0

П оне 92 процента вода. Но също така и витамини А, С, В6, ликопен, антиоксиданти и аминокиселини, даже и калий. Сред достойнствата на динята, на която мнозина наблягат през лятото, е и липсата на мазнини, ниското съдържание на натрий и малкото калории.

От детството сме свикнали, че този плод е изключително полезен. Грешка №1 – смятаме го за плод, но всъщност е зеленчук, защото принадлежи към семейство Тиквови.

След като уточнихме това, нека се съсредоточим върху ползите на вълшебния зеленчук. В динята има още: тиамин, ниацин, рибофлавин, пантотенова и фолиева киселина, селен, флуор, магнезий, фосфор, манган. Поради високото съдържание на хранителни вещества динята се разрешава за консумация при диабет. Ликопенът, на който динята дължи червения си цвят, се отразява благоприятно върху сърцето, здравето на костите и профилактиката на рака на простатата. Освен това е мощен антиоксидант и има противовъзпалителни свойства, според Виктория Жарзабковски, диетолог от Института за фитнес към Тексаския университет в Остин.

Ефект

За да се презастраховат срещу евентуални вреди, лекарите препоръчват яденето на 600-800 грама диня на ден. Калият в нея понижава кръвното налягане и спомага за правилното функциониране на всички органи, а цитрулинът има благоприятен ефект върху сърцето и кръвоносната система. Затова динята се счита за безусловно полезна. Но западните учени съветват да бъдете внимателни. Те твърдят, че консумацията на повече от 30 мг ликопен на ден може да причини следните негативни ефекти:

1. Лошо храносмилане, включително гадене, повръщане, диария, газове, особено при възрастни хора, чиято храносмилателна система е по-чувствителна към дразнители.

2. Сърдечносъдови проблеми, дължащи се на високи количества калий в кръвта, което може да причини аритмия и слаб пулс, както и да повлияе неблагоприятно на нервната система и двигателния контрол. Всичко това се влошава при тези, които страдат от бъбречно заболяване и не са в състояние да премахнат излишния калий и течност от тялото.

3. Алергични реакции под формата на обриви, подуване на лицето и анафилаксия, а при хора с алергии в най-крайните случаи може да настъпи сърдечен арест.

Въпреки това, ако знаете мярката, тогава нищо подобно няма да се случи, а напротив, ще се появят най-добрите свойства на дините. А именно:

1. Подобен на виагра ефект върху мъжете. Цитрулинът от диня се превръща от нашето тяло в аминокиселината аргинин, която повишава нивата на азотен оксид и отпуска кръвоносните съдове. Според проучване, проведено в Тексаския университет, релаксиращият ефект е подобен на този на активната съставка силденафил във виаграта. По този начин употребата на диня повишава либидото.

2. Намаляване на кръвното налягане. Според проучване, проведено от Университета на Флорида, динята подобрява кръвообращението и състоянието на кръвоносната система, включително намалява кръвното налягане.

Контрааргументи

Диарията и повръщането могат да се появят и при ядене на всеки продукт, ако е лошо измит, консумиран в комбинация с неподходящи храни и други подобни. Можете също така да сте алергични към почти всичко.

Най-вероятно тези хора, които са отровени от дини, всъщност стават жертви на излишното съдържание на нитрати в тях, от което може да се появи отравяне, диария и главоболие. Нитратите са проблем номер едно при дините. Затова се препоръчва да използвате нитратометри, да погледнете техните показания и въз основа на това да вземете решение дали да купите динята или не. Проблемът е кой продавач ще допусне такава проба.

По-реален проблем е фруктозата, която може да доведе до инсулинова резистентност и задържане на течности. Това може да е причина и за сенилна катаракта. Но и тук всичко опира до количеството фруктоза. Едно парче диня едва ли ще навреди толкова.

Що се отнася до увеличаването на потентността поради предполагаемо съществуващия ефект на цитрулина, който отпуска кръвоносните съдове и е подобен на ефекта на активния компонент на виагра – силденафил, ако прекалите с динята, това ще доведе до порив да отидете до тоалетната. Момчетата имат такава особеност - ако има натрупване на урина, тогава либидото се повишава. Сутрешният приапизъм (продължителна, обикновено болезнена ерекция, която не е свързана със сексуална възбуда) при мъжете се причинява само от натрупването на урина през нощта, така че това е чисто и просто физиология.