0

С прей за нос пази децата от грип. Той представлява назална ваксина и вече е наличен в част от аптеките у нас. Това разказа пред „Телеграф“ имунологът и Ректор на Медицински университет-Пловдив проф. Д-р Мариана Мурджева, д.м. Спреят е подходящ за деца от 2 до 17 г. Наша проверка показа, че цената му е между 30 и 40 лв. Според фармацевти обаче количествата са ограничени и свършват бързо. Стандартните противогрипни ваксини, които се продават в аптеките, също са подходящи за деца и се прилагат над 6-месечна възраст. Те са четиривалентни, т.е. пазят от четири щама на грипа. Според препоръките на Световната здравна организация тази година ще циркулират грипните вируси от тип А – Виктория и Камбоджа и от тип В – Вашингтон и Пукет. Именно те са в състава на ваксините за сезон 2021/2022.

Децата са уязвима група за грипа. Доскоро се смяташе, че те далеч не са толкова застрашени от коронавируса. Новият Делта вариант обаче опроверга това мнение, а броят на заразените в детска възраст през последните месеци, както у нас, така и по света нарасна неимоверно. Ето защо експертите препоръчват децата да бъдат ваксинирани, както срещу грип, така и срещу COVID-19. Още Американската асоциация по педиатрия постави преди няколко месеца въпроса за ваксинация на деца в училищна възраст срещу COVID-19. „Днес тази възможност е налице – Европейската агенция за лекарствата разреши употребата на двете иРНК ваксини – „Файзер“ и „Модерна“ при деца над 12 години, а също и във възрастовата група от 5 до 11 години с ваксината на „Файзер“. Представени са доказателства за успешни изпитвания на ваксините при хиляди деца с минимални нежелани ефекти, подобни на тези при възрастните“, обяснява проф. Мурджева.

Според кратката характеристика на ваксините срещу коронавируса, трябва да има интервал от поне 14 дни между тях и противогрипната ваксина. В редица държави обаче препаратите се прилагат едновременно, а специалистите са категорични, че това не създава опасност. Според проф. Мурджева това не важи за съчетанието им с ваксините от задължителния имунизационен календар. „Прилагането на COVID-19 ваксините при деца е препоръчително да не интерферира по време със задължителните ваксини срещу полиомиелит, морбили, рубеола, паротит и с другите ваксини от имунизационния календар“, заявява имунологът.

И макар децата да са засегнати, както от грипа, така и от коронавируса, отново най-рискова остава групата на възрастните хора. „Те са уязвими заради стареенето на имунната система и за тях е препоръчително да се имунизират по всяко време срещу COVID-19  и през месец ноември срещу грип“, казва проф. Мурджева. Според нея дали ще има епидемия от грип тази година, зависи донякъде и от спазването на мерките. „Миналата година нямаше грипна епидемия, защото се спазваха повече противоепидемичните мерки. Носенето на маски и работата в дистанционен режим ограничиха разпространението на грипната инфекция“, обяснява имунологът.

Личните лекари заредени с 230 000 инжекции
Тази година 230 000 безплатни ваксини срещу грип са осигурени за пенсионерите и за лицата на и над 65-годишна възраст. Дозите вече са налични в кабинетите на личните лекари. Паралелно с това в аптечната мрежа за свободна продажба са пуснати още 160 000 дози. Цената на една ваксина срещу грип е между 20 и 24 лв. През изминалата година около 10 хил. дози са останали неизползвани, като една от причините за това е локдаунът и забраната за планови и профилактични дейности. Дори и извън пандемията от COVID-19 обаче страната ни е на последно място по процент имунизирани срещу инфлуенца. В резултат на Националната програма, която осигурява безплатни противогрипни ваксини, обхватът на защитените над 65 г. се е увеличил от 2 на 16%.

Това е тя:

  • Проф. Д-р Мариана Мурджева, д.м. e завършила медицина във ВМИ-Пловдив
  • Има две специалности – по микробиология и клинична имунология
  • Ръководи катедрата по микробиология и имунология при Медицински университет – Пловдив
  • Ректор е на МУ-Пловдив от 2019 г.
  • Специализирала е в Лондон, в Лабораторията по молекулярна имунология в Националния институт за медицински изследвания (сега част от Институт „Франсис Крик“)
  • Координатор е на Експертния съвет по клинична имунология
  • Член е на Националния консултативен съвет по ваксинопрофилактика
  • Научните й интереси са в областта на антимикробната терапия на инфекциите, автоимунитета и имунните дефицити

Имунологът проф. Мариана Мурджева

 Имунологът проф. Мариана Мурджева