0

Р елигиозният туризъм допринася все повече за икономиките на малки и големи държави. Поклонници от различни религии препоръчват в интернет форуми за пътешественици следните дестинации за посещение през новата 2022 г. Все повече се ценят места, по-слабо известни и далеч от утъпканите пилигримски маршрути. Индия предлага богатство от места за медитация и древни храмове в чест на стотици богове – за уникални снимки. Наред с добре познатите религиозни маршрути напоследък се налага един град Коимбатор. Малцина биха предположили, че бързоразвиващият се икономически център с паркове със съвременни статуи на Смеещия се Буда крие доста древни храмове. Един от тях е Марудамалай, датиран с възраст от 1200 години. Той е посветен на индуисткото божество Муруган. То е един от най-тачените индуски богове в Южна Индия и основно божество в повечето храмове там. Според индуистката митология бог Муруган е по-големият син на бог Шива и богиня Парвати и е брат на бога Ганеша. Той също е Сенапати или главнокомандващ на армията на индуисткия Бог. За това колко е популярен говори фактът, че индийците кръщават своите деца с над 60 имена, производни на Мургун. Храмът в негова чест в Коимбатор се отличава с цветен гопурам-пирамидална структура на входа, изписана с цветни миниатюри на богове и богини, животни и други небесни създания. Самият храмов комплекс, построен в уникален дравидийски стил, е разположен в живописните околности на планинската верига Западни Гати. Тези хълмове всъщност се считат за дом на различни лечебни билки, посещавани от посветени знахари от близо и далеч. Уникално място за медитация пък се намира на хълма Велиангири, на 40 км от града. На върха има храм в чест на Бог Шива. 

Древният храм Марудамалай в Коимбатор, Индия

 Древният храм Марудамалай в Коимбатор, Индия

Сред нестандартните религиозни места в Индия е и Ладакх, считано за неизследвана територия за туристи и поклонници. Това е убежище за тези, които търсят мир и нирвана, казват местните. Платото Ладакх е притиснато между двете най-високи планински вериги в света – Каракорум и Хималаите. Известно още като Малкия Тибет и Лунната земя, то предлага красиви пейзажи, хълмист терен, успокояваща атмосфера и приятелски настроени хора. Ладакх е дом на безброй древни манастири (Phugta, Hemis, Lamayuru Gompa, Likir Gompa и др.), повечето от които предлагат настаняване и нощувка. Самият път дотам също е вълнуващ. Полетът до Лех, столицата на областта, предлага едни от най-смайващите гледки от самолет и графически илюстрира извънземната изолираност на тази зона. Мястото е отправна точка за уникални пътувания - към ладакхската Долина на цветята. За да стигнете до него, се минава над прохода Кхардунгла – с неговите 5602 м той е най-високият проходим за моторни превозни средства път в света.

Храм във Вриндаван, родното място на бога Кришна

 Храм във Вриндаван, родното място на бога Кришна

Сред по-традиционните маршрути в Индия са градовете на митологичните легенди - Вриндаван и Матхура. Първият град е известен с това, че е родното място на хиндуисткия Бог Кришна. Тази дестинация се посещава от индусите, будистите и джайните. Милиони хора идват от цял свят заради легендата, че именно тук Кришна е прекарал своето детство. Кришна е познат с много имена, но се счита за 8-ия аватат/превъплъщение на върховния Бог Вишну. Често е изобразяван като малко дете, похапващо масло, или пък свирещо на флейта. Може да се види и като млад мъж заедно със своята любима Радха (също божество).

Според информация, споделяна често в религиозни форуми, желано място за поклонение през 2022 г. се очертава и едно място на Балканите – в Босна и Херцеговина. За християните градчето Меджугорие показва колко важни са християнските тайнства като изповед и причастие. Защото след тях там се случват мигновени изцеления. През миналата година се навършиха точно 40 години от явяванията на Богородица в Меджугорие пред 6 дечица. Някои твърдят, че и днес Госпа (Владичица на хърватски език) продължава да се явява ежедневно на трима от вече порасналите хлапета. Тя дава напътствия как хората да живеят праведно и да следват пътя на Христа. Поклонниците стоят пред катедралата, пред която спонтанно идват пастори от цял свят. Те изповядват миряните  туристи. Има изумителни случаи, в които болни хора изпадат като в унес – в някаква блажено състояние, след което получават мигновено изцеление. 59-годишният Артър Бойл стана популярен, след като попадна пред обективите на голяма телевизия и разказа как се е излекувал от рак в последен стадий с метастази. Казват, че Богородица помага там на всички хора, независимо от пол, възраст и религия. Много от поклонниците катерят хълма, където се е явила Божията майка за първи път. Горе също се виждат множество знамения. Често облаците образуват изумителни картини на Девата с младенеца Иисус отвъд всякакво логично обяснение.

Пред катедралата Св. Яков в Меджугорие има паметник на Богородица, която често се явява и лекува тук.

 Пред катедралата Св. Яков в Меджугорие има паметник на Богородица, която често се явява и лекува тук.

Пещерата на Св. Йоан крие тайната на пандемията

Апокалиптичната пандемия от Ковид-19 вдигна рязко популярността на гръцкия остров Патмос. Там Св. Йоан Богослов живее в изгнание 95 години. Според преданието в една пещера получава откровенията от Бог за края на света, който според мнозина е все по-близко. Според преданието на Патмос Св. Йоан създава две съществени части от Новия завет: едно от четирите канонични Евангелия (Евангелие от Йоан) и Откровението. На най-високата точка на Патмос – връх Св. Илия – е изграден старинен манастир с богата библиотека, която според местни монаси през XVII в. е била посещавана и от български духовници.

Параклисът, издигнат над пещерата на св. Йоан Богослов на остров Патмос

 Параклисът, издигнат над пещерата на св. Йоан Богослов на остров Патмос

По стъпките на апостол Павел в Кавала

Според щатски туроператори през 2022 г. Източна Европа – Гърция и Турция, ще привличат поклонници, тръгнали по стъпките на Христовите апостоли. Пилигримите например отиват в гръцкия град Кавала, където се счита, че апостол Павел е дошъл да проповядва заедно с учениците си, между които и Тимотей. Евангелистът Лука също идва тук от Троада (Мала Азия). Счита се, че това е първият европейски град, приел християнството. На 16 км северозападно се намира античният град Филипи, където Павел изнася първата си евангелска проповед и покръства първите християни на европейска земя.