0

Т ерапевтична ваксина срещу рак на кожата да бъде одобрена до 2025 година, съобщава АФП. Клиничните изпитания върху нея са дали отлични резултати.
Меланомът е най-опасният и агресивен рак на кожата. През 2020 г. около 57 000 души в целия свят са починали от този вид карцином.

Ваксината не е предназначена за предотвратяване на заболяване, а за лекуване на вече появило се такова. Използва се същият принцип - подпомагане на имунната система на пациента да се защити сама срещу болестта. Терапевтичните ваксини днес представляват голяма надежда в онкологията, разказва главният изпълнителен директор на компанията "Модерна" Стефан Бансел. Компанията създаде една от водещите ваксини срещу коронавирус.

Стадий

В проучването участвали 160 души с меланома в напреднал стадий. Те получили персонализираната ваксина паралелно с противотуморен препарат за период от три години. Изследването показало, че рискът от повторна поява на рак и смърт се редуцира с 49% в сравнение с пациентите, които са третирани само с медикаменти.
Терапевтичната ваксина е разработена въз основа на мутациите в РНК на тумора на оперирания пациент. Става въпрос за персонализирана медицина, подчерта Бансел. Произвежда се продукт, който е само за съответния пациент.

„Мисля, че след 10 години ще се приближим до свят, в който наистина ще можем да идентифицираме генетичната причина за дадено заболяване и с относителна лекота да я редактираме и поправим с помощта на технология, базирана на иРНК“, казва пък главният медицински директор на компанията д-р Пол Бъртън.

При терапиите, базирани на информационно РНК, клетките се учат как да произвеждат протеин, задействащ имунния отговор на организма срещу болестта. Ваксината би предупредила имунната система за рак, който вече се развива в тялото на пациента, така че тя да може да го атакува и унищожи, но без да поразява здрави клетки. Това включва идентифициране на протеинови фрагменти на повърхността на раковите клетки, които не присъстват върху здрави клетки - и които е най-вероятно да предизвикат имунен отговор - и след това създаване на части от иРНК, които ще инструктират тялото как да ги произвежда.

Биопсия

За да бъде създадена такъв тип персонализирана ваксина, най-напред лекарите вземат биопсия от тумор на пациент и я изпращат в лаборатория. Там генетичният му материал се секвенира, за да се установят мутации, които не присъстват в здрави клетки. След това алгоритъм за машинно обучение идентифицира кои от тези мутации са отговорни за стимулиране на растежа на рака. С течение на времето той научава кои части от анормалните протеини, кодирани от тези мутации, е най-вероятно да предизвикат имунен отговор. След това се произвеждат иРНК за най-обещаващите антигени и се пакетират в персонализирана ваксина, пише вестник „Гардиън“. Други компании като "Бионтех" също работят върху индивидуализирани терапевтични ваксини против рак.

Работят и над терапии при сърдечни болести

Разработват се ваксини срещу сърдечносъдови и автоимунни заболявания. Очаква се те да са готови до 2030 година. Усилено се работи и върху създаването на една ваксина, която ще предпазва от множество респираторни инфекции. Това би помогнало на уязвимите хора да бъдат защитени едновременно от COVID-19, грип и респираторен синцитиален вирус (RSV).

Учените работят и върху създаването на ваксина срещу RSV при бебетата. Тя може да намали приема в болници с повече от 80%, показа проучване. Вирусът засяга 90% от децата, преди да навършат две години, като често причинява леко заболяване, подобно на настинка. Инфекцията обаче може да доведе до тежки белодробни проблеми като пневмония. Проучването показва, че инжектирането с моноклонално антитяло осигурява незабавна защита срещу инфекцията. Проучването установи, че това може да доведе до 83% намаление на приемането в болница, свързано с вируса. Ваксината вече се въвежда в САЩ и Испания и се обмисля пускането й в Обединеното кралство, където е одобрена, но все още не е налична в националното здравеопазване.