0

Т ези странни начини за харчене на наследените пари, измислени в скука от наследниците на милиардерите, наистина ще ви впечатлят. Сред тях са търсене на съкровища, изплащане на заплати за приятели и финансиране на секта със сексробини

Да се ​​родиш в наистина богато семейство, е едновременно огромна възможност и непосилна отговорност. За някои и истинско проклятие. Не всички милиардери глезят децата си, а примерите за странностите на някои от наследниците обясняват защо не всеки се стреми да угажда на хора, които никога не са познавали какво е нужда.

Хънтингтън Хартфорд е роден в Ню Йорк през 1911 г. Наследява своя дял от богатството на „Грейт Атлантик къмпани“, когато е само на 11 години. След като завършва Харвард през 1934 г., започва работа като чиновник в компания, но само след шест месеца е уволнен, защото напуска работата си, за да отиде на футболен мач между Харвард и Йейл. „Правех над милион долара годишно“, споделя той на Лиза Ребека Губерник, автор на биографията му „Изгубено богатство“. „Можете ли да си представите, че седя с куп чиновници?“


След като е уволнен, Хартфорд купува лодка и плава през Индия в търсене на пиратско съкровище. Веднъж описван като един от най-богатите хора в света, Хартфорд губи милиони долари, докато преследва интереси, които често бързо го отегчават.

През 1959 г. той купува Paradise Island за $11 милиона и инвестира около $20 милиона повече за създаването на курорта, като построява хотел с 52 стаи с изглед към градина, подобна на Версай, дори „внася“ френски манастир от ХII век, построява голф игрище и инсталира позлатени лампи в баните. Не успява обаче да получи лиценз за хазарт, което обрича проекта на провал.

Когато Хартфорд решава да продаде имението, то е закупено само за 1 милион долара. Преди да инвестира в най-губещия си проект, Хартфорд участва в развлекателната индустрия, като продуцира филми и финансира продукции на Бродуей, включително сценична версия на „Джейн Еър“, която сам е написал. В личните отношения също не проявява прекомерно постоянство. Жени се четири пъти. В резултат на това пропилява по-голямата част от богатството си. По времето, когато се мести на Бахамските острови с дъщеря си Джулиет през 2003 г., му остават около 11 милиона долара в доверителен фонд.

На заплата

Барбара Хътън изглежда необикновено щастлива жена. Освен красавица тя е и наследница на огромно състояние. Пресата я нарича „бедната малка богаташка“. Когато 18-годишната Барбара прави дебютантското си парти през 1930 г. за 80 000 долара, това се превръща в национален скандал, тъй като е твърде предизвикателно на фона на Голямата депресия. Личният живот на Хътън също не е безоблачен.

Преди да обяви колко е влюбен, петият й съпруг Порфирио Рубироса е женен за нейната основна съперница, наследницата Дорис Дюк. След сватбата Барбара пише на Порфирио чек за милион долара - просто така, за разкош. Бракът им продължава само 53 дни. През цялото това време Рубироса има връзка с актрисата За За Габор. След развода получава 2,5 милиона долара, самолет и плантация за кафе в Доминиканската република. Първият съпруг струва на Хътън около 2 милиона долара, а вторият - около 1,5 милиона долара. От седемте й съпрузи британският актьор Кари Грант е единственият, който не е поискал и не е получил обезщетение. Барбара харчи остатъка от богатството си за скъпоценности, включително за закупуване на бижута, които някога са принадлежали на Романови.

Сексробини в секта

Отправяне на заплахи, постоянен психически тормоз и харчене на милиони долари в подкрепа на лидера на секскулт, в който жени биват жигосвани, превръщани в „робини“ и принуждавани да правят аборти.

Това са само част от ужасите, в които е участвала Клеър Бронфман - богатата наследничка на алкохолната компания „Сийграм", която е имала важна роля в организацията „Нексиъм". Организацията е основана през 1998 г. и се рекламира с това, че предлага класове за „взаимопомощ". Над 17 хиляди души от цял свят са плащали по 5000 долара за участие в семинари, които са им обещавали умения, нужни по пътя към повече увереност.

Шокиращо

„Ню Йорк Таймс“ публикува статия, в която се описва как някои жени са били принудени да правят секс с ръководителя на организацията като „залог“, за да станат членове на общността, а след това федералното правителство започва да разследва дейността на тайната група. Богатата наследничка дълги години е била оперативен директор и един от най-големите донори на организацията. Според прокуратурата и свидетели тя е пропиляла милиони долари за предпазване имиджа на организацията и тoзи на Раниъри. Предполагаемо е помагала на лидера на култа да краде пароли за имейлите на хора, които са били определени като "врагове". Прала е пари, за да помогне на чужденец да влезе в САЩ в името на успеха на програмата. Освен това е изплатила дългове, които самият Раниъри бил натрупал на кредитната карта на своя мъртва приятелка.

