0

П лътните плетени шалове могат да ни спасят от мъчителната кашлица вследствие на фините прахови частици. Това обясни пред „Монитор“ пулмологът д-р София Ангелова. Проблемът се изостря особено когато има мъгла или живеем в градове с мръсен въздух. Също така можем да използваме маски, но те трябва да се сменят често. В противен случай праховите частици полепват по тях и са опасни са здравето ни. Любителите на кроса пък е добре да го избягват сутрин, ако има мъгла.

Специалистите съветват да не пренебрегвате кашлицата и веднага да се консултирате с пулмолог. Хронично болните пък трябва редовно да приемат инхалаторни медикаменти. Важен е и приемът на антиоксиданти чрез консумация на плодове и зеленчуци, както и допълнителен прием на витамини А, Е, С.

Наскоро проучване на СЗО показа, че у нас 50 души умират на ден вследствие на замърсения въздух.

„Още през 2013 година излезе доклад на Европейската комисия за опазване на околната среда, в който беше публикувано наблюдение от 2002 до 2009 година в 386 европейски града за концентрацията на фини прахови частици. Беше установено, че пет от нашите градове влизат в тази класация. Така че проблемът е голям. Ние го виждаме всеки ден в практиката си, защото броят на хоспитализираните пациенти с хронична белодробна болест и астма, особено през зимата, се увеличава“, обясни д-р Ангелова. Тя допълни, че използването на твърдо гориво заради ниските температури е изключително вредно за здравето ни. Така евтиното за джоба излиза скъпо за здравето.

Проучване на пулмолози в Плевен е установило, че по време на покачване на концентрацията на фини прахови частици се увеличава броят на хоспитализираните болни с ХОББ Учени пък са установили, че отново заради фините прахови частици, голям процент от учениците в Чирпан, Стара Загора и Казанлък са с намалена белодробна функция.

„Доказа се, че през зимата и есента в Чирпан се повишава концентрацията на фини прахови частици, заради твърдото гориво, докато през лятото има замърсяване в Стара Загора“, коментира д-р Ангелова.

Проучване в Германия сред непушачи, които живеят до магистрали, пък е установило, че два пъти е по-висок рискът за заболяване от хронична обструктивна белодробна болест.

„Въпросът с децата е изключително тревожен, защото те са с недоразвити дихателни пътища. Това означава, че в период на повишена концентрация фините прахови частици много по-лесно попадат в белите им дробове“, допълни пулмологът.

Тя даде за пример и изследване в Калифорния сред едногодишни деца, живеещи на 500 и 1500 метра от натоварена магистрала. Оказва се, че първите имат по-висока заболеваемост от остри респираторни инфекции. Това доказва въздействието на токсичните газове върху дихателната система.

„Затова и у нас често хората страдат от мъчителна кашлица. Това е защитна реакция, тъй като белият дроб се стреми да изхвърли токсичните газове“, коментира д-р Ангелова.

Другата рискова група от замърсения въздух са пасивните и активните пушачи, тъй като се нарушава локалната им защита. При тях много лесно бактериите и токсичните газове попадат в дихателните пътища.

Мерки

Мерките, които трябва да се предприемат за намаляване на вредите от мръсния въздух, зависят от институциите, каза още пулмулогът д-р София Ангелова.

„Трябва да се ограничат вредните емисии от автомобилите, предвид натоварения трафик в големите градове. Ниските доходи у нас обаче играят много голяма роля. Виждате, че масово българинът шофира стари коли. Дори мога да цитирам изследване, което показа, че от 250 000 закупени автомобила у нас, само 20 000 са нови. Старите автомобили са източник на тези вредни емисии. Те попадат в кръвта и влияят и на сърдечно-съдовата система“, обясни д-р Ангелова. Тя даде пример с Холандия, където учени сами създават филтри и ги поставят на паркинги и магистрали. Така те поемат фините прахови частици. Изсичането на дърветата и презастрояването също води до замърсяване на въздуха. Горите са пречиствателните станции на въздуха и затова не бива да ги изсичаме, категорични са експертите.