0

Н яма нищо по-хубаво от лятото и разходките на открито. Понякога обаче това е свързано с някои неприятности. Например ухапванията от насекоми. В повечето случаи си мислим, че са безобидни, особено за децата. Забелязваме ги едва когато видим червени петънца по тялото ни. Трябва обаче да сме наясно какво да правим в подобни ситуации и е добре да разпознаваме насекомото, което ни е ухапало. Можем да вземем предвид и няколко неща, за да се предпазим. Например добре е да носите подходящи дрехи - те не трябва да са тъмни, нито ярки. Най-добре е да изберете бяло, зелено или светлокафяво облекло. Също така нека те да са памучни. Другото важно нещо е да използвате репеленти. Те могат да се използват и от деца над 2-месечна възраст и ви предпазват за няколко часа. Трябва да знаете обаче, че репелентите могат да раздразнят кожата, ако бъдат нанесени в по-големи количества или за по-дълъг период от време.

Ето какво трябва да знаете при различните насекоми.

Мравки

По-безобидните мравки причиняват уртикария, или т.нар. копривна треска, т.е. червен обрив. Някои мравки могат да доведат и до появата на червени малки пъпки с бял връх. Ако забележите такива обриви, е добре да измиете мястото с вода и сапун или да го дезинфекцирате. Намажете го с алое вера против сърбежа и поставете лед. В почти всички случаи ухапванията от мравки са неприятни, но не изискват специално лечение. Пъпките би трябвало сами да изчезнат най-много до седмица.

Бълхи

Ухапванията от бълхи обикновено са в групичка от 3-4, освен ако не заловите бълхата още при първото ухапване. Обикновено ще ги забележите по ходилата, глезените и прасците. Самите ухапвания са малки розово-червени плоски кръгове с по-тъмна точка в средата. Обикновено са болезнени и сърбят, но изчезват бързо. При такива случаи дезинфекцирайте мястото, за да предотвратите разпространението на инфекции. Не чешете засегнатото място. Намажете го с алое вера или успокояващ крем. Ако ухапването е от дома ви, вземете мерки бълхите да не се размножат.

Комари

Ухапванията от комар са добре познати на всички - те са червени, подути пъпки с малко връхче. Появяват се няколко минути след неприятната среща с насекомото. Обикновено пъпката е кръгла и малка в началото, но може да стане по-голяма и да приеме неправилна форма.

Не се чешете, защото така ще разпространите инфекцията и пъпката ще стане по-голяма. Измийте ухапаното място със сапун и вода и сложете студен компрес. Можете да се намажете и с алое вера, паста от сода и вода или мед, за да облекчите сърбежа. Ако ви заболи глава, вие ви се свят, вдигнете температура и започне да ви втриса - потърсете лекар.

Пчела

Ужиленото от пчела място веднага се зачервява и подува, а жилото на пчелата стърчи от центъра му. По-късно се появяват пареща болка и сърбеж. Веднага премахнете жилото, защото колкото по-дълго стои във вас, толкова по-болезнено ще стане засегнатото място. Можете да премахнете жилото и просто с пръсти. Измийте мястото и сложете студен компрес. Ако усетите подуване на устните или езика, ако ви сърби на други места освен на ужиленото, ако се задъхвате или по тялото ви се появи обрив, потърсете лекарска помощ, защото може да се стигне до алергична реакция.

Дървеница

Лесно ще разпознаете ухапването от дървеница - пъпките са червени, подути и много близо една до друга, обикновено са в една линия и в средата имат тъмночервено петно. Най-често се срещат върху откритите места на тялото - врата, ръцете и раменете. Измийте или дезинфекцирайте мястото. Не се чешете, за да не предизвикате подуване. Добрата новина е, че дървениците не пренасят опасни болести, но лошата е, че веднага трябва да вземете мерки за тяхното унищожаване, ако са ви ухапали в дома ви.

Оса

Симптомите са подобни на тези при ужилването от пчела - мястото се зачервява и подува, изпитвате пареща болка и сърбеж. Единствената съществена разлика е, че осата не оставя жилото си, така че може да ви ужили многократно. Какво да направите? Измийте ужиленото място и сложете студен компрес. Ябълковият оцет намалява болката и подуването. Ако забележите задух, обрив, подуване на езика и устните или замайване, веднага потърсете лекар.

Паяк

Повечето ухапвания от паяци не са опасни и обикновено приличат на две малки червени точици. Разбира се, има и отровни паяци, но вероятността да ги срещнете е много малка. У нас се среща само един отровен паяк - черният отровен паяк от рода на черните вдовици. Неговото ухапване се усеща като бодване, след 1-2 минути мястото се зачервява и се появява синкаво-червено петно, обградено с блед ореол.

Ако ви е ухапал безобиден паяк, просто измийте мястото и сложете нещо студено отгоре. В България черният отровен паяк населява по-южните части - по планините Странджа, Сакар и други по-високи местности. 10-15 минути след ухапването започва общо неразположение, отпадналост, виене на свят, скованост, изпотяване, като в по-тежките случаи може да се появи и треперене на крайниците, мускулни болки, тъпа болка в гръдната област, повишаване на температурата, треска и дори гърчове. Обикновено симптомите отшумяват сами. Ако ухапването е леко, лечението е симптоматично. Специалистите препоръчват, ако няма възможност за незабавна медицинска помощ, на мястото на ухапването да се направи стегната превръзка. Необходимо е веднага да се потърси помощ от медицинско лице.

Кърлеж

Почти невъзможно е да не разберете, че имате кърлеж. Той се захваща предимно за подмишниците или слабините. Ако кърлежът е още на мястото си, най-добре е да отидете на лекар. Така ще го извадят по безопасен начин. Ако нямате възможност за медицинска помощ, сипете спирт върху мястото, за да го дезинфекцирате. След това вземете пинцета и хванете кърлежа възможно най-ниско, до кожата. С постоянен натиск го извадете право нагоре, не го въртете, защото можете да го разкъсате и част от него да остане в тялото ви. След като извадите кърлежа, огледайте хубаво ухапването и вижте дали не е останала част от тялото му във вас. Дезинфекцирайте раната с риванол или йодна тинктура. Все пак е най-добре да отидете на лекар при първа възможност. В следващия един месец следете кожата си за появата на големи червени петна с ореол. Те могат да са признак за лаймска болест.