0

Р ано сутринта на Велики четвъртък или на Велика събота се боядисват великденските яйца. Ако сте пропуснали да си купите готов комплект за творчество от магазина или се страхувате, че боите, които се предлагат там, не са безвредни, то тази статия е точно за вас. Някои от методите знам от моята баба, други ще пробвам сега. Предлагам да го сторим заедно.

1. Люспи от лук

Да, това е старомодният начин на баба. В зависимост от количеството люспи и времето за готвене цветът на получените яйца може да варира от пясъчен до тъмен кестен. Можете да оставите яйцата в люспите след варене, тогава цветът ще стане още по-интензивен. Преди да спуснете яйцата в бульона, обвивката трябва да се вари около половин час. Или накиснете люспите с вода за един ден и след това варете за 20-30 минути.

Между другото, ако увиете яйцата с кора от лук, като я фиксирате с конци и след това просто ги сварите, върху яйцата ще остане интересен мраморен модел. Друг начин: преди да ги натопите в лучената отвара, увийте яйцата с дантела, увийте ги с конци, залепете картинки, за да не се изплъзват при варенето, увийте яйцето със срязано и вързано от двете страни парче чорапогащник. Баба винаги слагаше върху яйцето листа - от магданоз, копър, девесил. После сръчно го омотаваше с парче от стар чорапогащник, връзваше с конец стегнато, така че „картинката” да не се размести, и после имахме яйца с красиви бели листенца по тях.

2. Цветни конци

Увиваме яйцата с конци (подходящи са коприна, вълна, мулине) и варим във вода с добавка на сода. В резултат на това ще получите интересни цветни петна. Тъй като е невъзможно да се оцени безопасността на багрилата върху нишките, уверете се, че яйцата не са се напукали по време на варенето. Отделете счупените и ги ползвайте за салати или руло „Стефани”. 

Друга любопитна занимавка за тези, които като мен плетат и имат остатъци от прежди у дома, е да увием яйцата с конци в различни цветове, комбинирайки ги. Например първо увиваме с розови, но не много. Преминаваме към увиване на яйцето с малко повече сини конци. Третият цвят ще обхване цялото останало пространство и той ще се явява основен. Фиксираме конците и варим яйцата така, както сме ги омотали с преждите. Ако имаме късмет и конците се разделят лесно с боята си, черупката ще се покрие с фантастични шарки. Недостатък според мен е, че ако един от цветовете е по-силен, може да доминира над всички останали и да не се получи желаният ефект. Но не пречи да пробваме.

3. Листа от бреза

.

 .

Отвара от млади (или сухи) листа от бреза ще придаде на яйцата златистожълт оттенък. За да направите това, първо сварете листата и прецедете, след което спуснете яйцата в бульона и включете котлона. След като бульонът заври, яйцата се варят в него 10 минути. 

4. Парчета плат

Увийте яйцата в разноцветни копринени парчета плат, намокрени предварително, за да омекнат, завържете под формата на бонбон с конец. Може да ползвате всякакви копринени или други остатъци. В блога youwantmetobuythat, където видях тази идея, тя беше показана с парчета от стари вратовръзки. Ако няма такива у вас, може да вземете от магазин втора употреба някоя, ще ви излезе стотинки. В homester.info, където изпробваха този метод, препоръчват „двойно опаковане” – след като сте завързали на бонбон копринения плат, направете същото и с друго парче плат, но бяло и по-плътно. Сварете яйцата, като след кипването трябва да се премине на по-слаб огън за 30-40 минути. Охладете и „разопаковайте”. Готовите яйца първо трябва да се охладят напълно и едва след това да се отстрани тъканта.