Затвор

Наемала е мощни екипи от адвокати и частни детективи, за да преследва противниците и критиците на основателя на „Нексиъм“. Целта е била тези хора да бъдат дискредитирани и да се събере информация, която да се използва, за да подкопае твърденията им. Психолог и PR специалисти, наети от нея, е трябвало да се опитат да оправят имиджа на „Нексиъм“ след появилите се разкрития за организацията. Бронфман дори уреждат посещение на Далай Лама, за да повишат популярността на организацията, и предоставят частен самолет, който е използван за привличане на знаменитости към групата. Клер накрая купува остров във Фиджи, който е използван от ръководителя на организацията и други служители на „Нексиъм“. Предоставя му 67 милиона долара, защото искал да инвестира в пазара на стоки, но не е имало очакване лидерът на организацията някога да е в състояние да върне парите. Самата богата наследничка твърди, че не е била наясно със смущаващите детайли около най-висшите кръгове на култа до момента, в който Кийт Раниъри е арестуван, а в започналото по случая дело жени разказват за ужасните си преживявания. В същото дело обаче жените споделят и колко уплашени са били от самата Бронфман. Тя обаче не пести. Харчи повече от 50 милиона долара за множество дела срещу реалните и предполагаемите врагове на Раниъри. След ареста дори опитва да го изведе от затвора, като се твърди, че предлага на федерален съдия гаранция от 10 милиона долара от личните си авоари.
Наследницата е арестувана по обвинения в заговор и рекет през юли 2018 г., а гаранцията й беше 100 милиона долара. Присъдата, която Бронфман получи на 30 септември преди две години, е дори по-голяма от поисканото от прокурорите. Съдията решава, че заслужава по-сурово наказание, равняващо се на почти седем години затвор, глоба от 500 хиляди долара, както и 96 хиляди долара компенсация за една от жертвите. Междувременно Раниъри беше осъден за седем престъпления и беше осъден през октомври 2020 г. на 120 години затвор.

Кристина Онасис купува приятели заради депресия

Кристина Онасис е единствената дъщеря на Аристотел Онасис и Атина Ливанос. Логично, получава огромно наследство от двамата си родители. Нейният дядо по майчина линия, Ставрос Ливанос, основава корабна империя, а баща й събира най-големия частен флот в света. Всички близки роднини на Кристина умират в средата на 70-те години на миналия век, а тя наследява по-голямата част от имуществото на майка си, което се оценява на 77 милиона долара, 55% от богатството на баща й, около 500 милиона долара (останалите 45% отиват за създаване на фондация, носеща името на починалия й брат).

До смъртта си през 1988 г. наследницата управлявала бизнеса доста успешно, но в същото време изпитва проблеми в личния си живот. Кристина се жени и развежда четири пъти. Малко по-късно е диагностицирана с клинична депресия. И за да се спаси, започва да плаща огромни суми на приятелите си, за да не остане сама. Един от тях е Луис Басуалдо, когото Онасис включва във ведомостта си, като му изплаща 30 хиляди долара на месец. В продължение на няколко години Басуалдо и приятелката му придружават Кристина почти навсякъде. Двамата са отговорни за решенията, свързани с нейното свободно време и лични срещи до края на живота й.

Скандалите отнеха богатството на Парис Хилтън

Барън Хилтън е готов да раздаде богатството си, което се оценява на около 4,5 милиарда долара, на свои роднини, включително на внучката Парис. Но той е толкова шокиран от поведението й - участие в риалити шоу, сексзаписи, шофиране в нетрезво състояние, са само част от изцепките. Барън бързо променя решението си и навръх Коледа през 2007 г. заявява на семейството си, че ще остави 97% от богатството си на фондация „Конрад Н. Хилтън“ - благотворителна организация, посветена на помощ при бедствия, лечение на деца с ХИВ и СПИН, борба с бедността и подпомагане на приюти за бездомни. Останалите 3% - или приблизително $181 милиона - поделя между 24 членове на семейството (приблизително $5,6 милиона за всеки). Хилтън почина през 2019 г. и когато завещанието му беше оповестено публично, стана ясно, че се е придържал твърдо към решението си. Най-фрапиращо се оказва то по отношение на внучката му, чието поведение го разочарова - тя е напълно изключена от завещанието. По ирония на съдбата Хилтън оспорва завещанието на баща си преди 40 години, защото когато Конрад Хилтън умира през 1979 г., той завещава по-голямата част от богатството си на същата благотворителна фондация (след оспорване на завещанието по-младият Хилтън получава 4 милиона акции от компанията).