0

Б ирата, тази древна напитка, има неизмерими ползи за здравето на млади и стари. Последни проучвания установяват, че тя пази сърцето, бори вирусите, регенерира мускулните влакна след натоварване, бори хроничната умора, а заради безценния си коктейл от витамини, минерали и аминокиселини – удължава живота. Разбира се, трябва да се приема в умерени количества. Най-големи ползи за здравето, но и най-коварна като алкохолно съдържание е нефилтрираната и непастьоризираната бира. Все пак не повече от 200-300 гр. на ден се оказва полезна.

Древен Египет

В Древен Египет било установено, че онези работници, които пиели вода от Нил боледували доста често и съответно техните строителни обекти, пирамидите, закъсвали за трудоваци. А други, които пиели бира били винаги здрави. Това накарало дворцовите лечители на фараоните да назначат дневен порцион на всички от кехлибарената напитка. Изследвания в наши дни показват, че ниското съдържание на алкохол мори опасните за здравето ни микроорганизми, бактерии и вируси, които стомашната киселина не е успяла да ликвидира. Така се оказва, че единственото оцеляло от Седемте чудеса на древния свят – Хеопсовата (Великата) пирамида в Гиза, нямаше да го има, ако не беше нейно величество бирата. Според Патрик Макгавърн, археолог от университета в Пенсилвания, работниците в Гиза са получавали около 4 литра бира на ден. Освен калорична, алкохолът в нея им е помагал да се пазят от заразите.

Съкровищница

Пивото е богато на витaмин C и В. Установено е, че нивото им в пенливата течност нaдвишaвa тoвa в някoи oт нaй-рaзпрocтрaнeнитe плoдoвe и зeлeнчуци като диня, пъпeш, ябълки, мoркoви. Съкровищницата на витамини в древната напитка се дължи на мaлцувaнeтo нa eчeмикa, при кoeтo cъщecтвeнo ce увeличaвa хрaнитeлнaтa cтoйнocт нa зърнoтo. Изcлeдвaниятa нa рoдни учeни пoкaзвaт, чe в бългaрcката бира нaй–знaчимo e нивoтo нa витaмин В 12 – oт 2 дo 3 mg/l. Тoвa кoличecтвo зaдoвoлявa днeвнитe нужди нa хoрaтa oт 83% дo 125%. Витaминитe oт групa В ca oт знaчeниe зa cинтeзa нa aминoкиceлинитe, мeтaбoлитнитe прoцecи в чoвeшкoтo тялo и пoдoбрявaнeтo нa имунитeтa. Освен това напоследък именно липсата на витамин B12 е причина в много от случаите на чувството за хронична отпадналост у млади и стари, лесна умора, за проблеми с опорно-двигателния апарат.

Риск

Наред с това умерената консумация на пиво намалява риска от затлъстяване, атеросклероза, кардиологични и съдови заболявания, коментира проф. Рамон Еструх, който е автор на доклада "Бирата във фокуса на вниманието". Той е ръководител на десетки изследвания върху здравето и алкохола, осъществени от Медицинския университет на Барселона.

Изследванията показват, че бирата може да предпази от сърдечносъдови заболявания поради съдържанието на витамини В6, В9 и В12. Честотата на коронарната болест на сърцето е по-ниска сред умерените консуматори на бира. Те са с по-нисък риск от летален изход от сърдечното заболяване, в сравнение със злоупотребяващите и въздържателите. Според учени съдържанието на витамин В6 в бирата помага за предотвратяване на провокираното от алкохола покачване на хомоцистеин в кръвта, рисков фактор за инфаркт и инсулт.

„Проучванията ни показаха, че бирата е много полезна, ако се консумира в умерени количества. Това се потвърждава от изследвания на 7447 пациенти“, отбелязва още проф.Еструх

Бъбреци

Редовното, но умерено надигане на халбите може да понижи опасността от развитие на камъни в бъбреците при мъже на средна възраст. Според финландско изследване употребяващите пивото са с 40% по-нисък риск от нефрологични проблеми. На какво се дължи полезното действие все още не е установено.

Пивото обаче често е обвинявано за биреното коремче. В 300 мл бира съдържат около 150 калории. Светлото пиво например съдържа средно между 60-100 калории, затова е и по-предпочитано от дамите, които се притесняват за талията си.

С третата по популярност напитка в света (след кафето и чая) обаче не бива да прекаляват особено мъжете, защото може да обърка хормоните им. При консумацията й се отделя вещество, което потиска образуването на тестостерон. Поради тази причина в организма на мъжа започва да се натрупва женски хормон. Честото прекаляване с бира може да доведе до подагра. В умерени количества бирата повишава „добрия“ холестерол, но в големи повишава триглицеридите. Някои от съставките на бирата могат да предизвикат образуването на киселини в стомаха, отбелязват пък диетолозите. Или както са казали древните дозата пари лекарството и отровата.

*Бирените рекорди на Гинес четете в събота (9 юли) в Приложението Телеграф-Уикенд