0

П ри хората в пенсионна възраст зачестяват раковите заболявания. На тази тема днес разговаряме с д-р Ален Петров, хирург в УМБАЛ „Проф. Киркович“ и МЦ „HBO“ - Стара Загора.

От рак на дебелото черво и ректума боледуват предимно хора в пенсионна възраст, като рядко се описва развитие на болестта в млада възраст, казва д-р Петров. Формите на рак, диагностицирани след 70-годишна възраст, обикновено са вследствие на нелекувано възпалително чревно заболяване или на неправилна терапия на болния. Погрешно е схващането, че болестта засяга само представителите на мъжкия пол, тъй като от рак на дебелото черво и ректума страдат както мъжете, така и жените, особено в напреднала и в старческа възраст.

Напоследък се наблюдава тревожна тенденция към драстично увеличение на честотата на рака на ректума, споделя д-р Ален Петров. Причините за това са масово ползваните съвременни тоалетни със седалка, при които става непълно изхвърляне на фекалните маси от ректума, както и прилагането на разни нездравословни диети с употребата на много месо, увеличеният стрес, прекомерната употреба на алкохол, консумацията на храни, съдържащи голямо количество трансмазнини, консерванти, оцветители, стабилизатори и други потенциално канцерогенни добавки.

„Горещо препоръчвам на хората да ползват столче за повдигане на ходилата, което се поставя до тоалетната чиния и спомага за пълноценното изхождане по голяма нужда - така се намалява риска от развитието на много заболявания”, казва д-р Петров.

При рака на дебелото черво се наблюдават следните симптоми: промени в изхождането със запек, диария или редуване на запек с диария;  промени в нормалния вид на фекалиите с промяна в консистенцията им; наличие на кръв в изпражненията, което се дължи на вътрешен кръвоизлив; кръвта е примесена с фекалиите; повръщане, болка, дискомфорт, тежест, повишено образуване на газове, подуване, колики, чести позиви за дефекация, без възможност за изхождане и дискомфорт; редукция на теглото без видими причини; спонтанно отслабване, без намаляване вноса на храна или повишаване на физическата активност; леко повишение на телесната температура без видими причини за това; постоянна, пристъпна, остра или тъпа болка; развитие на анемия; хронична умора и обща отпадналост. Счита се, че първите прояви на болестта се наблюдават една до три години след стартирането на процеса. Късната поява на първите симптоми в комбинация с неглижиране на състоянието от страна на пациентите е опасна комбинация, която може да завърши фатално.

„При рак на дебелото черво с най-висока ефективност е хирургичното лечение с отстраняване на части от дебелото черво. Обичайно след операцията се назначават химиотерапия, лъчетерапия и имунотерапия за намаляване на рисковете от рецидив. Така се избягва повторната поява на рака при наличие на оцелели единични неопластични клетки след хирургичната интервенция. Хирургичното лечение при малки тумори и в ранен стадий може да се осъществи и с помощта на лапароскопска методика, без да отваряме корема”, коментира хирургът Ален Петров.

На въпрос в кои случаи се поставя торбичка за фекалии отпред на корема, той обяснява: „Това е много индивидуално. В съвременната хирургия почти не се стига до такова решение по време на хирургичната операция. Стремежът е да се възстанови естественият пасаж на червото. Сведени са до минимум случаите на извеждане на противоестествен анус с торбичка за фекалиите. Понякога се налага временно поставяне на "анус претер" с цел протекция на анастомозата, която сме направили, като след месец-два, с последваща операция се възстановява чревният пасаж”. 

Ако забележим кръв в изпражненията си - как да разберем дали тази кръв идва от хемороиди, от полипи или от рак на дебелото черво? „Кръвта при рака на дебелото черво и ректума е примесена с фекалиите за разлика от кръвта при хемороидите, където тя е под формата на чисти, бистри капки, разположени върху фекалиите - обяснява д-р Ален Петров.- За правилното поставяне на диагнозата са необходими следните стъпки, които не трябва да бъдат пренебрегвани от нито един лекар. Започваме със снемането на анамнеза, тя ни дава 80% от диагнозата. Разпитваме болния за вредни навици, обичаен хранителен режим, наличие на придружаващи заболявания и приемани лекарства; наличие на член от семейството с идентично заболяване; промени в ритъма на изхождане с редуване на запек и диария; промени в изхожданията; променен вид и консистенция на фекалиите; наличие на кръв и слуз в изпражненията. Извършваме физикален преглед, като целта е определяне тежестта на увреждане на общото състояние на пациента. Определяме състоянието на сърдечно-съдовата система, белия дроб и неврологичния статус. Извършваме палпация на черен дроб и търсим туморна формация из корема. Обикновено при физикалния преглед се установяват бледа кожа и лигавици, възможно е опипване на образувания по хода на червото. Търсят се прояви на жълтеница. Извършва се ректално туше, при което лекарят вкарва показалеца на едната си ръка в ануса на пациента и чрез щателно опипване търси наличието на тумори, кръв, слуз и болка.

А може ли чрез колоноскопия и фиброколоноскопия да се извърши не само диагностика, но и лечение на болния? „Да, възможно е - отговаря хирургът.- Прилагането на колоноскопия или фиброколоноскопия с последваща биопсия има висок информативен характер, като не причинява сериозен дискомфорт на пациента - процедурите определено не са приятни, но болните получават необходимата грижа преди и след манипулацията. При извършване на диагностична колоноскопия с откриване на малки полипи се препоръчва тяхното отстраняване. В тези случаи, колоноскопията и фиброколоноскопията от диагностични методи се превръщат в терапевтични интервенции. Колоноскопията е процедурата за ранно откриване на болестта, като се препоръчва тя да се прави през пет години при всички лица над 50 годишна възраст с цел ранно диагностициране на рак на дебелото черво”.

Съвети за предпазване

  • Трябва да се храните здравословно, като ограничите употребата на месо, млечни продукти, алкохол, консервирани и пържени храни. 
  • Спрете тютюнопушенето. 
  • Увеличете употребата на пресни плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни и варива. Особено полезни са морковите, динята, шам фастъкът, ряпата, бобът и копърът. Яжте всякакви ядки. 
  • Движете се повече и спортувайте. Ако сте с наднормено тегло, вземете мерки да отслабнете. 
  • На закуска е препоръчително да изядете една кофичка натурално кисело мляко. 
  • Ако не ви е забранена употребата на алкохол, на вечеря може да си позволите една чаша от 250 милилитра качествено червено вино, тъй като то съдържа ресвератрол и предпазва от онкологични болести.