0

Позата на съня може да издаде доста за личността на човек, смятат психолозите. Наблюдавайки отдадения на сладка дрямка, специалистите могат да определят и голяма част от неговите проблеми.

Хората, които спят по корем, са перфекционисти. Тази поза издава пълен самоконтрол и умения за планиране на живота. Положението на ръцете нямат значение за определяне на характера на човек при тази позиция на тялото.

Позата ембрион е най-често срещаната при спане. 41% от 1000 души прекарват така нощта. Господата я предпочитат два пъти повече от дамите. Хората, които спят свити на кълбо, са чувствителни и по-трудно приемат външния свят. Когато те срещнат някого за пръв път, се притесняват, но когато го опознаят, бързо се отпускат. Заради своята неувереност те често се поддават на манипулации. Позата ембрион показва, че човек се стреми да се отдели от външния свят, защото е неуверен.

8% от хората прекарват нощта в позата войник. Те лягат по гръб със събрани крака, а ръцете опъват плътно до тялото си. Спящите по този начин обикновено са тихи и сдържани. Не обичат много шум и определено имат високи стандарти за себе си и другите. Те са прями и уверени и обикновено постигат поставените цели. От здравословна гледна точка обаче тази поза може да доведе до хъркане.

Спящите като крале са център на внимание още от малки. Тя прекарват нощта по гръб с разтворени ръце и крака. Тази поза показва превъзходство над другите, откритост и умение за комуникативност.

Двойки

Позата на съня при двойките също издава много за отношенията между тях. Партньорите не са убедени в своите чувства, ако мъжът лежи по корем и е обърнал гръб на партньорката си, като заема голямо пространство в леглото, а тя е свита на кълбо. Това е характерно за двойките, които не са убедени в чувствата си или пък от скоро са заедно. Ако жената лежи по гръб, а мъжът е на една страна и може лесно да я обърне с лице към себе си, това пък издава близост. Хората, които спят по този начин се обичат и искат да са заедно от сутрин до вечер.

Вечер без Фейсбук за спокойни сънища

Други изследвания пък показват, че Focebook и светлината, която идва от електронните дисплей, с които сме заобиколени, пречат на съня ни и го съкращават значително. Заключението е на британски учени, съобщава вестник „Дейли мейл“. Все по-малко хора си лягат с книга в ръка, защото ритуалът преди лягане повелява да проверим какво се случва в социалните мрежи. За да се радваме на здрав сън, трябва да забравим за Facebook поне половин час преди сън. Използването на телефон или таблет до 2 часа преди лягане може да доведе до проблеми със съня. Излагането на светлината от дисплея в пpодължение на два часа може да потисне производството на хормона на съня мелатонин с около 22%, а това може да доведе до безсънни нощи. Изследването показва, че хората редовно влизат в социалните мрежи, преди да се отправят към спалнята. Повече от ¾ от участниците в изследването влизат поне 4 пъти във Facebook в рамките на 30 минути преди да се отдадат на света на сънищата.