0

Д растичен ръст на салмонелоза отчитат в Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ).

Данните сочат, че още в началото на лятото са регистрирани 26 случая, което е с 20 повече само за седмица. Досега в страната има 159 заразени. Според експерти това се дължи на затопляне на времето и сезона на отпуските.

„Хората започнаха да консумират храни от животински произход на открито, а някои не са добре термично обработени. Оставени са на щандове на високи температури и салмонелите са се размножили. И това е само началото, очаквам повишение на случаите“, коментира пред „Телеграф“ директорът на НЦЗПБ проф. Ива Христова.

Симптоми

Салмонелозата протича с гадене и повръщане. Те са част от симптомите и ако заболяването не е тежко, няма нужда от антибиотично лечение.

„Това са бактерии, но в някои случаи организмът може да се справи сам. И просто има хидратираща заместителна терапия. Често заболяването протича леко до умерено тежко, а в единични случаи е нужна терапия с антибиотици, които не се резорбират в червата, така че да действат вътре на бактериите“, обясни проф. Христова.

Тя уточни, че когато инфекцията засегне стомаха и дванадесетопръстника, протича с гадене и повръщане, а при тънките черва - с диария, болки в корема и отпадналост. Тогава са необходими ден-два, за да може човек да се възстанови. Когато обаче организмът се дехидратира, трябва да се постъпи в болница. Това важи особено за малките деца, но зависи от инфекциозната доза и имунитета. 

Антибиограма

По думите на проф. Христова в страната продължава да има и много случаи на скарлатина - 70 пъти повече от миналата година.

„Процесът не е овладян. Затова е необходимо да се прави антибиограма, а не да се предписват антибиотици на сляпо. Това ще помогне за ограничаване на антибиотичната резистентност. В случая е нужен пеницилинов препарат, защото става дума за стрептококи“, каза още проф. Ива Христова. Тя уточни, че варицелата също е широкоразпространена, но в момента е само два пъти повече в сравнение с миналата година.