0

П очти всеки от нас обича да се кисне във ваната с часове. Лекари обаче споделят мнението, че душът не само спестява време и вода, но е и много по-полезна процедура от гледна точка на хигиената. Ето защо:

1. Пропуски

Когато лежите във ваната, коя част от тялото ви е потопена във вода? Точно така, само долната част на гърдите. Раменете и шията ще получат своя дял влага буквално за няколко секунди, и то само ако си спомните за тях.

2. Синхронно плуване

Според проучване от 2007 г. кожата ни, както се изразяват учените, е „своеобразен зоопарк“ – съдържа огромен брой бактерии, 8% от които никога не са били описани. Сигурни ли сте, че искате да плувате синхронно във ваната с тях, а не да ги изхвърлите в канализацията възможно най-скоро?

3. Изтичане в канала

Между другото за дренажния отвор - това е основната разлика между душ и вана: в първия случай цялата мръсотия отива в канала, във втория остава във водата, в която седите. Така че банята може да не е най-добрият избор, ако цял ден сте работили в градината или сте тренирали енергично.

4. Хигиена

Трябва да почиствате ваната си след всяка употреба, отново заради бактериите. Препоръката е на д-р Райън Питърсън. Дори да ви се струва, че ваната е идеално чиста и не се налага да я търкате, всъщност не е така.

5. Температура

Малко хора вземат студени вани, а горещите са вредни за кожата ни - водата с висока температура отмива защитния й слой и тя губи бариерните си свойства и старее по-бързо.