0

Т анцьори от най-представителния български танцов ансамбъл „Филип Кутев” отглеждат охлюви в Севлиево.

Танцьори от най-представителния български танцов ансамбъл „Филип Кутев” отглеждат охлюви в Севлиево.

Пламен Пенчев и приятелката му Паулина Мануилова работят известно време като инструктори по танци в Норвегия и Германия. Спестените си средства решават да вложат в нещо и се насочват към животновъдството. След като задълбочено проучват различните възможности, те се ориентират към отглеждането на охлюви. „От времето, прекарано в чужбина вече знаехме, че консумацията на охлюви в Западна Европа е голямо и затова решихме да се насочим в тази посока. Днес изнасяме около 95% от продукцията си за чужбина”, споделя Пламен.
Началото
Фермата за охлюви на Пламен и Паулина е създадена през 2012 г. като площта и е 2140 кв. м. В нея се отглеждат между 600-750 хил. охлюва. Пламен обяснява, че оптималната гъстота на заселване на рогатите е между 280 и 350 броя на 1 кв.м. Онези, които биха решили да се насочат към отглеждането на охлюви, мъжът съветва да не бързат и да не се хвърлят да правят големи ферми, а да започнат отначало с малка ферма от 1 дка. За изграждането на такава ферма са необходими 15 хил. лв. Половината от тези средства са за дългосрочна инвестиция и включват материалите за изграждането на самата ферма. А останалите 7-8 хил. лв. са за закупуване на малките новоизлюпени охлювчета.


