0

Т ова може да бъде истински проблем: твърде ранното ставане се отразява на качеството ви на живот. Но защо ситуацията се влошава след 50-те и 60-те? Има обективни причини. А също така и оригинален начин да се подобрят нещата.

С напредване на възрастта телата ни се променят както вътрешно, така и външно и това се отразява на всичко, включително на това как спим. Нервната система се променя и става по-малко отзивчива.

Сигнали

„Мозъкът реагира по-малко на входни сигнали, включително слънчева светлина по залез, социални знаци и физическа активност“, казва д-р Сайрам Партхасарати, директор на Центъра за сън и циркадни науки към Калифорнийския държавен университет.

Именно тези сигнали помагат на мозъка да определи къде се намира в 24-часовия циркаден цикъл. Прост пример е, че ако времето за вечеря каже на мозъка на тийнейджър, че скоро е време за лягане, при по-възрастен човек тази връзка може да бъде прекъсната.

Невъзможността за усещане на времеви сигнали е една от причините графиците на възрастните хора да претърпят промени и да не се синхронизират.

Чувствителност

Промените в зрението, които настъпват с възрастта, намаляват количеството светлинна стимулация, която получава нервната система. Това се отразява и на функционирането на циркадния часовник. И е особено забележимо при възрастни хора с катаракта: по-малко светлина влиза в очите, тялото започва да произвежда мелатонин (хормон на съня) много по-рано и човек се чувства уморен и сънлив по-бързо.

Неочаквано

Всеки е гузен, когато занича късно вечер в телефона си – да не изпусне някое съобщение във „фейса“, да прегледа новините, да изгледа порция клипове... Според Партхасарати, ако сте на възраст и искате да заспите и да се събудите по-късно, трябва да направите точно обратното – да не премахвате ярките екрани от очите си вечер, а да гледате телевизия, да гледате клипове и да четете на телефона си.

Тези светлини ще кажат на мозъка, че мелатонинът все още не е необходим и че е добре да останете будни. Освен това след залез-слънце трябва да оставите светлините в дома си включени. Но основното тук, разбира се, е да не прекалявате и да не разваляте циркадния си ритъм, като си лягате твърде късно и злоупотребявате с времето пред екрана.

Не е необходимо да се напомня, но все пак: в никакъв случай не трябва да пиете алкохол вечер! Той може да ви помогне да захъркате здраво, но всъщност значително влошава качеството на съня, който става повърхностен и накъсан. Физическите упражнения преди лягане ще помогнат много по-добре да заспите веднага, щом положите глава на възглавницата.

*Цвета Дилова