5. Ориз

Оваляйте мокри яйца в ориз, поставете ги в парче тънък чорапогащник или ги увийте плътно с марля, завържете краищата и ги сварете в люспи от лук. Така яйцата ще станат кафяви с бели петна. Друг вариант на украсата с ориз е да сварите предварително яйцата и още докато са горещи, да ги сложите в съдове с шарен ориз (тук малко бягаме от темата за естествени багрила, но не мога да не спомена този начин, защото е космично красив). Изсипете ориза в отделни пластмасови или други кутии, разредете боята с гореща вода и малко добавен към нея оцет. Във всяка купа сложете различна боя и разклатете, така че боята да оцвети равномерно целия ориз. След това извадете яйцата с лъжица и ги изсипете в оцветения ориз. Разклатете добре контейнерите, така че яйцата да се покрият напълно. Оставете яйцата в оцветения ориз за известно време (колкото по-дълго, толкова по-наситена и ярка ще бъде шарката). Извадете и почистете от ориза внимателно.

6. Парафин

Разтопете парафиновата свещ и потопете яйцето в течния парафин. След това можете да украсите полученото "платно" с мъниста. Тази работа е много старателна: вземаме мънистата с пинсети, нагряваме всяко върху свещ и ги нанасяме върху яйцето, така че мънистата да залепнат. Така можете да очертаете всяка шарка върху яйцето и дори да сбъркате, пак ще бъде много красиво.

Забележка: от декупажа научих нещо практично. Вземете свещ от магазина за левче, но преди да я ползвате за творчество, отстранете горния слой от горе до долу. Това става изключително лесно с белачката за картофи.

7. С белтък

Това е нещо, което лично аз тази година съм решила да изпробвам задължително, защото видях на снимка чудни резултати. Трябват ни 1 или 2 белтъка, разбити на твърд сняг (за целта предполагам знаете, че не трябва да има и петънце от жълтък), бои за храна (има ги във всеки супермаркет), клечка за зъби или дървено шишче, може и най-обикновена пръчица. Разстиламе разбитите белтъци в тавичка, капваме бои и ги „разчертаваме” нагоре-надолу с помощта на клечката. Търкулваме едно по едно твърдо сварените предварително яйца по белтъчената смес в различни посоки, за да не станат еднотипни нашите произведения на изкуството. Търкул нагоре-надолу, наляво-надясно - сигурна съм, че се забавлявате. Сега внимателно хванете яйцето и както е „напльокано” с белтък, го поставете в кората от яйцата да съхне няколко часа. Добрите домакини винаги имат подръка ръкавици, което се препоръчва, ако не искате да оцветите и ръцете си с багрилата. След като белтъчените ни красотички изсъхнат, отстранете белтъка с мека салфетка и полирайте яйчицата с топнато в олио памуче. 

8. С кафе

Варим яйцата в литър черно кафе за около половин час (на среден котлон). Подобен вариант е да се направи силно кафе (трябват ви поне 4 супени лъжици) и отново да сварите яйцата за около половин час в този екстракт.

9. Бяло вино

Вземете възможно най-евтиното вино от магазина, за да експериментирате, както ще направя и аз. Трябва ви бутилка от 700 мл, за да боядисате 4-5 яйца. Необходими са ви още: 150 г захар и по едно миниконтейнерче или пликче оцветител за храна в синьо и жълто. Изсипете 500 мл вино в тенджера и добавете 100 г захар там. За жълтото яйце изсипете 200 мл вино и 50 г захар в джезве или малко канче. Изсипете по пакетче боя за яйца (хранителен оцветител) във всеки съд и разбъркайте. Разпределете яйцата в тенджерата и джезвето. Поставете съдовете на котлона. Оставете водата да заври и след това оставете да къкри още 8 минути. Прехвърлете яйцата в купа и ги залейте с виното, в което са били сварени. Изберете такъв съд, че яйцата да са напълно покрити с течността. Киснат се така за 10-12 часа. След това извадете, положете върху парче домакинска хартия и изчакайте да изсъхнат напълно. 

Забележка: Ако искате по-наситен и интензивен цвят, който да наподобява на нощно небе, ползвайте червено вместо бяло вино. Вижте и следващия съвет.