Грешка
„Най-голямата и основна грешка, която правят повечето хора, които решават да се насочат в отглеждането на охлюви, е да тръгнат да правят големи ферми с размах. И много бързо да фалират. В интернет има ного информация, че в чужбина охлювите се продавали по 40 евро за кг и че инвестицията се избивала още първата година. И хората се хващат на тази въдица за бързо и лесно забогатяване. Това обаче не е вярно. Нито цената е вярна, нито, че парите толкова бързо се връщат. Кажете ми едно дърво, което още на първата година започва да ражда плодове. Няма такова. Инвестицията за 1 дка ферма се връща чак на третата година, ако отглеждането се извършва планомерно и разумно”, твърди Пламен.
Математика
И обяснява с проста математика как върви разпредялянето на инвестицията. Във ферма с големина 1 дка се отглеждат около 300 хил. охлюва. Цената им в момента е 4,50 лв. за кг живо тегло. Максималният добив от такава ферма е 3 тона т.е. около 13 500 лв. От тях обаче, през първите две години половината пари отиват за връщане на дългосрочната инвестиция, а останалите за закупуване на излюпени малки. Така, че на практика печалбата започва да идва чак на третата година. Дотогава всичко е в графата инвестиция и разходи.
Етапи
Пламен Пенчев разказва, че бизнесът с охлюви преминава през три етапа: угояване, люпене и производство на преработено месо и продукти. Повечето хора у нас, които са избрали да се занимават с това, остават на първия етап. Те угояват и продават стоката. Пламен и Паулина са затворили цикъла, като се занимават с люпене на малките и имат цех за преработка на месото. Основната част от тяхната продукция е за износ. У нас, за съжаление, все още магазините и ресторантите, които решават да заложат на охлюви в менюто си, не са чак толкова много. А това е погрешно, тъй като охлювът е едно от най-чистите животни в природата и месото му притежава изключителни вкусови качества.
Отглеждането на охлюви за угояване продължава 4 месеца и започва с изграждането на фермата. В нея много е важно да се направи така, че: от една страна охлювите да не избягат, а от друга – при тях да не влизат хищници, които да ги изядат. За първото има няколко начина: чрез електропастири, италианска мрежа или чрез очертаване на фермата със смес от грес и морска сол. Пламен и Паулина използват само морска сол. Трудно е предпазването от хищници: мишки, плъхове, жаби, гущери, язовци, таралежи, свраки, сойки и дроздове. Срещу летящите хищници работа върши поставянето на покривна мрежа. От другите хищници обаче, нещата често се получават доста трудно. Вътре в самата ферма трябва да се изгради дъждовална система, която всеки ден да овлажнява въздуха и терена. На земята се поставят дървени „масички”, които имат двойно предназначение. Върху тях се насипва фуража за храна на рогатите, а при силно слънце, под тях те се залепват и се крият на сянка.
Без болести
Хубавото при охлювите е това, че те никога и от нищо не боледуват и поради това не се налага да бъдат ваксинирани или да им се дават лекарства. Единствено биха могли да бъдат поразени от атмосферните условия. Охлювите издържат на топлина до 35 градуса и на студ до 0 градуса. Ако температурите паднат под нулата, те изпадат в хибернация (зимен сън). След това в продължение на една седмица те се обдухват с вентилатор за да се охладят. При тази процедура те олекват с 20-30%. Така живи, но заспали, те се прибират в хладилна камера на температура от +5 градуса и там могат да изкарат до 7 месеца. В този вид, хибернирани, те се и продават.
Сезонно
Отглеждането на охлювите е сезонно. Започва обикновено през април и продължава до края на юли. Някои се изкушават през август да заложат и втора „реколта”. Това обаче е доста рисковано, предупреждава Пламен. Причината е, че отглеждането на второто люпило ще трябва да продължи до края на ноември, а тогава температурите започват да падат доста, особено през нощта и има голям риск животните или да не могат да бъдат угоени, или да умрат.
Интересен е въпросът със създаването на потомство. Охлювите се излюпват от хайвер. Известно е, че те са двуполови животни т.е. всяко от тях може да бъде мъжко и женско. Размножават се чрез чифтосване, като в двойката единият приема функции на мъжкия, а другият снася яйцата. След чифтосването „мъжкият” обаче може да стане част от друга двойка, където да е „женска”. Така на теория всеки един от охлювите може да снесе яйца. Има обаче случаи, при които някои от екземплярите си остават само мъжки или женски. Една женска снася 120 яйца, смъртността при които е обаче доста висока. При дивите охлюви от тези 120 оцеляват едва 5 яйца. Във фермите вече е постигнато сериозно намаляване и смъртността е едва около 10-20%. Т.е. от 120 около 100 яйца оцеляват.
Бизнес
В България охлювения бизнес все още е слабо разпространен, 25 ферми, от които едва 5 са професионални. Това е много добре за малцината, занимаващи се с него, тъй като не са застрашени от монопол от страна на големите играчи и изтласкане на малките от пазара. В същото време обаче, отглеждащите охлюви са ощетени откъм европейското субсидиране, тъй като според директивите това не било приоритетно животновъдство и много трудно човек би могъл да пробие и да получи евросубсидия. Според Пламен отглеждането на охлюви не може да се определи като бизнес, а като занаят и като едно спокойно животновъдство, за развитието на което е необходимо голямо търпение, защото нещата там се случват „по охлювски”, т.е. бавно.
Подобно на други бизнес сектори и тук българите са направили всичко възможно да се самоочернят пред чужденците. „Доста трудно беше в началото да убедим чуждите си партньори, че им предлагаме добра и качествена стока и че ние нямаме намерение да ги лъжем и мамим. И причината да гледат на нас с недоверие бе, че вече си бяха патили от други българи, които ги бяха мамили с некачествена стока, с количество или с пари. Отне ни немалко време да успеем да си върнем доброто име и да започнат да гледат на нас с доверие като търговски партньори”, споделя Пламен.
„Европейският пазар е много динамичен, а изискванията на клиентите са големи. Ние знаем това. Въпреки трудностите сме се убедили, че качествения продукт се налага на пазара и не можем да направим компромис с това. Мотото, което винаги ни е водило, е: „Качеството е наш приоритет”, заявява съдружничката му в бизнеса и вярна спътница в живота Паулина. Проявилите интерес могат да се запознаят с фермата на двамата млади ентусиасти и да намерят повече информаци на сайта им: http://pphelix.com/

Банкерът Буров бил голям фен на деликатеса

Охлювите днес у нас може и да не са особено популярни в родната кулинария. В миналото обаче те са били неизменна част от българската трапеза. Известният банкер Буров споделя в мемоарите си: „От охлюва майка ми вареше поне десетина вида яхнии, габровките двайсет вида, тревненките – трийсет вида. Охлювът и гъбите са деликатеси. Но кой цени охлюва. Никой. Ние взимаме вонящо говеждо месо, старо и жилаво, та и вълците не биха го яли, и плащаме за него десеторно повече. Защо? Защото сме невежи в храненето. Храната е основата на живота. Но за тази основа днес ние знаем толкова малко”, споделя най-богатият българин през първата половина на ХХ век.

Поглъщат се сурови при гастрит

Охлювите са не са само почти непозната за нас днес храна, но и лекарство. При язви и гастрити се препоръчва поглъщането на необработени сурови охлюви. А според най-последните изследвания охлювите са полезни и при ставни и ревматоидни заболявания.
Лечебната сила се дължи на тяхната слуз, която ги предпазва при преминаването през мръсни места. Слузта има и регенеративни функции. Изключително ценна е и тяхната кръв, в която протеинът хемоцианин притежава силни антитуморни, антибактериални и имуностимулиращи качества. От охлюви се изработват и козметични продукти срещу старенеето на кожата.