст се предвижда ехограф на млечна жлеза. Дамите от 45 до 69-годишна възраст имат право на мамография веднъж на две години, а при тези над 69 години се полага мамография веднъж на три години. До миналата година при жените над 69 години не се правеше мамография. Разширили сме пакета по отношение на ехография на млечна жлеза, която започва на 30 години и се прави веднъж на 2 години. Това се предвижда по отношение на рака на млечната жлеза, който е голям бич. Това заболяване, открито в ранния стадий, може да бъде излекувано и да няма никакви последствия за дамите, които навреме са го открили.

- Какви прегледи са заложени за мъжете?

- При мъжете има програма, чрез която изследваме туморни маркери на простатна жлеза - това е общ и свободен PSA. И наистина имаме много пациенти, при които рано установяваме проблеми с простатата, преди да имат каквато й да е симптоматика. Така се започва навременна терапия, а тя при този вид тумор е залог за успех.

- На какви безплатни изследвания имат право хората, но не подозират?

- Хората на 40, 45, 50, 55, 60 години получават изследване за хепатит B и С. Това е изключително сериозен проблем, защото носителството на тези вируси може да протича абсолютно безсимптомно. Човек отива и прекарва едно хубаво лято на Слънчев бряг, забавлява се в дискотеки и след това се прибира с хепатит B или С, като заразяването става по полов път. Нищо не го боли и няма никаква симптоматика. След определен брой години обаче установяваме, че човек има сериозен чернодробен проблем, че има повишени чернодробни ензими. При някои от пациентите има чернодробна цироза, а при други дори карцином на черния дроб. Това не са вируси, които просто си седят в организма, а предизвикват сериозни проблеми. В момента можем да ги открием при профилактичен преглед, за да се вземат много бързи мерки. Аз вече имам пациенти, които, установявайки носителство на хепатит B или С, са насочени вече към програма и тяхното лечение вече е започнало, преди да са разбрали, че са болни. Смисълът на тези профилактични програми е точно такъв - да открием заболяването, преди то да ни е разтревожило. Идеята е ние да разберем проблема, преди пациентът да е усетил нещо. Пациенти с фамилна анамнеза, които са влезли в рискова група за рак на дебелото черво, се изследват, за да могат да се диагностицират навреме, а част от тях се пращат и на гастроентеролог. Става въпрос за хора, чиито баща, майка или сестра са със заболяването, или такива, при които то се появява през поколение, но имат двама или трима роднини с този тумор. Това се прави, защото този вид рак има определена наследствена генеза.

- В профилактичните пакети има заложени кръвни изследвания. Какво включват те и на какъв период от време са?

- Всеки пациент от 30- до 65-годишна възраст има право веднъж на пет години да си изследва пълна кръвна картина, урина, креатинин, пикочна киселина, чернодробни проби и липиден статус. При пациенти над 69-годишна възраст може също вече да се изследва липидният статус, дори те да нямат сърдечно заболяване. Не са малко показателите, макар изследвани на пет години. Ако ги направите, вие знаете, че нямате проблем с мазнините, че имате нормална функция на черния дроб, че имате нормален креатинин и урина, като по този начин изключваме бъбречни заболявания. С пълната кръвна картина виждаме например дали човек има анемичен синдром, който може да не усеща. Това е много показателно за нас и единственото, което се изисква, е човек да иде при личния си лекар, за да може да се направят тези изследвания. Правим кардиограми и измерваме кръвно налягане. При мен миналата седмица дойде пациент на 24 години, при който установихме покачено кръвно налягане, за което той не знаеше.

- Говорим за скрининг, който засича онкологични заболявания още в начален стадий. В България има програма за ваксинация срещу рак на маточната шийка за момичета, която е единствената ваксина, която предпазва от рак, но няма интерес към нея. Как си го обяснявате?

- За мен лично е непонятно защо страхът от ваксината продължава да има много по-голяма сила, отколкото страхът от толкова сериозни заболявания. Ракът е дума, която смразява всички ни. Ефективността на ваксината е доказана в държави, където са постигнали високо ваксинационно покритие, там нямат причинени заболявания от тези HPV вируси. Искам да изясня нещо много важно - ваксината срещу HPV вирусите не предпазва само от рака на маточната шийка, макар че програмата в България така се назовава. HPV вирусите не причиняват само тумори на маточната шийка, а и на вулвата, на езика, на пениса, на ануса. Вече има данни, че имат отношение и към туморите на белия дроб. И въпреки това ние имаме едва 3% ваксинационно покритие. У нас не могат да се ваксинират момчетата, защото нашата програма обхваща само момиченцата, което е дискриминация. При мен се случва да има родители, които искат да ваксинират синовете си, но няма как да го направят и трябва да си закупят ваксината. Това не трябва да се случва, защото е наистина дискриминация по пол. Доказано е, че тези вируси могат да причини рак на пениса, на ануса и на орофарите. Неколкократно сме правили постъпки за това програмата да се разшири и да се обхванат и момчетата, за да можем да намалим развитието на онкологични заболявания, които се причиняват от тази голяма група на HPV вирусите.

