0

 

През зимата кожата и лицето ни имат нужда от по-специални грижи, за да изглеждат добре.
Сега те са подложени на изпитанията на студа и вятъра, което често води до изсушаване и напукване. Освен това, докато през лятото е лесно да поддържаме изкусителен загар, то в този период единственият ни избор са солариумите, чиято вреда е основна тема на дерматолозите от години. Грешка! Всъщност имаме и друг избор. Нарича се колариум и е нещо като добрия брат близнак на солариума. Видимата разлика между двата уреда е само една – цветът на светлините. При солариума лампите са сини, а при колариума – червени. Точно в тази на вид съвсем незначителна подробност обаче се крие тайната.
Лъчение
Червената светлина не излъчва нито UV-B, нито UV-A опасни лъчи. Те са на честота 633 нм. Това едва ли ви говори нещо, но изследванията доказват, че веднъж приета от клетките, отговорни за производството на еластични фибри и колаген, тази светлина стимулира и засилва клетъчната активност. Това води до нарастване на производството на колаген, което от своя страна прави кожата по-еластична и по-стегната. Колариумите не повреждат, не изгарят, нито пък нараняват тъканта, те дори не излъчват топлина, не предизвикват възпаления, подувания и зачервявания след процедура. За сметка на това обаче изглаждат фините бръчици и допринасят за свежия вид на кожата.


Ефект
Освен с безвредни лампи, колариумите са обзаведени и с всичко необходимо за един пълноценен релакс, а именно музика и ароматерапия. Те предлагат и възможност за избиране на отделни процедури – антицелулитна, за изглаждане на бръчки и с отслабващ ефект. Някои уреди предлагат и комбинирани програми. Ако все още не сте се убедили кой е по-добрият брат, то тук е моментът да се спомене, че за разлика от солариума колариумът не изисква предварителна подготовка на кожата. Специалистите съветват колариумът да се посещава около 3 пъти седмично за процедури със средна продължителност 15 минути. Необходими са 20 терапии, за да има видим ефект. След това се правят поддържащи процедури, които са не повече от 3-4 месечно.
Витамин
Изследване, проведено в клиника в Швейцария, показва, че при 97% от хората, използващи уреда, кожата по цялото тяло е станала по-еластична и стегната, при 89% се наблюдава стягащ ефект по лицето, шията и деколтето, а 68% забелязват обновяване и освежаване по кожата на лицето. Терапията с колагенови лампи постига различни антистареене ефекти. Метаболизмът се активизира и кожата се детоксикира. Премахва се мръсотията, тялото става по-чисто, свежо и здраво, повишава се съдържанието на влага и производството на витамин D. Учените са доказали, че до 90% от основния „слънчев витамин“ се произвежда чрез кожата по време на соларна баня. Той освобождава многобройни биопозитивни ефекти, като увеличаване на костната здравина, предпазване от остеопороза, намаляване на високото кръвно, заздравяване на имунната система и мускулатурата, намаляване риска от тромбоза.

Съвети за първия път

Единственото, което е добре да знаете, преди да влезете в кулариума, е, че кожата ви трябва да е внимателно почистена. В кабинката се влиза и без бижута. Минималният престой е около 10 минути, а препоръчителната цена на услугата – между 1,50 и 2,50 лв. В сайтовете за колективно пазаруване обаче се предлагат и карти, които излизат по-изгодно. Макар процедурите да са безвредни, те не се препоръчват за лица под 18 години, бременни, страдащи от епилепсия, повишена чувствителност към светлина или използват лекарства, които повишават чувствителността към светлина. Някои от терапиите пък са противопоказани за хора, претърпели операция, страдащи от сърдечни заболявания или костни болести, както и хора с възпаления. Ако не сте сигурни дали можете да се подложите на тази терапия, консултирайте се с вашия лекар. Препоръчва се носенето на защитни очила по време на процедурите, за да могат очите да имат защита срещу ярката светлина.