0

Чекирането с пръст за т. нар. пръстов идентификатор при влизане и изписване от болница остава. Това става ясно от определение на петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС). По този начин бе отменено определение на по-долната инстанция.

През ноември тричленен състав на съда ги спря, но решението бе обжалвано пред по-висшата инстанция.

“Не е налице ограничаване правото на болните пациенти да имат достъп до лечение и профилактика, нито жалбоподателят сочи реални вреди или настъпването на бъдещи такива за пациентите, които дори да не са материални вреди, не биха могли да бъдат компенсирани по някакъв начин в последствие след отмяната на акта“, посочват магистратите от петчленния състав на ВАС в мотивите си. Съдиите подчертават още, "че не става въпрос за заплащане на лечение, или до пациенти, чието здравословно състояние е подложено на риск в резултат на изпълнението на оспорения текст за пръстовите отпечатъци, поради което не може да бъде обоснована хипотезата, че вредите за хората ще са необратими и непоправими".

В определението на 5 - членния състав на ВАС е посочено още, че определението на по-долната инстанция е немотивирано и заради това не може да се осъществи съдебен контрол върху неговата законност. Освен това, тричленката не е обосновала спирането на пръстовите отпечатъци с мотиви, които доказват настъпването на значителни или трудно поправими вреди за пациентите. Затова определението на тричленката следва да бъде отменено, което означава продължаване действието на пръстовите отпечатъци. Определението на 5-членния състав на ВАС е окончателно и не подлежи на ожалване.

Решението е подписано с „особено мнение” от съдията докладчик Марина Михайлова.

Чекирането с пръсти в болниците беше въведено от 1 ноември миналата година по идея на тогавашния здравен министър д-р Петър Москов. Целта беше да повиши контролът над изразходването на парите от здравната каса, прекратяване на практиката да се лекуват мними пациенти, за да се вземат пари по клинични пътеки, като чрез чекирането да се плаща само за реално приети в лечебните заведения хора. Още по време на общественото обсъжане, преди приемането на пръстовия идентификатор, той беше обект на критика най-вече от страна на ръководствата на някои лечебни заведения.

За разработването на системата НЗОК плати на спечелилия поръчката консорциум 477 000 лева с ДДС, а болниците бяха задължени да купят за своя сметка чекиращите устройства, всяко от които струва 286.80 лева всяко.