0

Т я е експерт по уелнес стил, помага на хората да се чувстват комфортно и да изглеждат добре, като ги консултира относно хранене, двигателна активност, психологически релакс, взаимодействие със средата. Ани Шилева има магистърска степен по биология и химия от ПУ „Паисий Хилендарски“ и следдипломна квалификация по приложна психология и психотерапия от Медицински университет Пловдив. Преминала е тренинги и семинари по писане и управление на проекти, работа с хора с увреждания, социално предприемачество и др. Убедена е, че най-добрият начин за учене е чрез правене и преживяване, че всяка възраст има своето очарование, а хората в златната възраст могат да са здрави и щастливи. Изработва индивидуални програми за подобряване на здравето и красотата, като си партнира с шведска компания.

С г-жа Шилева днес разговаряме за това каква физическа активност е целесъобразна при хората в пенсионна възраст.

Тренировка

За да сте здрави и енергични, трябва да ходите с умерено темпо три пъти седмично по 30 минути, да карате колело, да посещавате залите за танци и фитнес, както и да плувате в басейн или в морето. Изберете вашата тренировка и се движете повече. Намерете хора, с които да тренирате заедно. Така движението и общуването ще ви изпълват с положителна енергия. Тялото и духът ви ще бъдат благодарни и ще ви служат добре дълго време, обяснява експертката.

Как възрастните хора да изпитват повече радостни емоции? „Тялото и психиката са свързани, така че не само движението, но и емоциите са важни за доброто здраве и самочувствие – обясни Ани Шилева. - Науките, изучаващи човешкия мозък, са доказали, че психиката оказва влияние върху тялото, както и че тялото влияе върху психиката. Когато изпитваме любов, радост, щастие, в тялото ни се отделят тъй наречените хормони на щастието и ние се чувстваме чудесно, болките ни намаляват или направо изчезват. А когато сме стресирани, изплашени, гневни или ядосани, в тялото ни се отделят хормоните на стреса, които ни карат да се чувстваме зле и ни разболяват. Ако тялото ни е здраво и релаксирано, то изпраща сигнал към психиката, че всичко е наред, чувстваме се спокойни и щастливи. Когато тялото ни е болно или изморено, то изпраща на главния мозък сигнали за опасност. Важно е да поддържаме в добро състояние както тялото, така и психиката си”.

Закуска

Много хора са убедени, че закуската е най-важна. Питам г-жа Шилева съществува ли закуска за здраве и дълголетие? А ето и нейната рецепта: в половин кофичка кисело мляко добавяте чаена лъжичка мед, две супени лъжици овесени ядки, супена лъжица сурови смлени орехи или лешници, бадеми, сурови тиквени семки, слънчоглед, пресни или сушени плодове. Може да добавите супена лъжица ленено брашно или супена лъжица зехтин екстра върджин – това ще ви бъде от изключителна полза, ако страдате от запек или имате забавена чревна перисталтика. Всички съставки се смесват добре, за да стане хомогенна смес. Ще се насладите на един природен еликсир, с който да закусвате както сутрин, така и следобед.

Супа

Г-жа Шилева споделя и нейната рецепта за приготвяне на „вълшебна зеленчукова супа”. „Тази супа се нарича „вълшебна“, тъй като дарява на възрастните и на старите хора мощна енергия и голяма жизненост. Тя съдържа много полезни съставки, необходими за метаболизма им. В три супени лъжици олио и малко вода се задушава глава стар лук. Долива се топла вода. Когато водата възври, вътре в тенджерата се пуска замразен зеленчуков микс, съдържащ морков, грах, зелен фасул, броколи, карфиол, гъби и други зеленчуци. Вари се на бавен огън до омекване на зеленчуците, подправя се с черен пипер, магданоз и с други зелени подправки по ваш вкус. Добавя се бучка натурално краве, козе или овче масло. За да се запазят витамините и полезните вещества от подправките, те се добавят, след като ястието е готово”, споделя експертката.

Десет заповеди за дълъг и щастлив живот

  1. Радвайте се на малките неща – на аромата и красотата на цъфнало цвете, на грейнала детска усмивка, на вятъра, който гали лицето ви, на топлите слънчеви лъчи, на птичите песни, на всичко красиво, което ви заобикаля;
  2. Всеки ден правете нещо, което ви доставя радост – разхождайте се, любувайте се на природата, четете интересно четиво, пийте кафе или чай в компанията на приятни хора, занимавайте се с хобито си, слушайте любимата си музика;
  3. Усмихвайте се и се смейте – усмивката озарява лицето ви и създава радост за вас и за ближните ви. Смехът дарява здраве и дълголетие. Научно са доказани ползите от смеха и от позитивните емоции. Намирайте поводи да се посмеете – четете анекдоти, гледайте комедии, спомняйте си смешни случки и тренирайте „йога на смеха“.
  4. Не се вземайте прекалено на сериозно! Надсмивайте се над трудностите и над себе си. Умението да се шегувате и да се самоиронизирате е признак на психично здраве и е белег на висока емоционална интелигентност;
  5. Ако се почувствате тъжни, не си посипвайте главата с пепел! На всеки му се случва понякога да бъде емоционално потиснат, депресиран, объркан, изнервен, тревожен или притеснен от фактите и обстоятелствата. Обърнете внимание на тези негативни емоции и не ги задържайте в себе си. Най-добре е да изразите емоциите си спонтанно и с тях да натоварите хората, които са ви накарали да се чувствате зле – така на вас ще ви олекне и реакцията ви ще подейства „възпитателно“ на тези, които са си позволили да ви причинят душевен комфорт.
  6. Ако не можете да се справите сами с психичните си проблеми, разумно е, вместо да страдате, да се обърнете към психолог.
  7. Бъдете като жителите на остров Окинава, които са известни със своето дълголетие и здраве. Хранете се умерено, като включвате в менюто си голямо количество зеленчуци, движете се много, събирайте се с добри хора, любувайте се заедно на изгрева и на залеза на Слънцето.
  8. Поддържайте силна и сплотена общност – ако някой човек липсва, почукайте на вратата му и вижте какво се случва с него. Всички имаме нужда да принадлежим към група, в която да се чувстваме приети, уважавани и разбирани. Като знаем, че хората в общността се интересуват от нашите нужди и проблеми, ние ще бъдем спокойни и уверени, че при необходимост ще получим помощ и подкрепа.
  9. Бъдете здрави и се обичайте! Усмихвайте се и се радвайте на живота. Нека житейският ви опит и мъдростта ви дават увереност, че можете да се справите с всякакви трудности и предизвикателства.
  10. Помнете, че от решенията, които вземате в живота, зависи дали ще изживеете старините си спокойно, достойно и щастливо!