0

З рението е най-ценното от всички човешки сетива.

80% от информацията за заобикалящия ни свят получаваме именно чрез очите си. Ето защо от изключително значение е да се грижим за тях и да ги пазим. В същото време обаче има много заболявания, които са способни да причинят необратимо увреждане на зрението. Диабетната ретинопатия, макулната дегенерация и катарактата са част от заплахите за нашите очи. Глаукомата обаче е заболяването, което е на второ място в света по причина за слепота. По традиция през месец март се отбелязва Световната седмица за борба с глаукомата по инициатива на Световната асоциация по глаукома (WGA) и на Световната глаукомна пациентска асоциация (WGPA).

Незабелязано

Глаукомата е хронично, дегенеративно заболяване, което настъпва безсимптомно и уврежда зрителния нерв и нервните клетки в ретината. С напредване на болестта започва загуба на периферното, а на по-късен етап и на централното зрение. Наричаме глаукомата „тихият крадец на зрение“, защото често тя идва незабелязано и бавно прогресира, докато оптичният нерв не е вече необратимо увреден. До 40% от зрението може да бъде загубено, преди да започнете да го забелязвате. Именно липсата на ранна симптоматика при повечето форми на глаукома е причина заболяването да остава незабелязано и да се установява късно, във фаза на безвъзвратно напреднало увреждане на очите.

„Въпреки тихото протичане на заболяването пациентите могат да изпитат някои от следните симптоми като замъглено виждане, поява на цветни кръгове около светлинни източници, интензивна болка в окото, гадене и повръщане, зачервяване на очите, главоболие, поява на „слепи петна”, постепенна загуба на периферно (странично) зрение. Ако имате такива симптоми, препоръчително е веднага да се консултирате с очен специалист“, пише в книгата си „Не залязвай слънце“ Георги Димитров, който е председател на Пациентската организация „Глаукома”.

Фактори

Една от основните причини за появата на глаукома е повишеното вътреочно налягане. Към рисковите фактори спадат още съдови промени, хипертония, захарен диабет, напредване на възрастта, дебелината на роговицата, наличието на късогледство и др. Освен това болестта засяга по-често жени. При наличие на близък роднина с глаукома рискът се увеличава.

Един на всеки 200 души над 40-годишна възраст и всеки осми над 70-годишна възраст развива глаукома. Според различни данни в България с това заболяване са над 87 000 души, като всеки втори не знае за диагнозата си. Ето защо специалистите препоръчват хората, които са най-уязвими и попадат в рисковите групи, да правят ежегодни прегледи при офталмолог след 40-годишна възраст. Същото важи и за хората над 60 години, дори и ако нямат наследствена предразположеност. За поставянето на диагнозата е необходимо да бъде измерено вътреочното налягане (ВОН), както и роговичната дебелина. При по-дебела роговица се отчита фалшиво по-високо вътреочно налягане, а при по-тънка роговица, фалшиво по-ниско.

Процесът може да бъде спрян с лечение

Редовните очни прегледи са най-сигурният начин за възпрепятстването на тихия убиец на зрението ни. Съвременната медицина може да спре процеса, но не и да го върне обратно. С подходящо лечение повечето хора с глаукома няма да загубят зрението си. Важно е обаче и стриктно да се спазва назначеното лечение. Според данните приблизително 25% от глаукомно болните пациенти не приемат терапията си и почти 50% от пациентите спират лечението си изцяло 6 месеца след неговото назначаване.

Какво трябва да избягват пациентите

• Приемът на много течности, както и изпиването на много течност наведнъж

• Продължително натоварване на очите

• Шофиране през нощта – за избягване на инциденти

• Продължителен престой в по-тъмно помещение

• Тютюнопушене и прием на големи количества алкохол

• Прекомерна консумация на напитки, съдържащи кофеин (кафе, чай)

• Заместване на изписаната терапия с диети, упражнения, билки и т.н.

• Продължителни слънчеви бани, горещи вани, сауни и всички ситуации, в които тялото ви може да прегрее

• При системен прием на лекарства по повод хронично заболяване обърнете внимание дали в листовката е упоменато противопоказание за приемане при налична глаукома.

Може да засегне и деца

Световната статистика показва, че 2% от населението над 40-годишна възраст страда от глаукома. Това заболяване, макар и в редки случаи, може да започне на всяка възраст и да засегне дори бебета и малки деца. Детската глаукома най-често се проявява до 1 година след раждането, но е възможно да се случи и по-късно. 1 на 10-18 хиляди новородени страдат от тази диагноза. В най-ранна възраст болестта е изключително рядка и протича с типична симптоматика – сълзене на очите, светобоязън и т.н. В по-късна възраст обаче може да протече и без никакви симптоми.

Безплатни прегледи през март

Безплатни очни прегледи организират няколко лечебни заведения в страната по повод Световната седмица за борба с глаукомата.

Едно от тях е в УМБАЛ „Александровска“. Безплатни, скринингови, консултативни прегледи са предназначени за пациенти над 45 г. Те ще се извършват от 13 до 17 март в очните кабинети на ДКЦ „Александровска” (вход откъм бул. „Пенчо Славейков”, до бариерата). Консултациите ще се осъществяват в делничните дни от 14,00 до 17,00 ч. след предварително записване на тел. 02/9230295 всеки делничен ден от 10,00 до 15,00 ч.

Безплатни прегледи ще се провеждат и в УМБАЛ „Лозенец“ в дните от 13 до 17 март. Те ще се състоят в Медицинския център на ул. „Козяк“, № 1, ет. 2, Отделение по очни болести, като часовият интервал е от 9,00 до 11,00 ч. и след това от 14,00 до 16,00 ч. Заявките за медицинските прегледи ще се осъществяват чрез контактната ни форма на сайта на болницата, както и на тел. 02/9607682.

УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ също организира безплатни прегледи в периода от 20 до 25 март, в часовете между 14,00 и 16,00 ч. Задължително е предварително записване на тел. 02/9432262, на който ще отговаря дежурен в делнични дни между 13,00 и 15,00 ч. Консултациите ще включват измерване на вътреочно налягане с въздушен тонометър и оглед на очното дъно. Не се предвижда да се изписват рецепти за очила.