10. Червено вино

Трябват ви бутилка вино, супена лъжица оцет и 6 яйца. Кипвате ги и варите в сместа двайсетина минути, но вече на по-тих огън. За още по-красив ефект може да омотаете яйцата с ластичета, които ще оставят върху тях шарки. Друг подобен вариант е да сварите яйцата  в смес от половин литър домашно червено вино, към което сте добавили още половин литър вода, 3 супени лъжици оцет и 1 супена лъжица сол.

Кое как

Червено - цвекло (може и от консерва), червени боровинки, сварени обелки от червен лук.

Жълт цвят - куркума, шафран, варени кори от лимон и портокал, листа от морков, семена от целина, зелен чай.

Зелено - отвара или сок от спанак (може за още по-голяма интензивност да се комбинира с боровинки и куркума).

Лилаво - червено вино, сварени обелки от червен лук, цветове от теменужки.

Оранжево – чили.

Розово - пасирани ягоди, сок от червена боровинка.

Сиво-синьо - пасирани боровинки или боровинков сок.

Синьо - отвара от листа от червено зеле (оставете яйцата в нея за една нощ) или сок от черни боровинки.

Рецепти за натурални оцветители

Червено: 2 глави червено цвекло, настъргано на ренде или нарязано на парчета, се залива с 1,5 л вода. След като сместа се свари, се добавят 1 с.л. сол и 2 с.л. оцет. Яйцата се киснат най-малко час. Ако ги оставите твърде дълго, ще станат кафяви, затова проверявайте от време на време какво се получава и ако прецените, че сте постигнали желания цвят, ги извадете.

Оранжево: обелките на 4 глави лук се заливат с 2 ч.ч. вода, 2 с.л. оцет и 1 ч.л. сол. Сместа се сварява и яйцата остават в нея до постигане на желания цвят.

Жълто: 3 с.л. куркума и 1 с.л. червен пипер се заливат с 500 мл вряща вода. След като кипне, се добавят 1 ч.л. сол и 2 с.л. оцет. 

Зелено: за целта ви трябват замразени или пресни боровинки и куркума. Може да ги смесите предварително или да потопите яйцето първо в единия, после в другия цвят. Друг зелен нюанс може да се получи с куркума и сок от изцеден сварен спанак, в който сте добавили 1 ч.л. сол и 3 с.л. оцет.

Синьо: 1 ч.ч. замразени черни боровинки се пасират, добавят им се 2 с.л. оцет, 1 ч.л. сол и 400 мл вода. След като сместа се е сварила, яйцата се оставят в нея за около час. Син резултат може да се получи и при смесване на домашно червено вино с равностойно количество вода и добавени 1 ч.л. сол и 2 с.л. оцет. След като сместа се свари, яйцата се боядисват в нея до предпочитания нюанс.

Препоръки

* За да хване по-добре боята, яйцата трябва първо да бъдат обезмаслени. За целта ги измийте с топла сапунена вода или ги избършете с алкохол (може и мокра кърпичка).

* За да не се напукат яйцата по време на варене, преди да ги сложите на котлона, те трябва да бъдат „затоплени“ - извадете ги предварително от хладилника или ги потопете за кратко в топла вода. От няколко години аз ги оставям да престоят една нощ в подсолена вода, в която после ги варя и действително има много по-малко „жертви”.

* Някои слагат на дъното на тенджерата хавлиена кърпа или тензух. Преди години пробвах и с вестници, но резултатът от разкашкването им и вестникарското мастило при варенето ме отказа от този метод.

* Всички препоръчват яйцата да се варят на тих огън. Някой ден вероятно ще пробвам така, но пък така бурканите с традиционните бои, които се предлагат по магазините, изстиват, а ние със сина ми винаги бързаме да видим резултата.

* За да направите получения цвят по-наситен, добавете малко оцет към водата с багрилото (оцетната киселина разяжда черупката, което прави повърхността по-груба и податлива на багрила).

* За блясък натрийте боядисаните яйца с олио.