0

Я денето на месо е признак на мъжественост. Това е причината по-малко мъже да склоняват да станат вегетарианци, показа научно изследване, цитирано от сайта на „Дейли мейл“.

Учени от университета в Канбера, Австралия, са изследвали отношението към яденето на месо у 5244 мъже и жени. Мъжете, които предпочитат да се хранят с месо, са определяли навиците си като проява на мъжественост. Жените, които се смятат за женствени, коментират яденето на месо като „естествено, необходимо и приятно".

Традиционалисти

Според резултатите от изследването привържениците на традиционния начин на живот са по-малко склонни да се откажат от месото като съставна част на диетата.

Дори момчетата в предучилищна възраст смятат яденето на месо за признак на мъжественост, се казва още в изследването. Приготвянето на барбекю се смята за „мъжка работа“.

Вегетарианството и грижата за околната среда, обратно, се определят като „женствени“.

От 5244 мъже 862 са се определили като предпочитащи вегетарианството, но ядящи и месо. Мъжете са по-малко склонни да променят хранителните си навици, сочи още изследването, публикувано в сп. „Секс ролс“.

Според статия, публикувана на уебсайта Deals On Health, има около 1,5 милиарда вегетарианци по света и те представляват 22% от световното население.

Индия има най-много вегетарианци в света, а именно около 40% от населението, докато в Съединените щати те съставляват 6,5% от населението, а в Обединеното кралство около 4,6%. В същото време броят на привържениците на вегетарианството в страните по света непрекъснато нараства и това се улеснява както от религиозни и морални съображения, така и от желанието на хората да водят здравословен начин на живот и да избягват често срещаните в момента онкологични, сърдечносъдови и други заболявания.

Разновидности

Има няколко основни вида вегетарианство. Лакто-вегетарианците, които са може би най-разпространената форма, не консумират месо, но си хапват други животински продукти.

Ово-вегетарианците, напротив, се въздържат от консумацията на сирене, кисело мляко, кашкавал и мед, но пък ядат яйца. Избягват морски дарове и риба.

Песцетарианци са хората, които консумират морска храна, но не и други видове месо. Според речника Мериам-Уебстър терминът съчетава италианската дума pesce (риба) с английската vegetarian.

Флекситарианците ядат храни от растителен произход, млечни продукти и яйца, от време на време - и месо и риба. Някои флекситарианци избират да ядат само месо, което смятат, че е набавено по етичен начин – като животни, които са живели на свобода или хранени с органични храни. Други флекситарианци правят компромис – ядат месо, когато им се сервира на социални събития (тоест на аванта), но сами никога не си купуват месо и млечни продукти.

Веганите не приемат никакви животински продукти, в това число мед и желатин. Консумират зеленчуци, плодове, ядки, бобови растения и пшеница. Някои от по-крайните не купуват и не ползват и други неща, направени от кожа. Избягват и продукти, изработени с кармин, казеин, пчелен восък, шеллак или лой.

Суровоядците са нещо като веганите, но още по-хард. Те се хранят със зеленчуци, плодове, бобови растения, покълнали зърна, ядки, билки и семена, като при приготвянето им не трябва да се надвишава определена температура. Вярват, че суровите и минимално приготвени/затоплени храни осигуряват повече хранителни вещества, отколкото манджата, която се готви.

Автор: Цвета Дилова