0

Захарният диабет е хронично и социално значимо заболяване, което засяга над 500 000 българи. Броят на хората, страдащи от него, обаче е значително по-голям. Смята се, че над двеста хиляди души у нас не знаят, че са болни. Специалистите са категорични, че след поставяне на диагнозата ключов фактор за лечението е контролът на кръвната захар. Когато диабетът не е контролиран, той може да предизвика редица усложнения, а някои от тях могат да убият зрението ни.

Диабетът е битка за цял живот, казва Майя Викторова, председател на УС на Българска асоциация „Диабет“.

По думите й профилактичните прегледи, скринингите и редовните кръвни изследвания са начините диабетът да бъде установен навреме, а след това поставен под контрол. „Характерното за диабет тип 2 е, че той не боли и в много случаи заболяването се открива заедно с нещо друго, което се явява като усложнение. Човек може да го носи със себе си няколко години, без да знае, че е болен, а в този период болестта действа разрушително върху организма“, казва Викторова.

Контрол

При липсата на контрол диабетът отключва високо кръвно налягане, промени в сърдечно-съдовата система, а може да засегне също бъбреците и очите. Тази болест удря зрението тихо и често незабележимо. Едно от най-честите усложнения е т.нар. диабетна ретинопатия. Тя се дължи на хронично високи нива на кръвната захар, които увреждат най-малките кръвоносни съдове в ретината на окото. Структурата им се изменя и те стават крехки и лесно раними. По този начин може да се появят кръвоизливи, с което се нарушава остротата на зрението. Голяма част от хората, които страдат от захарна болест, не са наясно за наличието на ретинопатия, тъй като особено в началото тя протича напълно безсимптомно. За да бъде поставена диагнозата, е нужно измерване на зрителната острота и вътреочното налягане. „Всеки пациент с диабет трябва да се подлага на редовни профилактични прегледи при офталмолог. Това е единственият начин измененията да се хванат навреме“, казва Майя Викторова.

Опасно

Още по-опасен от диабетната ретинопатия е диабетният макулен едем (ДМЕ). Засегнатите от ДМЕ страдат от влошено качество на зрението, наличие на черни точки, замъглено и вълнообразно зрение. Когато не се лекува незабавно, в допълнение с неконтролирано ниво на кръвната захар, процесът на слепота би могъл да се ускори. Всъщност ДМЕ е сред водещите причини за слепота сред работоспособното население в развитите държави, което определя голямото му медицинско и социално-икономическо значение. Ето защо от Българската асоциация „Диабет“ насочват усилията си към откриването на пациенти с диабетен макулен едем. През последните две години те са един от организаторите на кампанията „Зрението е всичко! Прегледай се“, в рамките на която специално оборудван мобилен екип обикаля населени места в страната, за да прави безплатни очни прегледи на хора с диабет, членуващи в асоциацията.

Достъп

„Профилактиката е ключова, но в малките населени места хората често нямат достъп до специалисти и не могат да се подлагат на редовни прегледи“, разказва Викторова. В рамките на тазгодишната кампания са обиколени над 30 населени места, а 1754 души са преминали през безплатни очни прегледи и консултации. „Очна патология е констатирана при 1188 души, като от тях 778 са имали някакво оплакване от зрението си, а останалите не“, казва Майя Викторова. За допълнителни изследвания са насочени 1046 от прегледаните, а 862 са изпратени за лечение.

Как се поставя диагнозата

Кръвна захар равна или превишаваща 11.1 mmol/L поставя диагнозата диабет. Ако кръвта се взима сутрин на гладно, показателите трябва да са до 5.6 mmol/L. Ако те са по-високи, е необходимо да се направи повторно изследване. Резултат над 7 mmol/L при две различни изследвания означава, че пациентът е с диабет.

Сухота в устата издава проблем

Диабетът настъпва с различни симптоми, които някои хора са склонни да пренебрегнат. Сред тях са често уриниране, сухота в устата, повишен апетит, съпроводен със загуба на тегло, замъглено зрение, сексуални проблеми, чести кожни инфекции и трудно зарастващи рани. Основният показател обаче остават стойностите на кръвната захар. Те са изключително важни и за пациентите с вече установен диабет. Силно понижени показатели - под 4 ммол/л, водят до опасно и животозастрашаващо състояние. Диабетиците усещат безпокойство, главоболие, сърцебиене, изпотяване, тремор, чувство на глад, които могат да прогресират до помрачаване на съзнанието. Значителното повишаване на стойностите също е опасно за живота на диабетиците. Симптомите, които го издават, са гадене, повръщане, повишена жажда, учестено уриниране, обща слабост, коремна болка, зрителни смущения и др.

Кучетата го надушват

Кучетата успешно се справят с разпознаването на понижени или повишени нива на кръвната захар. Тези състояния са познати като хипогликемия или хипергликемия и са особено опасни за диабетиците. Част от хората обаче дори няма да разпознаят симптомите, докато кучетата ги усещат по промяната в миризмата на тялото и по-специално нивото на химикала изопрен. По този начин те могат да сигнализират на диабетиците, като ги събудят или започнат да лаят тревожно. Преди две години у нас бяха обучени първите кучета асистенти за хора с диабет. Те са от породата лабрадор, а обучението им е поверено на фондация „Очи на четири лапи“.

ТЕСТ: Застрашени ли сте?

1. Имате ли диабетици в семейството?

Да
 Не

2. Имате ли чести позиви за уриниране?

 Да
 Не

3. Усещате ли устата си пресъхнала?

 Да
 Не

4. Наблюдавате ли загуба в теглото си?

 Да
 Не

5. Изпитвате ли прекомерно чувство на глад?

 Да
 Не

6. Отнася ли се до вас поне един от изброените симптоми - замъглено зрение, раздразнителност, безпричинно изтръпване в крайниците?

 Да
 Не

В случай че сте отговорили с „да“ на повече от 2 въпроса, потърсете съдействие от общопрактикуващия лекар. По негова преценка той ще ви насочи за изследване на урина и кръвна захар (сутрин на гладно). Ако имате други основателни съмнения да смятате, че може да страдате от диабет, направете си кръвно-захарен профил и гликиран хемоглобин отново след консултация с лекуващия ви лекар.

! Този тест изрежда някои от най-честите състояния, които сигнализират наличието на диабет. Той обаче не може да бъде категоричен, нито пък да замени задължителния преглед при медицински специалист.