0

Специално интервю с уролога д-р Георги Георгиев от Он Клиник

Д-р Георги Георгиев е уролог с над деветнадесетгодишна практика. Като съвременен специалист познава и прилага в работата си актуалните методи на лечение на редица “мъжки” заболявания като еректилна дисфункция и уголемяване на простата, затова решихме да поговорим с него за онези неща, които истински вълнуват мъжете, но за които те самите не смеят да питат.

Д-р Георгиев, темата за еректилната дисфункция не е сред най-обсъжданите и това е разбираемо. Трудно ли се решават мъжете да споделят, че имат проблем?

Да, темата за еректилната дисфункция не е никак лесна за обсъждане нито с партньора, нито с приятелите, нито дори с лекар. Мъжете чакат прекалено дълго преди да дойдат да се консултират и така пропиляват понякога и до десет години от активния си живот, вместо да му се наслаждават.

Кога е добре един мъж да посети уролог?

Най-краткият отговор е “когато усети, че има проблем”. А мъжете усещат. Дори да не го признават пред половинките си, те разбират, че нещо не е както трябва, когато изчезне например сутрешната ерекция или когато “засечките” в леглото, т.е липсата на ерекция, зачестят.

Ако трябва да дам някаква времева рамка, ако в период от три месеца се случва няколко пъти да не може да се извърши полов акт или няма сутрешна ерекция, един мъж е добре да посети уролог.

Istock

Кои са факторите, които обуславят проблемите с ерекцията?

Факторите са както психологически, така и физиологични. Най-често става дума за проблеми с кръвното налягане и сърдечно-съдовата система, диабет и преддиабетни състояния, наднормено тегло, нездравословен начин на живот - прекомерно тютюнопушене и пиене на алкохол, заседнал начин на живот, а в последните 2 години и Ковид.

Не само самите заболявания, но и лекарствата, които се приемат за тях, могат да доведат до еректилна дисфункция.

Обяснете повече за връзката между Ковид и еректилната дисфункция?

Тя не е толкова изненадваща, като се има предвид, че заболяването повлиява на малките кръвоносни съдове. А всички знаем, че ерекцията всъщност е бурно навлизане на кръв в члена посредством т.нар дълбока вена и прилежащите ѝ малки кръвоносни съдове.

Когато тези малки кръвоносни съдове са увредени, например от Ковид, ерекцията чисто физиологично не може да се случи.

Има ли лечение?

Разбира се! Затова и е важно колкото по-бързо мъжът да дойде на консултация - за да започнем лечението скоро след възникване на проблема и скоро пациентът да се върне към обичайното си активно състояние. Наистина няма смисъл да се чака с години, при положение, че еректилната дисфункция е състояние, което отминава с правилните мерки.

Какво е лечението или по-добре да попитаме първо “Как протича един преглед”?

Прегледите в Он клиник, където практикувам, се провеждат така, че пациентът да може максимално да отпусне и да говори спокойно за проблема си. В кабинета сме само аз и той и през цялото последващо лечение той е само и единствено мой пациент. Избрали сме този начин, защото осъзнаваме важността на доверието между лекар и пациент, особено за такива чувствителни теми, каквато е еректилната дисфункция.

Първо разговаряме честно, за да разбера повече за ситуацията. Хубаво е в този разговор и пацинетът да е честен - за отношенията в семейството си и извън него, за начина си на живот, за успехите и провалите си. Само така ще можем заедно да проведем едно успешно лечение.

След това следва безболезнен преглед, при който трябва да установя здравословното състояние на пациента. Уредът се нарича “доплер” и много напомня ехограф, който всички пациенти познават като усещане.

С помощта на доплер правим анализ на състоянието на вените и артериите на члена, преценяваме качеството на кръвоснабдяването и дали няма други причини за слабата или липсваща ерекция.

А лечението?

Колкото до лечението, то е взависимост от състоянието и причините за еректилната дисфункция, но не съм сигурен, че можем да го обобщим в няколко реда…

Нека тогава обещаем на нашите читатели продължение на темата, където ще разгледаме подробно видовете лечение на еректилна дисфункция в Он клиник.

Съгласен съм, но ако някой от читателите междувременно изпитва затруднения, нека посети нашата клиника, лечението в никакъв случай не е болезнено, ако това ги притеснява.

Благодаря ви, д-р Георгиев, до следващия път!