0

Б ритански учени от Intercytex (компания, която от много години се занимава с възстановяване на коса и кожа) създали образец на изкуствена кожа, която може да бъде използвана за трансплантация при човешки рани.

Разработката, по думите на нейните автори, превъзхожда по характеристики всички предишни в тази област.

С какво - ще попитате. И ще ви отговорят: на първо място с това, че ICX-SKN (именно така са я кръстили учените) се сраства много по-добре с истинската кожа, която заобикаля раната. Други материали, използвани по-рано като трансплантанти, са деградирали в продължение на няколко седмици след полагането на раната, което е причинявало на пациента и неговите доктори много проблеми.

Както разказват учените в своя прес-рилийз през 2007 г., когато откритието е оповестено за пръв път след приключването на успешните клинични изпитания, ICX-SKN по своя състав много прилича на човешката кожа и затова не се разрушава и не се отхвърля от организма. Този факт значително опростява използването на ICX-SKN. След първоначалните изпитания обаче следва още много работа.

Изкуствената кожа ICX-SKN представлява матрица от фибрин (белтъчно вещество, получено от фибриногена на кръвната плазма под действието на тромбина в процеса на кръвосъсирване), в която са добавени фибробласти (клетките, отговарящи за изработването на колагена и формирането на новата тъкан).

Колаген

Казват, че ICX-SKN прилепва върху увредения участък точно така, както и истинската кожа. След трансплантацията на кожния заместител върху повърхността на раната фибробластите започват изработването на колаген (както се случва и в човешкия организъм при неголеми увреждания на кожата). Последният прави матрицата по-еластична и здрава, като защитава увредения участък от външни въздействия. И тъй като матрицата се намира в стабилно състояние, тя не се разрушава в процеса на лекуване.

Именно в такава форма изкуствена кожа е била трансплантирана върху шест здрави доброволци на горната част на ръката (лабораторният образец от кожата се е налагал върху овален участък, от който е била свалена здравата кожа).

След 28 дни визуалният и хистологичният анализ показали, че изкуствената кожа не се е разложила и раздърпала, а в нея са прорасли капиляри и клетки от кожата на пациентите. Повредените участъци от кожа са се затворили, а в някои от случаите белезите даже са започнали да се заличават.

Водещият специалист в Intercytex Пол Кемп радостно възклицава: „Това колко бързо зараснаха раните порази даже и мен. Ако по-нататъшните изпитания продължават все тъй успешно, ще предизвикаме революция в лечението на рани и изгаряния”. Д-р Кемп и неговите колеги се надяват, че са създали качествен продукт, който ще се превърне в достойна алтернатива на процедурата по присаждане на кожа. Това ще е голяма стъпка напред, като се има предвид, че в момента се разчита на донорска кожа при лечението на сериозни изгаряния и крупни рани. Точно тази причина кара учени от различни страни от доста време да залягат върху опитите за създаване на изкуствена кожа.

Приложение

Универсални решения за съжаление няма. А те са крайно необходими. Например пациентът попада в болница с изгаряне трета степен, тоест обгоряла е над 50% от кожата му. В такъв случай регенерацията е невъзможна, казано на научен език, заради забавената миграция на епителната тъкан, така че единственото спасение може да стане или присаждането на донорска кожа (в момента в това качество се използва не само човешка кожа, но и животинска, например свинска, тъй като тя е най-близка по свойства до тази на хората), или присаждане на изкуствена.

Освен това даже в случаи на присаждане на кожа на самия пациент, взета от друг участък на тялото му, възникват маса допълнителни проблеми: хоспитализация на пациента, анестезия, създаване на допълнителни рани върху участъците, от които се взима „резервната” кожа. Да не говорим, че има и случаи, в които се получават възпаления и усложнения.

В този смисъл продуктът на фирмата Intercytex изглежда най-добрият изход от положението. Медиците и пациентите биха били далеч по-спокойни, ако има универсални материали за трансплантация.

Въпроси

Въпреки че от оповестяването за пръв път на откритието до днес е минало немалко време, все още не са съвсем ясни достойнствата и недостатъците на изкуствената кожа ICX-SKN. Въпрос, който продължава да стои на дневен ред, е, след като от компанията твърдят, че произвеждат всички свои продукти от човешки немодифицирани клетки, то тогава не е съвсем ясно в какви количества ще са в състояние да изготвят такава кожа и колко ще струва тя на пациента. Освен това не става ясно ще остават ли на местата на трансплантирането на изкуствената кожа козметични дефекти във вид на червени петна и белези.

Кръгът от „потребители” на изкуствената кожа до голяма степен е ясен: преди всичко това са възрастни и деца, пострадали от различни изгаряния и рани. Освен всичко друго разработката разчита да облекчи и живота на хората на преклонна възраст, които често страдат от хронични заболявания на кожата.

Колаген от сьомга

Изследователи от университета в Хокайдо първи в света са създали изкуствени кръвоносни съдове, използвайки колаген, получен от кожа на сьомга. Материалът бил избран неслучайно - всяка година на остров Хокайдо при обработка на морски дарове се изхвърлят около 2000 тона кожа от сьомга. Тя може да се преработи и да се получат 600 тона колаген на година, с които да се изработят изкуствени кръвоносни съдове, са изчислили учените. Сред преимуществата на рибешката кожа е това, че науката не познава нито един вирус, който да се прехвърля от сьомгата върху хората, което означава, че нейната кожа е много по-безопасна за употреба от колагена, получен от материали от свине и крави.