0

В сяка година между 41 и 51 хиляди души у нас получават инсулт. Около 98% от тях са лекувани единствено с аспирин, защото достъп до модерна терапия получават малко над 2 процента от пациентите.

Това става ясно от Националната карта на дългосрочните нужди от здравни услуги. „Основен проблем, налагащ активна държавна политика и инвестиции, остава осигуряването на капацитет за съвременно лечение на болни с мозъчно-съдови заболявания, в т.ч. инсулт“, гласят изводите в документа. Модерното лечение на инсулта се нарича тромболиза. То представлява инжектиране на лекарство в кръвта, което разтваря всички съсиреци и тромби по кръвоносните съдове. Ако бъде приложено успешно, пациентът може да бъде спасен от инвалидния стол и да напусне болницата след броени часове. Съществува и друго - интервенционалното лечение на инсулта, което се нарича тромбектомия. При него през артерия на крака се достига директно в мозъка и чрез катетър се изважда тромбът. Това на практика са единствените две лечения за пациентите с инсулт. Във всички останали случаи лекарите нямат какво друго да направят, освен да дават таблетки с аспирин и да насочват хората към рехабилитация. Именно това се случва с над 40 000 пациенти годишно.

Пречки

Пред прилагането на модерно лечение стоят няколко пречки, обясни пред „Телеграф“ доц. Росен Калпачки, началник на Клиниката по нервни болести и на Специализирания център за лечение на инсулти в УМБАЛ „Света Анна“ в София. „От една страна, е наличието на кадри. За да се прилага успешно това лечение, е необходимо в даденото отделение да има екип, който да е на разположение 24 часа, 7 дни в седмицата. Говорим за невролог, рентгенолог, медицинска сестра, лаборант. От друга страна, е и обучението на всички тези кадри. С огромно значение е и работата на структурите на Спешната помощ в страната. Защото за тромболизата има конкретен интервал от време, след който това лечение не може да се прилага. Този интервал е 4 - 5 часа от настъпването на инсулта, но пациентът трябва да постъпи в болницата час по-рано, т.е на третия час от началото на симптомите, защото преди да започне лечението, той задължително трябва да премине през цяла поредица от изследвания, които също отнемат време“, казва доц. Калпачки.

Цена

Фактор е и цената. Макар касата да заплаща за извършването на тромболизи, реалната стойност на лечението е по-висока от това, което покрива фондът. По данни на НЗОК 132 лечебни заведения в страната имат съответните структури и договор с касата за лечение на болни с инсулт. Тромболиза обаче е осъществявана в едва 47 от болниците. От години най-много такива процедури се извършват в столичната „Св. Анна“ (Окръжна). Там се прави всяка трета тромболиза в страната, като броят им гони 300 годишно. Следващите в списъка са УМБАЛ „Медика“ в Русе и УМБАЛ „Свети Георги“ в Пловдив, където се правят по под 70 такива процедури. В други 11 лечебни заведения е извършена само по една тромболиза за цялата 2021 г. По данни на Националния център по обществено здраве и анализи същата година са регистрирани общо 42 822 инсулта. Направените тромболизи са 901, а тромбектомиите - под 50, и то само в 3 болници от страната. Това са „Св. Анна“ и „Пирогов“, както и варненската „Св. Марина“.

По цял свят тромболизите се прилагат 10 пъти по-често от тромбектомиите. Така е и у нас. Разликата обаче е, че в повечето европейски държави извършват тромболиза на 15-20% от пациентите, а у нас до това лечение достигат около 2,3%. Едва 0,10% пък се подлагат на тромбектомия. В Националната карта е заложено до 2030 г. тромболиза да се извършва на 15% от пациентите с инсулт, а тромбектомия на 5%. Това е разписано и в Европейския план за борба с инсулта. За целта обаче трябва да бъдат изградени и т.нар. „строук“ центрове (виж карето).

Изграждаме 10 строук центъра

Изграждането на строук центрове е една от целите, заложени в Националната карта на дългосрочните нужди от здравни услуги. Това са високоспециализирани центрове за лечение на инсулти и други мозъчно-съдови заболявания. Според изчисленията на 70 000 души население е необходим по един такъв център. Така до 2030 г. в България трябва да бъдат изградени 10 строук центъра, разпределени във всеки регион на територията на цялата страна. По един ще има в Бургас, Варна, Велико Търново, Плевен, Пловдив, Стара Загора и Русе, а останалите три ще бъдат в София. За реализирането на десетте строук центъра в Плана за възстановяване са предвидени 128 млн. лв. Изграждането им ще позволи на екипите на спешна помощ да транспортират пациентите в определения времеви интервал от 4 - 5 часа за тромболиза и 6 часа за тромбектомия. Европейският план за борба с инсулта обаче предвижда намаляване на средното време на започване на процедурите, съответно под 120 и под 200 минути.