0

Г ореща вълна обхвана Европа, а експерти алармират за риск от екологична катастрофа заради множеството пожари. Жегата обаче поставя на изпитание и здравето ни.

Всяка година високите температури взимат своите жертви, а глобалното затопляне е един от основните проблеми за човечеството в глобален мащаб. Националния център по обществено здраве и анализи с подкрепата на Световната здравна организация издават брошурата „Горещите вълни - тихият убиец“. Публикуваме избрани откъси от нея, които дават подробна информация за рисковете в жегите и методите за превенция.

Проучвания

Горещите вълни причиняват обрив, синкоп (временна загуба на съзнание), крампи, изтощение и топлинен удар. Множество проучвания показват, че са съпроводени с увеличение на смъртността. На най-голям риск са изложени малките деца, възрастните, хората с хронични сърдечно-съдови и респираторни заболявания, както и жителите на градовете, където плътното многоетажно застрояване и оскъдната растителност способстват за достигане на особено висока температура в горещо време. Установено е също, че жените са по-уязвими от мъжете. Други изследвания сочат, че хората с психични разстройства и хората, упражняващи професии на открито, или такива, свързани с термичен стрес, също са уязвими. Изложени на по-голям риск са и самотно живеещите и хората с ограничени материални възможности, които не могат да си позволят климатик в домовете.

Уязвими

Някои хора са по-уязвими при гореща вълна в сравнение с други. Това може да се дължи както на индивидуална чувствителност към горещината, свързана с адаптацията и социално-икономическия статус, така и на някои индивидуални характеристики като възраст, физическо състояние, пол, аклиматизация, поведение, тегло, наличието или отсъствието на заболяване и провеждането на медикаментозна терапия. Самостоятелно или в комбинация, тези фактори могат да определят нивото на чувствителност на населението към високите температури и в съчетание с излагането на топлина да определят индивидуалната чувствителност към горещото време. Един от най-значимите рискови фактори за летален изход, свързан с горещините, е напредналата възраст. В сравнение с младите хора възрастните имат намален терморегулаторен отговор - степен на изпотяване, приток на кръв към кожата и функция на сърдечно-съдовата система. Освен това при по-възрастните индивиди е намален приемът на вода, което може да доведе до хипернатриемия и увеличава риска от коронарна и церебрална тромбоза и дисфункция на централната нервна система.

Среда

Недостатъчният прием на течности в горещото време отваря вратата към проблемите. Дехидратацията намалява плазмения обем и венозния отток и по този начин сърдечния дебит. Също така се забавя скоростта на изпотяване. Това е честа причина за хипертермия и смърт в двете крайни възрастови групи, а именно бебета и деца под четири години и при възрастни хора или хора с намалени когнитивни способности. Фактори, които насърчават прекомерната загуба на течности, като например диария или фебрилно заболяване при децата и предшестващо бъбречно или метаболитно заболяване и вземането на диуретици в напреднала възраст могат да увеличат рисковете при горещо време. Установено е, че по-чувствителни към промените на времето са жените, особено в периода на климактериума. Възрастните хора са поставени в по-неблагоприятна ситуация от младите при високи температури. В топла среда организмът регулира своята топлинна продукция чрез разширение на кръвоносните съдове в кожата и крайниците. За отнемане на топлина от тялото най-голяма роля играе отделянето на пот, а е доказано, че в остаряващия организъм отделянето на пот е затормозено и количеството й е намалено. Намалена е и способността за увеличение на периферния кръвоток. В резултат температурата на тялото в горещо време се повишава значително по-рязко в сравнение с млади хора.

Стрес

Здравата сърдечно-съдова система е от съществено значение за поддържане на нормална телесна температура по време на топлинен стрес. Невъзможността да се повишава сърдечният дебит поради сърдечно-съдови заболявания или прием на лекарства за тези заболявания потиска миокарда и поради това се увеличава податливостта към топлинен удар и/или сърдечно-съдова недостатъчност и смърт. Неспособността да се увеличи притокът на кръв към кожата поради заболявания на периферните съдове например като последица от диабет, атеросклероза или употреба на някои лекарства, също увеличава риска от тежък топлинен удар. Докато сърдечно-съдовата недостатъчност е основна причина за смърт по време на горещи вълни, всяко хронично заболяване трябва да се счита за потенциален рисков фактор. От високите температури следва да се пазят хората със сърдечни, белодробни, бъбречни заболявания, диабет, психични разстройства, анемия, както и тези с наднормено тегло и затлъстяване, високо кръвно налягане и всяко състояние на повишена телесна температура. Излагането на топлина следва да избягват и претърпелите слънчево изгаряне.