Имаме жени, на които се налага много млади да загубят детеродните си органи и да се борят за живота си. Това е огромна трагедия за цялото семейство. Представяте ли си каква трагедия е за една жена да не може да роди дете? Има хора, които губят живота си. Това са хора, които са в продължителни болнични и са инвалидизирани, което е проблем за нас като общество. И въпреки всичко нищо от нещата, които говорим, не накланят везната така, че да се вземат по-сериозни мерки, за да ограничим раковите заболявания.

- Какъв процент от жените се срещат с тези вируси?

Статистически 8 от 10 жени ще се срещнат с HPV вирусите. Ваксинационното ни покритие е 3%, а откакто съществува така наречената HPV коалиция, на която и аз съм член, покритието може би е станало около 6%. Чрез това обединение на специалисти ние опитваме цялата информация да стигне до родителите и до хората, за да се знае, че това е много важно и спасява животи. Ваксината е безплатна у нас от 9 до 14 навършени години. Ако родителите от страх не са направили ваксината и са просрочили срока, в който тя е безплатна, може да си я купят и поставят. Това може да стане дори на 18 или 20 години. Може да си я закупят и сложат дори родителите на 30 или 40 години. В края на краищата здравето няма цена. Здравето е дар, който сме получили от родителите си и трябва да го пазим като най-ценното нещо.

- В България всяка година хиляди деца се разболяват от варицела. В момента грипът набира сила. За тези две болести има ваксини, но у нас ваксинационното покритие при децата е много слабо.

- Да, положението е същото като при ваксината за HPV вирусите. Над 2-годишна възраст има назална ваксина за грип, която се поставя в носа. Въпреки че тя не е с убождане, което притеснява родителите, ваксинираните деца са пренебрежително нисък процент. За по-малките деца може да се приложи инжекционна. Същото е положението и с ваксината за варицела, макар че тя може да се постави дори ако в групата или в класа има вече болно дете. Поставянето й значително намалява риска от развитие на заболяване, а дори и да се появят симптоми, ще бъдат много обрани и няма да има усложнения. Каквото й да си говорим, няма вирусно заболяване, на което ние можем да дадем 100 % гаранция, че няма да се стигне до усложнения. Хубаво е да се поставят, но това не се прави.

- В момента има много вируси. При каква ситуация трябва да ни светне червената лампичка, че детето се влошава и има нужда от спешен преглед?

- Потичането на носа на едно дете не е спешно състояние. След ужаса, който преживяхме с ковид, всички станахме много чувствителни на тема вирози, което е нормално. Това се отразява на мисленето и преценката ни. Родителите трябва да се отнасят с внимание към високата температура, която не се повлиява от медикаментите, които даваме, и към пристъпна кашлица. Лаеща пристъпна кашлица, съчетана с един дрезгав глас, задължително трябва да бъде консултирана с лекар.

- Броят на децата, болни от скарлатина, расте. Какво трябва да знаят родителите?

Скарлатината е заболяване, при което има много специфичен обрив. Когато го видим, тогава правим изследване. Скарлатината е остра бактериална инфекция на фона на многото вирусни, които ние лекуваме в момента. Тя се причинява от бактерията бета-хемолитичен стрептокок. Само наличието й без обрив не означава скарлатина. Обикновено прави локални епидемии в детски градини и училище. За разлика от респираторните вируси тук задължително трябва да се даде антибиотик, и то в правилната доза. Трябва да се знае, че няма ваксина за това заболяване. При децата тази инфекция стартира с отпадналост, с много висока температура, при някои може да има повръщане или болка в гърлото и ние виждаме едни налепи. И вирусите могат да протичат по този начин. Тук характерна е промяната в гърлото. Освен това има един обрив под формата на малки червени петънца, които се появяват по свивките и слабините и бързо обхващат шията, гърдите и корема. Много характерен белег е промяната в цвета на езика – той става ягодово-малинов. Когато имаме болен от скарлатина, го изолираме. Детето трябва да е в покой и да почива. Проследяваме контактните му и ги наблюдаваме. Много често ми задават въпроса дали къпането е разрешено - да, разрешено е, но водата не бива да е много гореща и трябва да се използва гъба.

- Може ли дете да е носител на бета-хемолитичен стрептокок и да няма симптоми? Тогава какво се прави?

- Да, тогава детето се лекува с антибиотик. Не може детето да има такава бактерия, а ние да не вземем отношение. Ако имате две деца вкъщи и едното е болно, логично е да тествате и другото. Здравите заразоносители са средно между 4 и 8%. Нека хората не си мислят, че всеки втори е носител и върви и сее зарази. Инкубационният период е от 1 до 10 дни. Може да протече в лека, средна и тежка форма. Възприемчивостта е някъде около 40%.

Това е тя:

Родена е в Петрич

През 1986 г. завършва ВМИ-София

Има специалност по вътрешни болести, специалност по обща медицина, магистратура по здравен мениджмънт и управление на здравеопазването

Член е на Управителния съвет на Българския лекарски съюз

Член е на Алианса за борба с HPV

Отличена е с почетен знак от президента на Република България "За професионализъм и всеотдайност, с която се грижи за здравето на пациентите"