0

П о кое време е най-добре да изпием първата и последната чаша кафе за деня, за да останем енергични, но да заспим лесно вечер? Как да пием кафе без вреда за здравето?

Две или три чаши кафе на ден са необходимият минимум за всеки, който се грижи за здравето си (с изключение на бъдещите майки, както и хората с диагноза диабет тип 2). Органичното кафе поддържа нашия метаболизъм, повишава настроението ни, помага да устоим на депресия, намалява риска от някои форми на рак и дори насърчава здравето на сърдечносъдовата система. Кафето потиска и желанието за сън, тъй като кофеинът буквално замества невротрансмитера аденозин, който се произвежда през времето, когато сме будни.

Но за разлика от аденозина, кофеинът не ни позволява да се чувстваме уморени - и ние можем да останем будни и активни за по-дълго време. Това е добре само до определена граница: ако тялото и мозъкът останат без почивка за дълго време, хормонът на стреса кортизол се натрупва, което може да навреди значително на здравето ни.

Сутрин

Сутрин просто се нуждаем от кортизол: именно този хормон (който ни помага да реализираме стратегията „борба“ или „бягство“ при стрес) ни дава необходимата енергия и ни помага да започнем деня активно и продуктивно. Ако по някаква причина кортизолът не се произвежда достатъчно и се чувстваме летаргични, това може да се подпомогне, включително чрез приемане на сутрешна доза кофеин: той ще „натисне“ надбъбречните жлези да произвеждат адреналин и кортизол. Необходими са около 25-40 минути, докато кофеинът започне да действа, така че ако работният ви ден започва в 9 часа, трябва да изпиете първата си чаша кафе не по-късно от осем и половина сутринта.

Дневна доза

Обикновено спадът в ежедневната ни активност пада следобед: енергията на тялото се изразходва за смилане на обяда, искаме да подремнем или поне да прочетем новините, но със сигурност не и да работим. За да се ободрим, може да изпием чаша зелен чай, който също има много кофеин, или кафе: но не по-рано от половин час след хранене. В противен случай можете да нарушим процеса на храносмилане и да попречим на нормалното усвояване на протеина.

Вечер

Строго погледнато, лекарите обикновено не съветват да пием кафе след 15:00 ч.: необходими са 6 до 8 часа, докато концентрацията на кофеин намалее само наполовина. И ако си лягаме в 22:00 часа, не бива да „презареждате“ с кафе след 16:00 часа. Но ако не можете да си представите вечерта (и проследяването на любимия сериал) без чаша кафе, то поне направете напитката по-слаба и не забравяйте да я пиете с чаша чиста вода: по този начин концентрацията на кофеин леко ще намалее и тялото няма да страда от дехидратация, което също може да повлияе на добрия сън. И не забравяйте да изпиете чаша топло мляко преди лягане: това помага за бързото отстраняване на кофеина и намаляване на концентрацията му в тялото.