Внимавайте с лекарствата, скапват се при над 25°С

Приемът на някои лекарства накърнява способността на тялото да се справя с високата температура. Такива са антихистамини, диуретици, транквилизатори, антиконвулсанти, медикаменти за сърце и срещу високо кръвно налягане като бета блокери и вазоконстриктори, антидепресанти и невролептици. В тази група попадат и таблетките за отслабване и наркотични средства като кокаин и амфетамини. Излагането на топлина може също да увеличи токсичността на лекарствата или да намали тяхната ефикасност. Високите температури на околната среда могат да повлияят неблагоприятно върху ефикасността на лекарствата, тъй като повечето от тях са лицензирани за съхранение при температури до 25°С. Това е особено важно за лекарства при спешни състояния като например антибиотици, аналгетици и успокоителни. Според фармацевтите неправилното съхранение на лекарствата в горещините може да доведе до нежелани въздействия. Ако има разлика от 10°С в температурата на съхранение, например от 25 на 35 градуса, скоростта на разпадане на лекарственото вещество нараства от 2 до 5 пъти, според данни от научни изследвания. Например витамините А, Е и F заедно с производните им губят полезните си свойства, ако не се съхраняват в хладилник.

Ключови рискови фактори:

• Напреднала възраст (особено над 75 години);

• Житейски обстоятелства (прикован към легло, социална изолация, нисък доход, недохранване, невъзможност да си позволи климатик);

• Хронично болни, което включва:

- Сърдечно-съдови заболявания (високо кръвно налягане, коронарна сърдечна болест, нарушения на сърдечната проводимост);

- Психични и поведенчески разстройства (заради използването на психоактивни субстанции, алкохолизъм);

- Психични разстройства (деменция, депресия, шизофрения, Алцхаймер);

- Неврологични заболявания (Паркинсон);

- Респираторни заболявания (хронична обструктивна белодробна болест, астма);

- Бъбречни заболявания (бъбречна недостатъчност);

- Метаболитни (диабет, затлъстяване).

Тропични нощи товарят организма

През деня най-сериозното състояние, което горещините могат да ни причинят, е топлинният удар. Той може да увреди мозъка и други жизненоважни органи и да доведе до летален изход. Получава се в резултат на излагане на високи температури и дехидратация. Симптомите на топлинен удар са гадене, повръщане, припадане, обърканост, дезориентация, загуба на съзнание и кома. Температурата на тялото надхвърля 40°C. Признаците, по които може да се разпознае топлинният удар преди фаталния му развой, са: изтощение, което е най-показателният първи признак, както и крампи, припадък, главоболие, чувствителност към светлината, замаяност, гадене и повръщане, зачервяване на кожата, учестен пулс и дишане. Особено показателна е липсата на потене, въпреки високата температура на тялото и околната среда. При гореща вълна обаче опасности има и през нощта. Високите нощни температури не дават възможност на тялото да си почине от жегата през деня. Така наречените тропични нощи с температура на въздуха над 20°C и висока влажност са особено натоварващи за организма.

Затворете прозорците, сложете купа с лед пред вентилатора:

• Поддържайте прохладна температура на помещенията вкъщи;

• През деня затваряйте прозорците, особено ако са откъм огряваната от слънце страна;

• Известно облекчение могат да предоставят електрическите вентилатори, но когато температурата на въздуха надвишава 35ºС, те не могат да ни помогнат да се охладим. В тези случаи е необходимо да се пие много вода. Друг трик е поставянето пред вентилатора на купа с лед;

• Не допускайте прегряване на тялото, пийте достатъчно течности;

• Вземайте често прохладен душ или вана;

• Може да се правят и хладни компреси или обтривания, да се използват мокри кърпички, да се обтрива тялото с хладка вода, краката да се потапят в хладка вода и т.н.;

• Носете леко и свободно облекло от естествени тъкани;

• Не излизайте в най-горещите часове, навън носете шапка.