0

П ролетната умора измъчва част от хората по цял месец. Усещането за отпадналост всъщност е нормално физиологично състояние, което се проявява при прехода от зима към пролет. За колко време ще преминем през него, зависи от нивата на серотонин в организма ни, коментира психиатърът д-р Веселин Герев пред „Здраве с Телеграф“. Пролетната умора ще ни налегне чак през април. За да я усетим, трябва да има около 4-5 изцяло слънчеви дни. „До края на март времето ще бъде много колебливо - ту облачно, ту студено, ту дъждовно“.

Начало

„Пролетната умора ще я чакаме някъде в началото на април, когато стане слънчево. За нея не трябват високи температури, но е необходимо слънцегреене през целия ден“, отбелязва специалистът. На около петия ден започва да се усеща отпадналост. Пролетната умора ни наляга, защото при мрачно време през зимата нивата на серотонин, което е веществото на спокойствието, започват да пада. В такива дни сме по-летаргични, вяли и отпуснати. Когато започне да грее слънцето, по един химичен механизъм започва да качва нивата на самия серотонин. Това е веществото, което отговаря за спокойствието, тонусът, настроението и сънят. Когато нивата му се покачат много бързо, обикновено идва един период на отпадналост, на липса на мотивация и тонус. Чак когато минат от 10 дни до 2 седмици и слънцегреенето е трайно, започват да се връщат тонусът и настроението. Затова се получава така наречената пролетна умора. „Трябва да се отбележи, че това е едно абсолютно физиологично състояние, което подготвя организма за лятното слънцегреене“, отбелязва психиатърът.

За колко време ще преминем през пролетната умора, зависи от това колко са стабилни нивата на серотонина в организма ни. При част от хората преходът от отпадналост и намалена концентрация към тонус и настроение трае от порядъка на седмица до 10 дни. Има хора, при които е необходимо доста повече време - 3-4 седмици, за да се стабилизират тези нива.

Енергия

По-жизнените и енергични хора по-бързо се възстановяват, докато по-отпуснатите и стеснителни хора с по-ниски нива на серотонин им трябва повече време. „Това е физиологично състояние и човек трябва да се радва, като минава през него, защото организмът се адаптира от зимната летаргия към пролетно-лятната жизненост и енергичност“, казва още той. Можем да преминем през пролетната умора по-леко, ако излизаме навън със слънчеви очила, за да имаме фотозащита. Директното слънцегреене в очите увеличава нивото на серотонин в организма. Другият вариант е да прекарваме по-малко време на открито. Колкото по-рязък е преходът от мрачно към светло и слънчево време, толкова по-силно се усеща и самата пролетна умора. На човек постоянно му се спи и се прозява. Пролетната умора не може да се преодолее с промяна на диетата и прием на витамини. Ако човек твърди това нещо, просто не разбира от биохимия на нервната клетка, категоричен е д-р Герев.

По думите му това е нормален период, подобно на есенната меланхолия, която ни напада в края на годината. В края на септември и началото на октомври намалява нивото на серотонин и ни обзема есенна меланхолия.