0

О коло 500 000 българи страдат от диабет. Много от тях обаче не знаят, че са с това заболяване. Това каза пред „Телеграф“ председателят на Българската асоциация „Диабет“ Майя Викторова. Тя обясни, че към момента няма официален регистър на болните, но броят на тези, които взимат инсулин, е известен на НЗОК, тъй като го получават с протокол.

Деца

Викторова обясни, че най-често децата страдат от диабет тип 1. „Те са една стабилна бройка в годините, около 2000 подрастващи, които през годините преминават в друга категория. Това показва, че бройката и при децата нараства в годините. Това, което е тревожно, че освен диабет тип 1 има малки пациенти и с диабет тип 2, който е съвсем различен по своя характер. Той е причинен от нездравословен начин на живот, затлъстяване и наднормено тегло в повечето случаи“, коментира Викторова. Тя добави, че той е предотвратим, стига да е установен на ранен етап. „Още на етап, когато говорим за преддиабет, състояние, в което има повишени нива на кръвната захар, но с определени стъпки на лечение или здравословен начин на живот и физическа активност това състояние може да не се развие като диабет“, посочи председателят.

Сигналите

По думите на Викторова заболяването се установява при измерване на кръвната захар. „Тя се включва като изследване в различни пакети за кръвта. Също така има кампании за скрининг за диабет или за повишена кръвна захар. Има определени нива, които, след като се надминат, водят до извод, че е възможно да има преддиабетно състояние“, каза председателят и добави, че в началото промяната е в посока промяна в начина на живот - повече движение и здравословно хранене, като при необходимост се включват и медикаменти. По думите й най-важното е хората да ходят на профилактични прегледи, а ако бъде диагностициран с диабет, да следи състоянието си, за да не допускат бъдещи усложнения.

Типове

Тя обясни, че при диабет тип 1 лечението е с инсулин. При другия тип хората приемат медикаменти, но не липсват и случаи, при които трябва да се използва също инсулин. По отношение на изчезването му от аптечната мрежа Викторова посочи, че проблемът се наблюдава от октомври 2022 и той се дължи на реекспорта му. Тя приветства идеята износът му да бъде забранен, ако нуждата от него не е задоволен на 100%, а не на 65%, както е в момента. Председателят развенча мита, че ако едно здраво дете похапва много шоколад, ще се разболее от диабет. Тя заяви, че те са активни и бързо изгарят сладкото, защото се движат и играят. Добави също, че вече няма проблем с броя на получаваните тест ленти, както и че сензорите, които следят нивата на кръвната захар, са много удобни, защото не се налага децата да се бодат по няколко пъти на ден.